Comfort food

10/15/2013

Mårtenssons klurade på ett bra ord för comfort food på svenska, men jag tror inte det finns det. Däremot tror jag att nästan alla har några rätter som kvalar in som deras comfort food. För min del innebär det inte att maten ska ge den där sköna känslan i kroppen, som för en del som besväras av magproblem och då äter kokta mildare rätter för att magen ska lugna ned sig. Comfort food för mig är mer mat som ger mig en annan sorts välbefinnande som när vi frossar i skaldjur eller bara köper hem ett nät musslor och njuter av som fredagsmysmat. Det blir ändå den där feel good känslan som sprider sig från tårna och ända upp i nacken så att håret reser sig en aning. Som första sippen av ett riktigt gott mousserat vin eller en tugga av något riktigt gott. Ni har alla upplevt känslan.
Soppor är inte bara mild mat för magen, men som genom sin värmande känsla även ger avkoppling. Just jordärtskockssoppa är kanske just skönt för magen den dagen soppan äts, men dagen efter brukar många klaga på något annat... För att till viss del förhindra detta kan man byta ut en del mot potatis utan att soppan förlorar smak. Jordärtskockssoppa är en av de godaste sopporna tycker jag. Testade denna gång att toppa den med lite av höstens smaker i form av kantareller och äpple vilket passade så fint ihop med soppan.


Jordärtskockssoppa med kantareller och äpple, 4 pers.
350 g jordärtskockor, skalade
6 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
200 g kantareller
1 sharlottenlök, finhackad
1-2 äpplen, tärnade
salt och svartpeppar
färsk timjan

Lägg bitarna av jordärtskocka i kallt vatten med några droppar citron så de inte blir bruna. Koka skockorna mjuka i buljong och vin, cirka 10–15 minuter. Tillsätt grädde och låt soppan koka ihop på svag värme. Mixa soppan slät och smaka av med salt och nymald svartpeppar samt färsk timjan. Låt koka ytterligare ett par minuter.
Stek kantarellerna och löken i smör tills det börjar dofta gott. Salta och peppra. Vänd ned äppeltärningarna så de får steka med sista minuterna. Fördela svampen, löken och äpple i tallrikar och slå den varma soppan över.

14 kommentarer:

  1. Nej, det är verkligen inte lätt att få till ett bra svenskt ord inte. Såg någon som föreslog tempelmat (tror det var Nigella) och det låter väl nästan ändå lite bättre än tröstmat som det oftast står annars. Men komfortmat lät väldigt mycket 70-tal, kände vi:)
    Den där känslan du beskriver, den går verkligen inte att ta miste på och den beskriver ju comfort food mitt i prick!

    Jordärtskockssoppa tillhör en av våra favoriter och ska nog bjudas nästa gång vi har middagsbjudning, då ska vi komma ihåg din topping!

    Kramar

  2. Vilken fin bild. Har faktiskt aldrig smakat jordärtskockssoppa, men hade inte tackat nej till en sked eller två. ;-) Kanske något att testa!

  3. Ordet komfort är ju jäkligt mossigt (låter som Eccoskor) men när man pratar om comfort food är det ju klart att man ger tummen upp! Jag har aldrig (!) ätit jordärtskocka, de verkar så meckiga att skala. Och jag som undviker potatis för att de är så tråkiga att skala... Nää... Någon får bjuda mig ;)

  4. älska jordärtskockssoppa! det ska vi äta imorgon, jag längtar redan! känner mig däremot som världens maria montazami som inte visste om förrän denna veckan att det är ganska dyrt. har alltid tänkt: jordärtskocka - rotfrukt - billigt, så kostar de över 50 kronor kilot! ehm. ja. jag har ju så mycket pengar nu som mammaledig så jag behöver ju tydligen aldrig kolla på prislapparna ;)

    och det här med svensk översättning på comfort food, det är ju tamejtusan omöjligt! mysmat kanske? må bra-mat? mmmm-mat?

  5. Vardagsmat känns bekvämt tycker jag. Behöver inte vara mossigt. Bara enkelt och behagligt. Komfortabel:)
    Soppa är ju alltid gott. Både till vardag och fest. Känns bekvämt och "redigt". Härlig topping med kantarell och äpple!

  6. Håller med dig om att comfort food ska ge en god känsla i magen, och det kan den göra på grund av olika anledningar tycker jag. Kan både röra sig om smakminnen, stämningar och smaker. Jag kommer oftare att tänka på comfort food på hösten dessutom, när det mörknar utomhus.

    Kram kram

  7. Låter gott och värmande med soppa! :)
    Kram kram
    //Lana

  8. Håller med dig helt! Soppor är så gott, speciellt på hösten och den här låter smakrik och god :)

  9. Ser så vackert ut, som vanligt! Kram

  10. Åh just den där soppan med kantareller och äpplen är min bästa höstsoppa.
    SÅ otroligt god och en riktigt feel good rätt:
    Kram Lena från make a head food

  11. Njutmat! Njutning för själ och gom. Visste inte att jordärtskocka kunde ge vissa problem dagen efter :-) Gott är det i alla fall. Och soppa är verkligen comfort food, jag menar njutmat :-)

    Ha en riktigt bra helg. Stor kram.

  12. Vilken fin bild på soppan Emmy. Jag har ätit en jordärtskockssoppa en enda gång i mitt liv på restaurang och den var så god så :) Kram på dig.

  13. Jordärtkockssoppa har jag ätit många gånger men inte med äpple och kantareller. Det låter väldigt gott:)
    Kramar

  14. Alltid bra med tips på vad man ska använda kantarellerna till, då min man går ut i skogen och "hämtar" massor av liter varenda år. Än är det varken enformigt eller mindre gott, men nya idéer är trevligt för det.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.