Äpple-lemonad

10/31/2013

Vi fick som ni kanske minns ingen äppelskörd att skryta om på vårt enda träd, men min snälla kollega Anita rådde snabbt bot på vår äppelbrist och vips så hade jag flera lådor på altanen med olika sorters äpple. Jag är dålig på att göra annat än mos på äpplena, vilket i och för sig är ett perfekt sätt att ta till vara äpplen. Jag blir helt galen när jag läser på burkarna med äpplemos i butikerna och de innehåller mer socker än äpple. För mig är äpplemos precis vad det låter som mosade äpplen.
En del äpplen har vi kör i råsaftcentrifugen som blivit till ljuvlig äppeljuice. Nu hittade jag ett recept på lemonad i en kokbok från Mitt Kök och bestämde mig för att testa. Jag gjorde en större sats än receptet, men det beror på hur mycket utrymme ni har. Vi testade att inte söta en del av lemonaden alls, en del lite och en del enligt receptet. Enligt grundreceptet ska det vara 2 dl strösocker per sats, men det blev alldeles för sött och det beror säker på hur söta äpplena är så testa er fram. Jag gillar dricka som är fräsch och släcker törsten inte som är för söt. Jag trodde inte att äpple-lemonaden skulle få så fin färg, men de få röda äpplen som jag hade i gav mycket färg.



Äpple-lemonad, ca 1 l
1 ½ kg äpplen, gärna en sötare sort
1 liter vatten
1 msk citronsyra
1 tsk askorbinsyra
ev. socker eller annan sötning att blanda med den avrunna lemonaden med
1 krm natriumbensoat/liter färdig lemonad

Skölj frukten och skär bort skadade delar, men låt skal och kärnhus vara kvar. Riv äpplena grovt och blanda med citronsyra, askorbinsyra och vatten. Ställ blandningen kallt i 1 dygn. Rör gärna någon gång under tiden. Låt fruktmassan rinna av i en silduk eller finmaskig sil. Jag silade först av det grövsta i ett durkslag och pressade ur så mycket vätska jag kunde ur fruktrivet och silade sedan bort det grumliga i en tesil. Smaka av lemonaden och söta om du tycker den är för syrlig (vid längre förvaring kan det vara en fördel att sockra lite) Häll upp på rena flaskor och tillsätt natriumbensoat. Servera väl kyld och späd eventuellt med lite vatten vid servering.

15 kommentarer:

  1. Håller med dig, hellre friskt och syrligt än sött i glaset! Det här såg ju verkligen hur gott ut som helst.

  2. Så fräscht och gott. Färgen är dessutom så fin. Kram

  3. Otroligt snygg färg! Jag har en flaska hemkokt äppelsaft kvar och några flaskor must. Försöker hålla på dem till jul, vi får väl se!

  4. Vilken vacker färg det blev

  5. Vilken härlig färg!
    Själv har jag i år gjort äpple/kanel saft med tanken att det kan bli god varm i vinter. Dvs om den räcker så länge...
    /Maria

  6. Åh, så gott! Jag älskar dricka med äpplesmak. Min mamma gjorde den godaste äpplesaft med kanel när jag var liten. Den var det godaste jag visste! Fin bild! Kram!

  7. Låter supergott, ska försöka få ihop lite äpplen från svärfar och testa receptet.

    Hoppas ni får en härlig helg

    Eva

  8. Så vackert rosa! Pressade äpplen är sååå gott...

    Trevlig helg! :)

  9. Härligt! Måste rafsa ihop lite äpplen från mor och svärmor. Förra året blev min äppelsaft jolmigt söt, och jag hade tänkt att strunta i det i år. Nu blev jag sugen att testa ditt recept. Det där med äpple-kanelsaft lät ju inte heller så dumt!

  10. låter väldigt gott... har vinterförvarat massa äpplen i källaren...
    ... kan ju inte göra äppelpaj och mos på allt : )

  11. Vilken fin lemonad och jag bara tänkte direkt " åh den kunde man toppa lite bubbel med"
    Kram Lena från make a head food

  12. Håller med dig vad gäller köpemos. Det är verkligen sjukt mycket socker i det. Jag använder nästan inget socker när jag gör mos eller kräm. Äpplelemonad har jag inte gjort någon gång men det måste jag prova. Ser ju jättegott ut.

  13. Ser finfin ut! Håller med om det söta, det är godare med en syrlig frisk smak. Hur länge tror du lemonaden håller?
    KRAM

  14. Med både socker och natriumbensoat i håller den ett par månader. Utan sockret borde den iaf hålla ett par veckor kyld.

  15. Den sparar vi, vilken smart idé!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.