Minipizza med blomkålsbotten

11/21/2013

Här kommer ett lchf-inspirerat recept på minipizza. Även om ni nu inte flyr så fort ni ser en liten kolhydrat så är det ju alltid trevligt att få i sig mer grönsaker. Jag gjorde en vegetarisk variant och eftersom de är helt fria från mjöl är de även glutenfria. Självklart blir inte botten som en vetemjölsbotten, men med det är det inte sagt att dessa pizzor inte är goda. Jag mumsade i mig en på stående fot så fort de svalnat tillräckligt mycket för att bita i. Jag hade en slatt hetare tomatsås kvar som jag hade på pizzorna, vilket gjorde att jag både flämtade av hettan från såsen och de varma tomaterna. Trots lättare brännskador så får dessa pizzor helt klart tummen upp!


Minipizza med blomkålsbotten, ca 8 st
1 blomkålshuvud (jag använde ett ekologiskt som oftast är mindre)
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk vitlökpulver
½ tsk salt

tomatsås (färdig eller se recept nedan)
1 tunt skivad aubergine
2 skivade tomat
2 kulor (á 125 g) mozzarella, skuren i 8 skivor

Sätt ugnen 225°.  Mixa blomkålen blomkålen till smulor. Tillaga den i micron på full effekt i 5 minuter. Det går även att koka den snabbt, men låt den då rinna av ordentligt. Låt svalna i cirka 10 minuter. Blanda blomkålen med äggen, den rivna osten och kryddor. Forma till 8 bollar och lägg dem på en pappersklädd plåt och platta till dem så de blir tunna. Förgrädda pizzzabottnarna i 15-20 minuter tills de har fått fin färg. De blir extra goda om de blir lite bruna och krispiga på ytan. Toppa varje pizza med tomatsås, aubergine, tomat och en skiva mozzarella och grädda i ytterligare 10 minuter.

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk cocktailtomater
balsamvinäger
honung
salt och peppar
Fräs löken i lite olivolja i en gryta till den mjuknat. Tillsätt tomaterna och krydda så du får en balans mellan sötman i honungen och syran i vinägern. Låt såsen småputtra, gärna i 20-30 minuter.

12 kommentarer:

  1. Nu är jag ju en mjöl-lover men det behöver inte betyda att jag inte är en blomkålslover! :)
    Pizza överlag, det var inte igår, jäklar vad jag blev sugen...
    Kram på dig.

  2. Smart där! Och gott! Nu blev jag hungrig. Ser ut som en perfekt munsbit :)
    Trevlig helg!

  3. Jag lagar också ibland dessa blomkålspizabotten och har också gjort minipizzor. Dina ser väldigt aptitliga ut. Kram!

  4. Men gud så gott! Vi ska göra pizza ikväll, dock inte detta receptet men kanske nästa gång! Kör du blomkålen i micron bara i en skål utan vatten??

  5. Hm, aldrig testat det här men jag har sett det på lite olika håll. Söta små munsbitar, som en varm macka.

    Trevlig helg!

  6. Martina, ja precis!

  7. Perfekta små drinkpizzor ju! Alla sätt som ökar grösaksintaget är mer än välkommet.
    Kram på dej och ha en finfin helg

  8. Vilka smarriga! Gott, gott!
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

  9. Det är skönt med någon som gärna äter grönt utan att totalt fördöma kolhydrater. Jag orkar inte vara så nyttig hela tiden - får nästan halvångest av alla nyttiga grejer man ska stoppa i sig. Jag VET att detvär så man ska göra men orkar inte höra det hela tiden. Bra med en blandning av allt möjligt tror jag mest på. Blomkål är ju så gott. Vi frossar i all möjlig kål nu, särskilt brysselkål. Min mage är mycket gladare nu än på säkert femton år, så jag äter kål och mår fint. Hoppas att ni har det fint i Kalmar - Sveriges framsida! Kram!

  10. Så fina och det har jag ju sagt tidigare till dig också :) Min stora blomkålspizza blev inte alls så fin på bild.... får se om jag vågar lägga upp den på bloggen framöver ;) Kram på dig vännen!

  11. Låter mumsigt :)

    ska d vara tomatsås + aubergine, tomater och mezzarella eller ä det d tre ingrediensewrna som är tomatsåsen. anars, ilken tomatsås ska jag göra?? :)

  12. Jag var kanske lite otydlig där. Nej, jag menar tomatsåsen för sig. Använd färdig eller så kokar du ihop krossade tomater med lite vitlök och kryddor.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.