Indiska dofter i bistron

10/10/2013

Laga mat har länge varit terapi för mig. Inte för att jag behöver tröstätare utanför att jag tömmer huvudet på allt annat och bara fokuserar på matlagningen. Detsamma gäller med träningen där det kan vara bra att gå helt in i pinandet, ha ha... Denna middag gav både lite terapi i köket och tid över för träningsterapi när köttet puttrade på spisen. Win-win!
Precis som andra matbloggare gillar jag inte att mörkret faller så tidigt om kvällarna, för fotografering och dåligt ljus blir ingen bra kombination. Det är sällan maten hinner att hamna på bild innan det blivit skumt och middagarna äter vi ju framför allt på kvällarna. Denna middag började jag i och för sig tilllaga redan runt lunch, men den skulle sedan stå och puttra i fem timmar innan vi njöt av den. Ni får hålla tillgodo med lite sämre bilder, men detta var så gott att ni måste testa själva!
Jag hittade receptet på pulled pork med tandoorismak hos Pernilla och bestämde med en gång att nästa gång vi åt pulled pork skulle det bli med indisk touch. Till detta åt vi raita, naan och papadums (inga av dessa gjorde jag själv, men hos Amy finner ni recept på olika bröd till maten) och en variant på paneer som jag fann hos Amy. Recepten är ändrade en aning då jag inte hade alla ingredienser hemma, så ni får dem skrivna utifrån hur jag gjorde.

Tandoori pulled pork, 4 pers.
1 kg fläskkarré, skuret i tärningar/grytbitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk
1 påse tandoori chicken spice mix (jag använde den blandning jag fått av Amy)
1 kruka färsk koriander
Bryn fläskbitarna tillsammans med vitlöken och krydda med paprikapulver,
garam masala och spiskummin. När grytbitarna fått en fin färg häller du över kokosmjölken och tandoori-mixen. Låt puttra under lock på svag värme på spisen i ca 5 timmar tills köttet faller isär. Strö över koriander vid servering.


Lök- och tomatchutney, 4 pers.
200 g tomater, hackade
1 gul lök, finhackad
½ dl färsk koriander, hackad
2 msk limesaft
1 krm malen spiskummin
1 krm salt
1 krm cayennepeppar

Lägg hackad lök och tomat i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Blanda väl och låt stå och dra en bra stund så att smakerna gifter sig.


Så här är det att vara matbloggare och ha hungriga barn när maten ska fotas. Detta var den bästa bilden och på den råkade det komma med en liten barnhand som norpar ett bröd.

Paneer butter masala, 4 pers.
1 msk malen koriander
½ msk garam masala
1 tsk chilipulver
1 msk tomatketchup
1-2 msk tomatpuré
1 ½ dl mjölk
1 tsk riven ingefära
1 tsk riven vitlök
1 schalottenlök, finhackad
1 msk rostad lök (den färdiga på burk)
400 g halloumi (ska egentligen vara indisk paneer)
200 g kokta gröna bönor/haricots verts

Blanda koriander, garam masala chilipulver, tomatketchup och tomatpuré med mjölken. Smält smör i stekpanna och lägg i ingefära, vitlök, schalottenlök och rostad lök. Lägg i tomat/mjölkblandningen och låt småkoka i 5-7 minuter. Smaka av med salt. Häll i mer mjölk om så önskas. Lägg i tärnad halloumi samt bönorna och låt allt bli varmt.

Gurkraita, 4 pers.
2 dl matyoghurt
½ gurka, fint tärnad
½ dl hackad mynta
1 vitlöksklyfta, riven
salt & peppar

Blanda gurka med yoghurt, mynta samt vitlök. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt spiskummin eller cayennepeppar.

16 kommentarer:

  1. Tack för all inspiration du sprider, och en stor cyberkram till dig så du känner att du kan fortsätta sprida mkt även i dessa svåra tider. Dag för dag blir det lättare att andas även om sorgen alltid finns någonstanns inom oss.
    //S.

  2. Visst är det terapeutiskt att laga mat, det är lite verklighetsfrånkopplande - som en bra bok...

    Ha en bra helg nu!

  3. Mmm, det ser gott ut!
    När det gäller dina foton så lyckas du få dem att se ut att vara fotograferade i fullt dagsljus!

  4. kan inte bli annat än gott, låter otroligt fräscht.
    Kram Lena från make a head food

  5. Jag såg det här receptet och det verkar supergott! Hoppas det är okej med dig, tänker på dig! Kram

  6. Det här verkar ju väldigt gott. Funderar på om jag skulle kunna knåpa ihop en vegetarisk variant :) Jag känner igen mig i det där att koppla av med matlagning. Och med träning. Fast just nu är det mer en träningsperiod än en matperiod ;) Ha en fin vecka!

  7. Oj, så mycket gott du lagade! Tycker alltid det är så roligt att se hur andra tolkar indiska recept (även om det är utifrån vad man har hemma) :) Söndagskramar till dig!

  8. Håller med om att matlagning är terapi. Älskar att stå och pyssla länge i köket själv i lugn och ro när det är mycket som rör sig i huvudet. Även att jogga en runda. Speciellt i detta härliga höstväder.!! Sköt om dig!!

  9. Vilken fin blogg du har. Har kikat in några ggr men aldrig kommenterat, så nu var det dags. :)

    Ser underbart gott ut!

  10. Näe, nu kurrar min mage! Fast jag lagt mig. Vilken god mat. Jag ska prova den kryddningen till min pulled turkey nån gång. Kram till dig, fina Emmy!

  11. Jag bara äääälskar Pulled Pork! Fantastiskt gott och enkelt när man kan förbereda och det sköter sig självt.
    Här är min motivation till dig och matbloggspriset:
    Jag vill nominera Remsans Bistro för hennes mångfald och uppfinningsrikedom i köket.
    Med en mängd variation på recept och nya infallsvinklar på gamla beprövade recept likaväl.
    Det finns alltid en tanke bakom allt och maten är nyttig och hälsosam!
    Därför tycker jag att Remsans Bistro är en värdig vinnare av detta pris!
    //Anna
    Ekenäsliv
    www.ekenasliv.se

    Ha en fin dag!
    Kraaaaaaaam Anna

  12. S, Tack!
    Må Gott, det var mycket snällt sagt! Tack!
    Lena och Moma - testa!
    Ljuvlig mat :-)
    Erika - gör det!
    Anna, vad du är snäll! Jag blir alldeles rörd!

  13. Mmm..smaskens! Måste testa receptet på köttet! Låter helt i min smak! :)
    Ha en fin dag!
    kramar!
    //Lana

  14. Vilken toppenbra idé att använda kokosmjölk och lite andra kryddor än de "vanliga" till pulled pork. Åh, vad sugen jag blir!

    Laga mat är jättebra terapi. Speciellt när det får ta lite tid och man har mycket att hacka, skära och dona med. Skönt att du har maten, träningen och så familj och vänner förstås. Önskar jag var lika disciplinerad...

    Sköt om dig och stor kram!

  15. Jag skriver också under på det - mat och matlagning ÄR terapi.
    Och vad trevligt med lite andra varianter av Pulled Pork/Beef.

    Tänker på dig. KRAM

  16. Mums vad gott och rolig bild med handen, då vet man att maten kommer bli uppskattad när barnen inte kan vänta till de får sätta tänderna i maten =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.