Nästintill receptfritt

8/12/2013

Denna veckan känns det som sommaren börjar markera sitt slut. De flesta har återgått till jobbet och den sköna värmen vi haft börjar försvinna så smått. Alltid lika sorgligt även om det kan vara skönt med lite ordning på tider och rutiner igen. Jag ska försöka komma med lite mer riktiga recept här på bloggen när vi väl börjar äter mer sådan mat igen. Tills dess får ni hålla till godo med lite matinspiration i form av bilder.



Fisk är något som hela familjen gillar och så även när det kommer till grillmiddagar. Det är inte bara gott att blanda olika sorters fisk på spett eller i foliepaket utan det kan även bli en hel måltid. Vi åt dessa spett en dag när vi lovat barnen att vi skulle äta kräftor på kvällen och hade därför bara en grönsallad och en kall limesås till. Utöver det njöt vi av de kokta kronärtskockorna nedan. Till er som inte testat denna delikaterss säger jag bara - gör det! Det är en order! Koka en och dela på om ni är skeptiska för äter ni även upp den mjuka botten blir det mer mat än vad man kan tro.
Limebitarna på spetten sitter inte bara där för att det är snyggt utan för att limen blir lite söt och god när den grillas och passar kanon till fisken.


Kokta kronärtskockor, beräkna ½-1 per person
Kronärtskockor
citron
vatten 
salt, 2 tsk per liter vatten
smör

Bryt av stjälken så lossnar trådarna i botten och skölj kronärtskockorna väl. Koka upp rikligt med vatten. Tillsätt salt samt lite pressad citronsaft. Lägg i kronärtskockorna och låt dem koka i ca 30 minuter, till bladen lossnar lätt. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl upp och ner.
Servera dem tillsammans med citronklyftor att pressa över samt skålar med smält smör. Lossa ett blad i taget, doppa i smöret och ät den nedre "köttiga" delen. Och njut!
Fortsätt tills alla bladen är slut. Tag sedan bort "skägget" i botten och njut sedan av den mjuka botten.

10 kommentarer:

  1. Så himla gott det ser ut, underbara färger!
    Men den där skockan är en sorg här hemma, Anki fullkomligt älskar att äta den men den älskar verkligen inte henne (och maken uppskattar inte att vara i samma rum senare om vi säger så...:)) Men absolut är det verkligen mättande, perfekt som lunch varma sommardagar.

    Japp, jobbet är vi åter till nu, men man kan ju hoppas att solen och värmen stannar ett tag till, det blir lite lättare då:)

    Kramar

  2. Ja...det är lite sorgligt att sommaren snart är slut...
    Börjat jobba idag.
    Fiskspetten ser otroligt goda och fräscha ut! Mums!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

  3. Mmm, kronärtskocka! Är det säsong för dem nu?

  4. Har aldrig testat att äta sådan kocka faktiskt. Vet knappt hur jag skulle ta mig an den. Ska verkligen testa detta snart, och tänka på dig i varje tugga.

    Min första dag gick faktiskt riktigt bra. Jag fick tom skrivit en LPP och bestämt arbetsområden för den närmsta tiden. Riktigt skönt. I morgon blir det mer planering, och lite allmänt fixande.

    Kram kram

  5. Mums, vilka härliga spett! Och kronärtskockan är verkligen "kungen i grönsakslandet"!

  6. Näst intill receptfritt är inte dumt det heller. Fina bilder inspirerar minst lika mycket. Det är ganska skönt med vardag när man väl kommer in i det. Jag tycker framför allt att det är skönt att kunna ha på sig långärmat igen. Faktiskt :-)

    Kram!

  7. Kronärtkockor sneglade jag på idag när jag gick i affären meni brist på fantasi så fick dom ligga kvar. Skulle haft ditt recept i bakfickan just då eftersom jag aldrig tillagt denna snygga grönsak!

  8. Det där med riktig mat... jag har nästan glömt vad det smakar. Idag blev det omelett och två avokado till middag, inte så jättekul :-(

  9. Ja, det är blandade känslor när sommaren och semestern är slut. Jag kanske inte riktigt längtat efter att ta på mig långärmat igen, som Lotta, men visst är det lite skönt när vardagen kommer igång igen.

  10. kronärtskocka har jag aldrig heller ätit färsk, bara den där inlagda varianten och den gillar jag ju, så det får väl bli nästa grej på grönsakslistan att bocka av! verkar ju inte så svårt att tillaga heller :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.