Förnyårsfirande

12/29/2013

Ja, som ni vet ska jag jobba hela nyår och kommer står högt uppe på åttonde våningen på Kalmars lasarett, blicka ut över Kalmarsund, se på alla fyrverkerier klockan 24:00 och skåla i Loka. Men det går ingen nöd på mig för jag löste det enkelt genom att fira nyår ett par dagar innan för det är ju ändå den goda maten man vill åt inte sant?! Ja och bubblet självklart! fast det behöver inte vara nyår för att jag ska sippa bubbel som ni vet... Vad njöt vi då av?

Innan maten slog vi upp en av mina födelsedagspresenter i glasen, en mycket prisvärd champagne (Beaumont de Crayères, nr 7891) som var helt i min smak. Jag gillar riktigt torra mousserade viner med friska smaker gärna med inslag av äpplen och citrusfrukter. Till detta bjöd jag små aptitretare med marinerade räkor, parmesanost och kronärtskockshjärtan med smak av saffran, chili, vitlök och citron.


Saffransmarinerade minispett, 4 pers./8 spett (bara utöka receptet om ni är fler)
16 skalade räkor
50 g parmesanost, delad i 8 små kuber
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 påse saffran (à ½ g)
½ citron, finrivet skal och lite juice
salt & svartpeppar
2 kronärtskockshjärtan burk, delade i 4 klyftor vardera
8 tandpetare

Blanda olivolja med vitlök, chili, saffran och citronskal samt -juice. Smaka av med salt och peppar. Marinera räkorna och parmesanosten i minst 30 minuter. Trä upp två räkor, en osttärning samt en klyfta kronärtkockshjärta på vardera tandpetare.


Tillförrätt körde jag på ett säkert kort, min kollega Annelis goda kräftsoppa som är både enkel och god. Det gäller att komma ihåg att inte slava ihjäl sig i köket inför middagar med flera rätter för det är inte kul om värdinnan knappt orkar vara med när väl maten ska avnjutas.


Krämig kräftsoppa, 4 pers. eller 8-12 förrätter (gör ni 12 blir det varsin kopp/liten skål)
2 stora morötter, grovt rivna
2 msk vetemjöl
1 l vatten
3 msk fisk- eller hummerfond (jag tog hälften av varje)
2 dl crème fraiche
400 g kräftost
400 g kräftstjärtar
grön sparris, delade i mindre bitar (fryst tinad funkar toppen)
dill
svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta och fräs morötterna snabbt. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt vatten och fond och låt soppan koka i 3 minuter. Rör ned crème fraiche och kräftost och låt soppan få ett uppkok. Tillsätt kräftstjärtarna samt sparrisen i soppan och låt allt bli varmt. Lägg upp soppan i portionsskålar (se till så att alla får både kräftstjärtar och sparris). Klipp över lite dill och vrid ett par varv med svartpepparkvarnen över varje skål.

I år var jag inte sugen på någon varmrätt med kött utan valde istället att servera fisk. Jag hittade dessa laxrullader hos Coop och gjorde lite små ändringar i receptet. De blev verkligen supergoda och de olika sorterna kål som serverades gräddkokta till passade perfekt. Till detta bjöd jag lättkokt broccoli och de som ville fick även pressad potatis till.


Laxrullader med torskfärs och gräddkokt kål, 4 pers.
500 g färsk laxfilé
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 squash, hyvlad tunt på längden

Fyllning:
1 liten gul lök,  finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g torskfilé, i bitar
½ dl vispgrädde
2 tsk potatismjöl
1 msk finhackad dill
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Gräddkokt kål:
½ liten gul lök, finhackad
2 msk dijonsenap
4 dl vispgrädde
2 fänkål, strimlade
1 spetskål, strimlat
salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 175°. Dela laxen  på längden så du får två smalare bitar och dela sedan dessa på längden så att du får 4 bitar som är hälften så tjocka. Använder du portionsbitar av lax, dela dem på längden och lägg dem lite omlott. Salta och peppra. Fördela de tunna skivorna av squash ovan på laxen.
Fräs löken och vitlöken till fyllningen i smör utan att det tar färg. Lägg i en matberedare och mixa lökfräset tillsammans med torsk, grädde, potatismjöl, dill, salt och peppar.
Fördela fyllningen ovan på squashskivorna och rulla ihop lax samt squash till rullar. Ställ rullarna tätt i en smord form. Pensla rullarna med smält smör. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga i ugn cirka 30 minuter, de sista 10 minuterna utan folie.

