Rostad tomat- och paprikasoppa

11/17/2013

Jag börjar längta efter att vara ledig... Haft en vecka med många pass plus dubbla arbetspass en dag och en extra tur i helgen, så jag längtar verkligen efter en soft dag långt bort från jobbet. Men de kommande veckorna har jag lagt in extra lediga dagar för att kunna planera det kommande födelsedagskalaset.  Japp. Dagen börjar närma sig. Ni kommer så småningom få veta vad jag hittat på :-)
Jag ska också en annan dag berätta mer  om föreläsningen jag var på igår om lågkolhydratskost och träning. Jag ska ge er mina tankar och erfarenheter av det, men idag får ni en god soppa istället.

Långt efter att kyla kom har vi kunnat skörda både tomater och paprika från våra plantor. Dessvärre har vi inget växthus så plantorna flyttade in och har bott i vårt vardagsrum... Även om det är mysigt med något som liknar en vinterträdgård, så är det aningen opraktiskt. Nu har vi skördat det sista, plantorna har åkt utomhus igen och vi kan åter igen se varandra :-) Våra allra sista tomater rostade jag i ugnen, en del lade jag i olivolja för att kunna ha i sallader närmsta tiden och en del fick åka ned i en soppa tillsammans med rostad paprika. Rosta grönsaker tar fram smakerna på ett helt annat sätt än att tillaga dem snabbt. Visst en hel del näring försvinner under tillagningen, men det blir så galet mycket godare.


Rostad tomat- och paprikasoppa, 4 pers.
1 kg mogna tomater, delade i mindre bitar
2 röda paprikor, urkärnade och halverade
1 gul lök, klyftad
4 vitlöksklyftor
4-5 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
salt &svartpeppar
torkad basilika

Sätt ugnen på 125°. Lägg tomaterna i en ugnsform och rosta dem i ugnen i ca 1 timme. Ta ut tomaterna och öka värmen till 225°. Lägg paprikahalvorna med skalsidan uppåt samt vitlöksklyftorna och löken över tomaterna, ringla lite olja över och rosta i 20 minuter. Dra bort skalet från paprikabitarna. Mixa alla grönsakerna slätt med mixerstav och lägg i en kastrull. Späd med grönsaksbuljong och tillsätt crème fraiche. Krydda med salt, peppar samt torkad basilika och låt soppan sjuda en stund. Toppa soppan med smulad fetaost eller stekta halloumitärningar vid servering samt gärna lite färsk basilika.

16 kommentarer:

  1. Soppan ser otroligt god ut! Ser fram emot att höra om föreläsningen. Kram

  2. Häftigt att kunna fortfarande skörda tomater! Jag börjar drömma/planera att skaffa oss ett växthus... :)
    Soppan låter och ser så god ut! Mums!
    Spännande med föreläsning om den kost jag äter! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

  3. Faktum är ju att tomater blir nyttigare vid upphettning än färska. Så det är inte tokigt alls att ha dem i soppa eller att rosta dem - eller att göra både och :) Paprika och tomater i soppa tillsammans är jäkligt gott!

  4. Mums! Tack för ditt fina förrättstips i lördags. Jag ska absolut ta det med mig till en annan gång
    På torsdag tänkte jag laga din jordärtskockssoppa. Är det okej om jag skriver av ditt recept och hänvisar till din blogg?

  5. alltid bra med sopprecept...

  6. Huga, inte så konstigt att du längtar efter lite ledig tid att ta igen dig hemma vid. Det där födelsedagsfirandet låter som att det kommer att bli något speciellt, det ser vi verkligen fram mot att läsa mer om!
    Vilken lyx ert skördande är, tänk att få fylla på sina förråd med både det ena och det andra man gjort helt själv, underbart!

    Soppan låter kanoners god, allt som ger mer smak åt grönsakerna just nu är inte fel.

    Kramar till dej

  7. Ser otroligt gott ut!

  8. Helt i min (tomat)smak! Rostat blir så gott! Ska bli kul att höra hur du ska passera "barriären" :-) Se till att vila oxå o inte fastna i för många drinkrecept!

    Kram!

  9. Vilka fona matfoton du har! Man blir verkligen sugen.

  10. Åh vi gör en liknande soppa ibland. Den är så god. Ska bli spännande att läsa om det föredraget du har varit på. Är själv utbildad hälsocoach så det är alltid intressant att höra vad andra pratar om på sina föredrag. Ha en fortsatt bra vecka. Hoppas du hinner med lite ledighet och vila. Du vet, balans mellan jobb/aktivitet och vila/återhämtning är viktigt. :-)

  11. Vilken soppa! Varit för få riktigt kalla dagar änsålänge att jag inte riktigt känns suget efter soppa. Att rosta grönsakerna lite ger en djup god smak!

  12. Himmel så gott! Hade jag verkligen velat ha nu:)
    Ja, att vara sjuk är ju inte samma sak som att vara ledig precis. Orkar inte många knop just nu. Sitter i soffan med laptopen i knät...
    Ha de fint o sköt om dig!
    Kram Anna

  13. Ska bli kul att se vad du "kokar ihop" till ditt firande! Både i matväg och i andra avseenden.

    Att rosta grönsakerna, det är ju att droga dem nästan. Alltså på ett bra sätt! Äh, du vet vad jag menar - blir ju så gott så gott!

    Hoppas du får lite välförtjänt ledighet snart. Kram!

  14. Mums vilken härlig höst soppa:)

  15. Den ser verkligen läcker ut, soppan. I år har jag inte kvar några tomater att skörda inne p g a vita flugor, men förra året övervintrade jag en ända tills sensommaren året därpå, d v s i år. Däremot har sonen en hel drös chiliplantor i vardagsrummet. Vi drunknar i chili. Fast nu har det dykt upp bladlöss...

  16. Förra året skördade vi chili i mängder, men i år fick tre olika sorters ohyra på så alla plantor dog. När paprikplantorna flyttade in fick vi också någon vit fluga på dem. Hann dock skörda innan de vissnade. Man blir ju helt galen när det kommer ohyra, men så vill man inte spruta på vad som eftersom det ska ätas så småningom.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.