Tårta med nötbotten och färska bär

8/01/2013

Det har hunnit gå ett par dagar sedan ni såg bilden på Facebook och Instagram på tårtan/desserten jag bjöd på när vi hade släkten på middag, men här får ni till slut receptet. Flera i familjen har börjat intressera sig för lchf-kost och jag ville därför ha en dessert åt det hållet. Tårtan är inte en strikt lchf-tårta, men kan bli om ni utesluter honungen. I vår familj äter vi inte strikt lchf, vilket innebär att vi äter till större delen protein samt fett och en mindre mängd kolhydrater (kallas tydligen liberal lchf). Vi siktar inte på viktnedgång eller att på bli friska från någon sjukdom, men för att må bättre. Jag vill ha färgglad mat och äter gärna en del av det som finns färskt i säsong just nu. Vi har testat ett par olika produktprover av sötningsmedel gjort på bland annat stevia som jag har fått hemskickat, men vi klarar inte riktigt av bismaken på dessa. Om jag sötar blir det därför en liten mängd strösocker eller honung och det är så oerhört lite jag sötar eftersom vi sällan äter något bakat.


Tårta med nötbotten och färska bär, 12 pers.
150 g mandel
2 msk honung, flytande
1 ägg
3 dl vispgrädde
lite mosade bär alt. osötad sylt
1 nypa vaniljpulver
bär

Sätt ugnen på 175°. Mixa mandlarna och lägg i en bunke. Tillsätt honung och ägg och blanda till en smet. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt kallna. Vispa grädden och blanda med lite mosade bär och en nypa vaniljpulver. Fördela grädden över bottnen och toppa med bär..  

12 kommentarer:

  1. Ser god ut
    Alltid kul att pröva lite olika varianter att laga mat


    Trevlig dag

  2. Den ser otroligt god och fräsch ut. Kram

  3. Mums, så galet god den ser ut, lchf eller inte!

    Kram kram

  4. Så gott och vackert! Kör själv på en (väldigt) liberal lchf ;) Eller en blandnig av GI och LCHF kanske man kan kalla det.

  5. LCHF har jag fått inse inte funkar för mig som kosthållning. Mår helt enkelt bättre av "traditionellt" nyttig mat. Men använder jag grädde och sådär, då blir det fullfett, alla gånger. Sen är det ju fint med lite mindre socker :)

  6. Oj, vad gott!

    kram/Gosia

  7. Så otroligt vacker tårta - och god! Liberal LCHF, ja herregud. Vad blir det sen :-)

    Fortsätt njut av sommaren - ha en härlig helg!

    Kram!

  8. Mm-mm-mmm! Tack för nötbottenrecept, har saknat ett bra sådant!

  9. Själv kör jag tydligen på grav-dieten, har den här sommaren fått två glada hejarop "Men, är du graaaaviid?!" Och av barn och dårar får man ju höra sanningen sägs det :-)

    Tårtan ser i vilket fall jättegod ut!

  10. Riktigt fint blogg :)

  11. Ja, det här med lchf får man tycka vad man vill om. Själv tycker jag att om man är överviktig och sjuk pga det så tycker jag det är en bra diet. Sedan mår alla bra av att äta lite eller inga snabba kolhydrater eller en begränsad mängd kolhydrater. Kosten är så mycket annat än att räkna kolhydrater.
    Moma, det har jag också råkat utför och det är inget kul. Grrr...
    Dålig lukt, tack!

  12. Vilken underbar tårta! Älskar bilden vännen, så himla fin. Här körs inga dieter utan vi äter nyttigt grönt oftast. Bara det är väl en diet i sig ;) Och så träning några gånger i veckan på det är kanon, kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.