Fräs löken mjuk i lite smör, rör ner senap och späd med grädde. Lägg i fänkål samt spetskål och låt koka cirka 5 minuter, tills såsen kokat ihop lite. Smaka av med salt och peppar.

Servera laxrullarna tillsammans med den gräddkokta kålen och gärna någon mer grönsak.

Till både förrätten och varmrätten drack vi Petit Chablis Domaine Sainte Claire (nr 5588) som jag tycker är ett mycket gott vin.



Avslutningsvis hade barnen valt dessert och de ville inte så förvånande att det skulle vara glass. Jag gjorde pappas frusna citrondessert fast i portionsformar och använde kanelkakorna som Lowe vann när hade paketlek på julafton att lägga i botten på formarna och servera till. Samt frysta blåbär som fick sig ett snabbt uppkok så de blev lite mosiga och serverades till som en sås.

Frusen citrondessert, 10 pers. (en stor form eller små portionsformar)
6-10 digestivekex, pepparkakor eller andra kex/cookies, fint krossade
2 dl crème fraiche
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 citron, rivet skal och saft
2 äggvitor
1½ dl vispgrädde
1 liten burk mangopuré (bland barnmaten)
3 passionsfrukter

Bred ut kexsmulorna i botten på en form med löstagbar kant eller fördela i små portionsformar. Vispa ihop creme fraiche, äggulorna, vaniljsocker, strösocker, citronskal och -saft i en stor bunke. Vispa äggvitor (till fast skum) och vispgrädden var för sig, blanda försiktigt ned i smeten. Häll smeten i formen och täck med plastfilm och frys i minst 3-4 timmar. Servera tillsammans med frukt, bär eller en bärsås.

Hoppas ni alla får ett gott slut på detta år och kanske en ännu bättre start på nästa år! Gott Nytt År från mig! Vi ses 2014!

14 kommentarer:

  1. Oj så smarrigt!
    Här är det förberedelser för fullt då det är vi som ska stå för festen i år!
    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
    Kram kram Anna

  2. Ha ett fint 2014. Denna nyårsmeny ser helt fantastiskt ut och smakar säkert gott!
    Kram!

  3. Mmm, desserten faller mig i smaken :) Gott nytt år fina du! Kram

  4. Så gott och så fräscht! Mums!
    Ha en underbar Nyårsafton på och Gott Nytt År å jobbet!
    Kram kram
    //Lana

  5. Alltså, det låter helt i vanlig ordning fantastiskt gott - från början till slut! Här firar vi lillenyårsafton ikväll och bubblar lite för oss själva till lite skaldjur.
    Ja, vad vi tycker om änglar som du som jobbar på nyårsafton (och alla andra helger också för den delen) det vet du ju redan, och vi hoppas att du får en fin och förhoppningsvis lugn kväll i korridorerna.

    Ses 2014 gör vi absolut,
    kramar på dej!

  6. Mmm vilken meny Remsan! Och den där champagnen, den är inte dum alls.

    Ha nu ett riktigt fint 2014! Och ha det så skoj på jobbet medan jag sippar på min skumpa:)
    KRAM

  7. Ingen dålig nyårsmeny det där! Skulle sluka den direkt!
    Önskar dig ett riktigt gott nytt år!

  8. eran förnyårsmeny låter ju inte alls dum, till och med skaldjursrädda jag blir sugen! så vad gör väl det om man missar nyår när man redan fått fira det så fint?

    ett riktigt gott nytt år önskar jag dig iaf och nyårskramar i massor!

  9. En bra kvinna reder sig själv och firar i förskott förstås :-) Underbara rätter du bjuder på som vanligt. Och gott nytt år kan man ju önska även om du inte firar i skumpa idag. Så gott nytt år - vi ses 2014!

    Kram!

  10. Ja, eh, det var ju en del FISK i den menyn. Men den ser väldigt fin ut! :-) Massor med nyårskramar till dig, fina Remsan!

  11. Vilket ÅR! Massa god fortsättning önskar fröken Dill

  12. Vilken härlig återblick på det gamla året! Så mycket god mat! :)
    God fotsättning på det Nya Året!
    Kramar!
    //Lana

  13. Vilket fint bloggår du har haft. Hoppas också du har haft en fin jul. Önskar dig också God fortsättning. /Tant Gul :-)


  14. เฮงๆ รวยๆ ฟรีเครดิต slot onlone เล่นเลย
    https://www.live22easy.com/

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.