Pizza med mandelmjölsbotten

9/11/2013

Har sett en rad olika pizzabottnar utan vetemjöl som jag  varit sugen på att testa. Jag har tidigare testat en botten med riven halloumi och den pizzan blev god även om den inte liknade pizzadeg alls. Det gör inte denna botten heller, men är mer som en deg i alla fall. Det jag ska göra annorlunda nästa gång är att inte skippa den rivna osten som jag gjorde samt ta ett finare mandelmjöl. Har tidigare köpt Kung Markattas och det är bättre än  Risentas mandelmjöl som jag nu använde som är grövre. Nu toppade jag inte min pizza på klassiskt vis med tomatsås utan som jag ibland toppar smördegspizza med äggula blandat med crème fraiche och annat gott.


Fikon och chèvrepizza, 2 pizzor/4 pers.
5 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt
1 ½ dl vatten
1 ägg
2 dl riven ost

2 äggulor
2 dl crème fraiche
salt & svartpeppar
200 mizichèvre (en smal rulle), skivad
3-4 färska fikon, klyftade
pinjenötter
ruccola eller babyspenat

Mäta upp ingredienserna i en bunke,  blanda väl och låt svälla i 10 minuter. Dela degen på två eller så gör du en hel plåt pizza. Lägg degen på en pappersklädd plåt och tryck ut den så den blir någon centimeter tjock. Går även att lägga ett bakplåtspapper över och kavla ut den för att få det jämnt. Pizzadegen är ganska kladdig. Förgrädda pizzadegen i 10 minuter. Vispa ihop äggulor och crème fraiche, smaka av med salt samt svartpeppar och bred ut över botten/bottnarna. Fördela getost och fikon samt pinjenötter över. Sätt in pizzan igen och grädda ytterliga cirka 15 minuter. Strö över ruccola eller babyspenat vid servering eller bjud det till pizzan.

Om ni tycker att inlägg eller bilder ser konstiga ut så har ni rätt för jag har problem med Blogger just nu. Jag vet inte om det är vår dator eftersom olika webbläsare strular lika mycket, men det kan även vara själva Blogger. Därför gör jag inlägg via mobilen och måste lägga upp bilder genom den och ¨å ser de annorlunda ut. Just detta är det som strulat mest att jag inte kan lägga till bilder i inläggen via datorn (och det har inte med utrymme att göra). Hoppas på snar lösning på detta...


8 kommentarer:

  1. Spännande och kul med "vit" pizza. Jag testade ett pizzabotten med kokosmjöl, som var helt okej, men inte som vanlig pizzadeg. Kram

  2. Häftigt!!

  3. Jag är ingen stor användare av mandelmjöl och liknande, äter pizza så sällan att jag tycker det är absolut godast att göra den på vanligt vetemjöl eller dinkelmjöl. Men äggula och crème fraiche, den idén ska jag helt klart prova nästa gång! Hoppas ni har det riktigt fint i Stockholm, ser ut så på Instagram :=) KRAM!

  4. Gorr med sådan pizzabotten!
    jag har ju bakat med något liknande recept länge, eftersom jag äter varken gluten eller stärkelse.
    Smaskigt med färsk fikon på! :)
    Ha en fin fredag!
    Kram kram
    //Lana

  5. Färska fikon är ju så vackra! Chèvre och fikon är ju en bra kombination men jag gillar inte chèvre och jag vet sällan med vad jag ska äta fikonen, har du nåt tips kanske?

  6. Jag håller mig nog till den klassiska botten jag, men toppar den gärna med dina förslag!
    Blogger var knasig på samma sätt hos mig för några veckor sedan. Det gick dock över, varför/hur vet jag inte...

  7. Låter spännande... vill testa blomkålsbotten men frågan är bara när det blir av...! Kram vännen!

  8. Vit pizza åt vi flera gånger på favoritrestaurangen på Bali, så gott det var! Har testat hemma också men detta var låter ju som en ännu godare röra att lägga på. Härligt med nya idéer och tips,
    tackarrrr!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.