Tom kha gai

11/11/2013

Det är inte ofta jag köper hel kyckling för vet nästan aldrig var jag ska göra med den. Nu hade jag ändå köpt med mig en kyckling hem och stod där lik förbaskat och undrade vad jag skulle hitta på. Jag har tidigare lagat currykyckling med en hel kyckling som blev otroligt mör och god, så den grytan hade jag i tankarna när jag nu gjorde en grytvariant av den kända thailändska soppan Tom kha gai. Är det något jag alltid är sugen på så är det thailändska smaker på maten. Fräsch och gott! Vill ni nu inte koka en hel kyckling går det självklart bra att bryna kycklingstrimlor och ha i soppan/grytan istället.


Tom kha gai / thailändsk kycklingsoppa, 4 pers.
1 hel kyckling
15 dl vatten
10 vitpepparkorn
2 tsk salt
2 msk riven ingefära
1 röd chili, finhackad
1 morot, i slantar

Koka först upp vatten, salt, kryddor och grönsaker. Lägg i kycklingen och koka under lock på svag värme i cirka 50 minuter.

5 dl kokosmjölk
5 dl kycklingbuljong
1 tsk torkade limeblad
2 citrongräs (jag tog dem på burk)
1 squash, i bitar
2 morötter, i slantar
1 broccolistång, i mindre bitar
1 röd chili, finhackad
2 msk riven färsk ingefära
kycklingköttet från den kokta kycklingen
1 lime, pressad saft
fisksås
färsk koriander

Koka upp kokosmjölk, buljong, limeblad och krossat citrongräs. Tillsätt morötter, squash, broccoli, chili och ingefära. Låt sjuda tills grönsakerna mjuknat lite. Tillsätt kycklingköttet, smaka av med limesaft och fisksås. Toppa med färsk koriander vid servering och servera eventuellt ris till.

13 kommentarer:

  1. Oh ja, där har vi en Tom vi verkligen gillar! Vi har ätit det några gånger i Thailand och det smakar alltid olika på olika restauranger. Själva har vi gjort det på filéer, aldrig med hel kyckling den brukar vi alltid köra i ugnen. Men det bör ju bli så mycket mer smak när man gör Tom på hel kokt kyckling.

  2. Mmm, låter verkligen gott! Jag brukar nästan alltid köra min hela kyckling i ugnen, blir supergott!

  3. Mums mums mums fina fina du! kram Sofia

  4. Den här soppan är min favorit bland thairecept! :)
    Din variant låter så gott! Jag sparar receptet och lagar den nästa gång jag köper en hel kyckling! :)
    Kramar!
    //Lana

  5. En riktig favorit, älskar thailändsk mat! Så gott det ser ut. ;)

    Ha en bra dag! Kram

  6. Jag tröttnar aldrig på grytor och soppor. Särskilt inte såhär års. Den här ska jag göra. Dock inte på hel kyckling. Jag är lite skraj för det där med att tillaga en hel kyckling. Fråga mig inte varför - folk påstår ju att det är så enkelt. Däremot peppade du mig lite till att ge mig på det också vid tillfälle. Kanske i helgen.

  7. Jag köpte en hel kyckling i förra veckan och kokte den i tryckkokaren. I med hela kycklingen och lite buljong och annat gott. En kvart senare var den så färdig att den ramlade isär. Älskar tryckkokaren! Hel kyckling är ju så mycket godare än filéerna... Egentligen :)

  8. Åh, det här låter gott! Jag borde prova något NYTT. Jag är helt förslappad och lagar bara gamla klassiker. Idag blev det stuvade makaroner och falukorv. Men det är himla gott. ;-)

  9. Det var länge sedan jag gjorde Tom kha gai, men det är ruggigt gott!

  10. Jag köper ofta hel kyckling eftersom smaken är så mycket bättre. Ditt recept låter makalöst gott och måste nog prövas mycket snart. Kram!

  11. Citrongräs på burk? Dessa har jag missat, måste spana in.
    Hel kyckling är vanligare och vanligare i mitt kök, lite pilligt med ben och så, men tycker det är värt det helt klart. Gott med thai! Det lagar jag alldeles för sällan. Trevlig helg!

  12. Allt med lime är gott. Och visst är det svårt med hel kyckling att variera sig. Oftast slänger jag bara in den i ugnen som den är och så blir det inget mer med det.

  13. WOW det ser UNDERBART gott ut:) din blogg gör att jag vill laga mat hela tiden haha.

    Kolla in länken nedan...ett läckert recept jag bifogat som ingen får missa:)

    Ha en härlig vecka:)

    LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion

    ps jag hoppas du följer mig tillbaka på bloglovin:)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.