En favorit bland alla kycklingrätter

10/07/2013

Jag vet att ni är många som undrar hur det går för mig och hur jag mår. För varje dag som går fungerar jag lite bättre. Jag börjar fortfarande gråta plötsligt och det är väldigt olika vad som påverkar mig. Som att lyssna på Darins Why does it rain när jag var ute och sprang var ingen lysande idé kan jag säga. Höll på att skrämma slag på en stackars tjej som också var ute och sprang. Saknaden efter mamma kommer alltid vara stor, men jag ska försöka jobba denna veckan och så får vi se hur det går. Kanske fungerar det inte alls att vårda andra sjuka människor och andra i kris eller så blir det tvärtom, det återstår att se.
Jag kanske inte kommer blogga så frekvent, men jag ska försöka lägga upp en och annan goding i alla fall. Jag måste ha några fasta punkter av min vardag som känns hemma och inte fyllda av kaos. Detta receptet var mitt bidrag i senaste numret av KalmarPosten, men hamnade aldrig på bloggen just då. Det har säker dykt upp här tidigare för det är en favorit som återkommer i olika skepnad, ibland som gryta och ibland gör jag spett och serverar då såsen till (perfekt på en thaibuffé, just sayin').


Kycklinggryta (alt.spett) med jordnötssås, 4 pers.
600 g benfritt kycklingkött, skuret i strimlor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½-1 msk röd currypasta el. röd thaicurry (pulver)

Jordnötssås:
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl hackade jordnötter
3 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
1-2 tsk sambal oelek el. 1 färsk chili
½ dl jordnötssmör (creamy)
½-1 lime, saft och rivet skal
2 röda syrliga äpplen, strimlade
100 g sockerärtor, strimlade

Trä eventuellt upp kycklingbitarna på spett och stek dem runt om. Krydda med salt, peppar och röd currypasta. Gör då såsen för sig.
Bryn kycklingbitarna och krydda med salt, peppar och röd currypasta. Låt vitlök och hackade jordnötter steka med någon minut. Tillsätt sedan grädde, buljong, chili(pasta), jordnötssmör och lime (börja med en halv). Låt grytan småputtra 5 minuter, smaka av med lime och currypasta och vänd sedan ned strimlade äpplen och sockerärtor. Servera tillsammans med ris eller nudlar (på bilden shirataki nudlar) och sallad.

13 kommentarer:

  1. Vi känner så väl igen det där med att man behöver ha någon fast punkt i allt det som annars blir så rörigt i situationer som dessa. Vi kände att bloggen gav ett andrum och nästan blev en tillflykt där allt fick vara som det varit tidigare efter att vi förlorat Ankis mor...
    Att inläggen inte blir lika frekventa har vi all överseende med, det har säkert alla dina läsare, du ska ta det i den takt som känns bra för dej och som gör att du mår bra. Samma med jobbet, går det inte så måste du ta det lugnt (fast det är vi säkra på att du gör), men ibland kan det vara skönt att få tänka på annat också och distrahera sej lite. Kanske inte det lättaste med tanke på ditt jobb...

    Och jordnötssås, det kan man ju äta med sked, rakt upp och ner utan något till, om det skulle vara så:)

    Massor av kramar till dej från oss

  2. ett stort hjärta till dig från mig! kramar i massor! Sofia

  3. Varm kram till dig!

  4. Det där med att förlora fotfästet en stund. Känna sig vilsen och inte veta vad eller hur man ska göra.
    En dag i taget, men känn efter vad du vill och orkar och låt dig bara vara ibland om du känner för det.
    Massa kramar till dig! Tänker en hel del på dig ska du veta...
    /Anna

  5. Sorgen har många faser. Du är klok och jag är säker på att du kommer att ta dig igenom detta på ett sätt som gör att du och resten av din familj stärker varandra i all sorg. Jag får en tår i ögat när jag tänker på all din smärta och hur ledsen du är. Men mitt i sorgen kan man ändå få göra sånt som är roligt. Din mamma ser dig och ler. Det är jag säker på. Helt säker. Kram, du fina!

  6. Låter supergott! Ska ha kräftskiva på lördag, men ska laga något annat upptill till kidsen. Har tänkt på kycklingspett, så såsen hade passat perfekt.

    Kram kram på dig!! <3 <3 <3

  7. Många kramar till dig! <3 <3 <3
    //Lana

  8. Det är så svårt att sätta sig in i hur man känner när man förlorat någon som står en så nära. Och försöker jag så blir jag bara ledsen och får ont i hjärtat! Man tror ju att ens nära alltid ska finnas där! Ett steg i taget, en dag i taget. Det går. Det måste gå!! I din takt!
    Och en favoriträtt kanske kan pigga upp lite! :)
    KRAMAR

  9. Jag förstår vad du menar. Du vet ju hur situationen är hos oss, och nu när det börjar gå käpprätt neråt blir jag så himla känslig för typ... allt. Men, nog om våra problem. Jag tänker på dig Emmy, ofta. Kram!

  10. Remsan!
    Mitt hjärta är hos dig, låt det ta tid och tillåt dig att gråta och sörja.
    Att förlora sin mamma är något som ingen som inte har gjort det kan förstå. Mattan rycks bort och den totala kärlek man kan få av som mamma finns inte längre. Kryp in hos dem du älskar vi finns här ute Kram hjärtat

  11. (Nästan) allt med jordnötssås: Ja tack! Du gör rätt i att ta det som det kommer, tycker jag. Att prova dig fram och att hålla i dig i "normala" rutiner. Och om du börjar storböla i löpspåret, so what?! Det är generöst och öppet av dig att dela med dig av hur du har det. Stor kram!

  12. Tack! Ni är så underbara allihop. Jag vet att många av er har varit med om att förlora någon nära eller är på väg att göra det. Hur situationen serber sorgen lika tung. Tack för ert stöd! Massor av kramar!

  13. Ser supergott ut!
    ----
    Hur ska du ta tillvara på din halloween-pumpa i år? :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.