Saffransdoftande chilihet fisk- och skaldjurssoppa

10/28/2013

Har ni det stormigt hemma hos er? Här har ovädret dragit in under eftermiddagen och nu låter det otäckt när vinden drar med sig allt i sin framfart. Lowe tycker det är läskigt och vet inte om han kommer kunna sova, själv tycker jag det än så länge är mysigt. Vi bor ju dock i skogen så jag hoppas verkligen att inget träd välter eller några stora grenar kommer flygande.
Perfekt ovädersmat är värmande grytor och soppor. Det kan verka som soppa är den enda mat vi äter just nu, men jag lovar att vi mumsar i oss en hel del annat också. Fast soppor och grytor som är en hel rätt i sig utan att tillbehör behövs är för mig perfekt snabbmat. I lördags när vi åt soppan hade vi inget oväder, men drabbades ändå av strömavbrott. Jag hade precis kokat soppan klar så långt att jag skulle stoppa i fisken när hela huset blev kolsvart, men det gjorde inget för den råa fisken blir tillagad av det varma soppan i alla fall. Och äta middag med bara stearinljus som enda ljuskälla är enbart mysigt.



Saffransdoftande chilihet fisk- och skaldjurssoppa, 4 pers.
3 morötter, i slantar
1 fänkål, i mindre bitar
1-2 chili, finhackad (jag tog 1 röd chili samt en bit habanero)
1 gul lök, hackad
1 kuvert saffran (stöt det tillsammans med lite salt)
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 dl vitt vin
5 dl grädde
5 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
(mängderna fisk, räkor och musslor är på en höft)
400 g lax eller annan fast fisk, i tärningar
400 g skalade räkor
100 g musslor (jag tog frysta utan skal)
1 knippe hackad dill

Fräs morötter, fänkål, lök och chili glansigt i lite olja. Tillsätt saffran och låt fräsa med en stund. Riv/pressa i vitlöken. Slå i vin, grädde, vatten samt krydda med tomatpuré, salt och peppar. Låt soppan sjuda i 15 minuter. Sänk eller stäng av värmen och tillsätt fisken samt skaldjuren och låt allt bli varmt. Klipp ned dillen. Servera soppan i skålar tillsammans med aioli.
Om jag inte orkar vispa ihop riktig aioli blandar jag crème (2 dl) med Hellmann's majonäs (2 msk), pressar i vitlök och kryddar med salt och vitpeppar.

12 kommentarer:

  1. Många goda smaker i detta - jag blir så sugen på att testa! Gillar din enkla variant på aioli också...

    Det är säkert hemskt att säga "tyvärr" så blir det ingen större storm här eftersom det händer otäcka saker i dess framfart. Men jag gillar oväder... Vi får väl 6, max 7 sekundmeter här. Fast det kanske är lika bra. Som sagt, det händer allvarliga grejer så att önska storm är nog bara dumt...

    Hoppas ni får behålla strömmen och att ni slipper rasande träd!

    Kram!

  2. Älskar skaldjurssoppor! Den här ska absolut lagas...

  3. Hoppas ni klarade er utan träd genom taket i natt! Här i Växjö blåste det utav bara tusan men vi verkar ha klarat oss bra jämfört med er som bor närmre kusten och ute i skogen.

    Soppa hade värmt gott igår ändå, det är en sak som är säker :)

  4. Hos oss blev det inte så mycket storm alls, men i Kungsbacka där jag jobbar fick vi gå hem tidigare från jobbet pga stormen. Konstigt det där, hur det kan skilja när det bara är 15 minuter mellan städerna. Men ack, vad mysigt det är med det här vädret! Älskar't!

  5. nej, stormen kom ju liksom aldrig till oss... tror det beror på att de stängde ner tågtrafiken så den kunde inte ta sig till gbg. och det var ju bra, egentligen, men jag hade ju stått och varit så himla nöjd över att våra puckade grannar inte tagit in sina utemöbler eller förberett sig för stormen alls. så visade det sig att de gjorde helt rätt i att inte anstränga sig överhuvudtaget! tji, fick jag som gick och köpte nödproviant (som man ju visserligen kan sätta i sig ändå, hehe), satte i nya ljus i alla lyktor och såg till att ha mobilen ordentligt laddad!

  6. Mums, så gott det låter med saffran i fiskgryta! :)
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

  7. Känner mig lite snuvad på stormen (eller blåst kanske...), det blev nog inte mer än styv kuling här. Lika bra det kanske, ingen förödelse så lång ögat nådde.
    Soppor funkar ju lika bra storm eller ej, och det är väl tur. Saffran är en krydda jag välkomnar ner i grytan. Kram på dig.

  8. Ja här blåste det också en del. grill-locket lyfte och flyttade in hos grannen och min fina höstplantering i kruka låg över hela trädgården när jag skulle till jobbet dagen efter. Det hade ju känns lite bättre om jag hade kunnat trösta mig med din soppa såklart, men nu fick jag ju inte det...snyft

  9. Morot är ju en grym ingrediens i släta soppor. Tack för recept!

  10. Tänkte just på saffran idag, att det var länge sedan jag lagade något med det och titta vad jag hittar här!!

  11. Vilken härlig soppa med precis de smaker jag älskar! Kombinationen av fisk, skaldjur och saffran är ljuvligt god.
    Jag har även gett dig lite bloggkärlek idag på min blogg för du är en så fin inspirationskälla :) Tack tack!

  12. Men åh, vilken soppa! Måste prova den.

    Ja, vilket jäkla väder vi hade. Här i Lund blåste det som aldrig förr. Grannens takpannor trillade ner och träd trillade. Som tur var skadades ingen! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.