Mustig gulasch toppad med crème fraiche och gremolata

10/24/2013

Denna vecka har det känts som om jag har landat och börjat fungera som normalt igen. Självklart finns sorgen där, men jag bryter inte ihop så fort någon frågar hur det är eller kramar om mig. Stort tack till alla som har stöttat mig/oss!

Om jag jobbade hemma hade vi ätit långlagad mat varje dag. Det händer något med smakerna i de flesta råvaror när de får tillagas länge. Många gånger även när smakerna i färdiglagad mat får gotta till sig över natten. Gulaschsoppa tillhör något som jag alldeles för sällan lagar på riktigt med kött utan oftast gör jag en snabbare variant med färs, vilket också är gott även om det inte slår en soppa som puttrat i ett par timmar. Får ni tag på älgkött så gör soppan på det för det är snäppet ännu godare! Att toppa olika rätter med gremolata ger en fräsch tvist och jag gillar både att använda citron och lime. Vanligast är kanske att det bjuds gremolata vid servering av osso buco, men även som här till en mustig köttsoppa passar det bra. Vill ni ha ett vegetarisk alternativ så testa ratatouillesoppa med gremolata! Hur het ni vill ha er gulasch får ni bestämma själva och det går självklart att byta ut den torkade chilin mot färsk även om jag tycker att torkad chili ger en annan djupare smak. Det går även låta lite kryddstark korv, tex chorizo, puttra med. Ni får se receptet som något att utgå från och göra era egna ändringar utefter er smak och se till att göra en stor laddning!



Gulaschsoppa, 6-8 pers.
1 kg benfri högrev, putsat och delat i små grytbitar
2 tsk salt
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 ½ msk paprikapulver
1 tsk mald kummin (inte spiskummin)
1 tsk chilipeppar (inte chilipulver)
1 liter kraftig köttbuljong
5 dl porter
1 pkt/burk krossade tomater
1 torkad chili (jag tog passilla/chile negro)
2 krm svartpeppar
4 potatisar, skalade och tärnade
2 paprikor, delade i mindre bitar
1 citron, pressad saft


Blanda köttbitarna med salt och ställ åt sidan. Fräs löken i en stekpanna tills den är genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ett par minuter. Lägg över löken i en gryta. Bryn köttet i omgångar tills det får fin färg. Lägg även köttet i grytan. Tillsätt buljong, porter, tomatkross, chili och peppar. Låt sjuda under lock 2-3 timmar.
Blanda ned potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft, eventuellt mer chilipeppar och salt.
Servera soppan tillsammans med crème fraiche och gremolata

Gremolata
1 dl finhackad bladpersilja
1 citron eller lime, rivet skal
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja

Blanda persilja med citron-/limeskal samt vitlök och olivolja. Det är inte nödvändigt att använda olja, men jag tycker det ger både god smak och fin konsistens.

15 kommentarer:

  1. gulasch det är fint det! jag är ju hemma hela dagarna, men vi äter inte särskilt mycket långkok för det... men det kan ju bero på att det varit sommar så himla länge nu, 15 grader varmt i oktober, det är ju samma som på midsommar nästan! helt galet!

  2. Såå gott! Älskar långkok och önskar jag hade fler hemmadagar/långkokardagar.
    Gremolata är gott till mycket. Dock inte testat till Gulash. Will do!

  3. Vilken härlig gulasch! Det är som sagt lätt att ta till köttfärsen men den här ser ju helt ljuvlig ut. En härlig höstmiddag som faller sönder i munnen. Gottigottgott! Gremolatan till låter inte heller helt fel :) Ha en mysig helg nu!

  4. Köp en crockpot vetja, då kan du göra långkok även när du inte är hemma :)

  5. Beklagar verkligen sorgen. Det gör så ont när våra nära och kära blir sjuka eller går bort. Vi har också haft några jobbiga veckor då min ena bror har blivit allvarlig sjuk och en av min mans bästa och äldsta vänner hastigt gott bort. Det är varje dag viktigt att komma ihåg att vara rädda om de som står oss nära för vi vet aldrig hur länge vi får vara tillsammans.

    Gulaschsoppa får mig alltid att tänka på Berlin då jag åt en sån fantastisk gulaschsoppa när jag var där en gång. Håller med dig att långkok är bäst. Inte minst med tanke på alla underbara dofter som sprider sig i köket under tiden man lagar maten.

    Var rädd om dig! /tant gul

  6. Gulasch är så jäkla gott. Tid, tid... Det gör susen. Jag ska plugga på deltid efter årsskiftet. Då blir det många timmar hemma och garantera massa långlagad mat :D Längtar!

    Ha en fin helg nu!

  7. Älskar gulaschsoppa, din ser verkligen jättegod ut! Gjorde faktiskt en liknande för ngn vecka sedan, men bilderna blev inget vidare, så något bloggande blev det minsann inte. :)

    Ha en skön helg och skönt att läsa att du mår lite bättre nu. Stor kram till dig!

  8. åh, så gott! Älskar långlagade grytor!
    Ha en fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

  9. Det är inte mycket som slår ett långkok. Basta.
    Gulasch på köttbitar har jag nog aldrig gjort... men det får nog bli nästa långkoksprojekt. Redan imorgon kanske.
    Skönt att se att du mår lite bättre. Tänker på dig.
    Stor kram.

  10. Gott! Gremolata, ja, jag tänker alltid på när syrran och jag (för hundra år sedan) gjorde gremolata och rev ner alldeles för mycket av det vita av skalet och hela grytan blev besk och otrevlig, men man lär sig ju av misstag också :-)

  11. En riktig rejäl gulasch som kokat länge är bara för gott!!
    Skönt att du mår lite bättre nu!!
    Kram

  12. Soppor är alltid trevliga så här när höstrusket slår till. Tycker vi äter soppa här hemma var och varannan dag ;) Så bra att du mår bättre. Har tänkt på dig ska du veta. Kram vännen!

  13. En mustig varm gulasch värmer både kropp och själ i höstmörkret.
    kram!
    Lena från make a head food

  14. Mums! Jag gör dina soppor ibland, och denna måste jag ju verkligen prova!

  15. Åh ljuvliga semesterminnen är gulasch för vår del. Vi lyckades faktiskt klämma en portion vars i Prag också och det gjorde inget alls:)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.