Ugnsrostade tomater och auberginerullar

9/26/2013

Varje år tänker jag att jag inte ska plantera så mycket tomater, men sedan står jag där och pillar ned massor av frön, får en hel drös med skott som sedan blir plantor och får till slut helt galet mycket tomater. Nu vill jag absolut inte klaga på att få en massa tomater, men från att alla är gröna så fullkomligt exploderar de och bli mogna nästan samtidigt. Jag har genom åren gjort en del inläggningar med dem, men jag får erkänna att den där chutneyn bli ofta kvar och likaså marmeladen. Så godast tycker jag att de är naturella eller i mat. Många av dem får se det som sitt öde att långsamt bli rostade i ugnen, 100-125° i 2-3 h, för att bli helt ljuvligt söta och goda. Dessa använder jag sedan till sallader, som/på tapas och mixar till helt underbara tomatsåser. Till dessa augerginerullar använde jag ett gäng av dessa rostade tomater till både fyllning och tomatsås.


Det är svårt att säga några exakta mått på mängden tomater till såsen, men ungefär 2 dl rostade cocktailhalvor. En normalstor aubergin ger ungefär 8 tunna skivor och till det använde jag 200 g halloumi. Skär auberginen på längden i cirka halvcentimeter tjocka skivor. Salta dem och stek dem lätt i olja. Krydda med svartpeppar. Skär halloumin i avlånga bitar (det går även bra med mozzarella) och lägg på aubergineskivorna tillsammans med ungsrostade eller soltorkade tomater samt lite basilika. Rulla ihop och lägg dem med skarven nedåt i en ugnsform. Sedan fräste jag lite hackad gul lök och vitlök i olja i en kastrull och mixade tillsammans med ugnsrostade tomater till en sås. Kryddade med salt, peppar och en skvätt balsamvinäger. Häll tomatsåsen över rullarna och riv över parmesanost. Gratinera i 200° tills osten smält. Njut som ensamrätt, förrätt eller som tillbehör till kött eller kyckling.


7 kommentarer:

  1. gud så gott det ser ut! Nä, klaga på för många tomater ska vi inte göra ;-)

  2. Mums!

  3. du kan ju alltid ge bort tomaterna i gå-bort-present. eller till rådjuren ;) eller soltorka dem? det kanske man inte kan i sverige? men du, hellre för mycket än för lite! kanske vill de ha några på Milias dagis?

  4. Lite italienska vibbar får vi, det är ju så gott med ostar och tomater ihop! Bara att passa på att njuta för fulla muggar, det är något speciellt med tomater så där direkt från kvisten!

    Ha en riktigt fin helg,
    kramar

  5. Åh, jag har en tomatmarmelad med ingefära som jag gjort nångra gånger, den är vansinnigt god! Jag fattade inte det där med tomater och marmelad tills jag fick provsmaka en från Birgittas Matbod, jag föll som en fura!

  6. Det är bara att göra en inläggning, precis som med gurka no problems Maggan

  7. Detta måste testas, kombon aubergine och ost funkar alltid och jag tröttnar aldrig! :P Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.