Saffransbiscotti och pepparkaksbiscotti

12/13/2013

Har ni sett någon lucia idag? Det har inte jag och det är nog första gången i mitt liv. Vi har däremot haft en söt liten lucia hemma hela veckan som övat luciasånger för full hals. Det var första året hon ville vara lucia, men så plötsligt i onsdags dagen före deras firande på förskolan kom på att hon nog trots allt ville vara tomte. Som en liten parentes tycker jag det är helt underbart att barnen tillåts vara precis vad de vill i luciatåget. Det dyker upp tjejer som stjärngossar och killar som lucior och ja, en och annan batman och lite mus också...
På Lowes skola var det inget luciatåg i år utan de hade satt ihop en teateruppvisning med Astrid Lindgrens figurer. Det märks att julen börjar närma sig för det är julavslutningar och julbord till höger och vänster. Och imorgon ska jag tillsammans med Anastasia sprida lite julkänsla på Giraffens köpcentrum genom att bjuda på julbak och annat gotter. Anastasia har ni tidigare sett här på bloggen när vi var på kakfest och när vi bakade i P4 Kalmar. Hon kommer även att dyka upp i Kalmar Posten så håll utkik i nästa veckas nummer!
Kom gärna förbi och hälsa på oss imorgon! Jag bjuder blanda annat på dessa två sorters biscotti (jag har bara hunnit fotat den ena sorten) och andra godsaker ni kan smaka på om ni kommer förbi oss. Så då säger vi väl det - att vi har en dejt imorgon!


Mandel- och saffransbiscotti, blir en hel plåt
75 g rumstempererat smör
2 dl strösocker eller valfri sockerersättning (kolla då hur mycket socker det motsvarar)
0,5 g saffran
1-2 msk Cointreau
3 ägg
500 g mandelmöl
100 g mandel, grovt hackad
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°. Vispa samman smör, socker/sötning, saffran och Cointreau tills det blir poröst och tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda samman mjöl, grovhackad mandel och bakpulver och rör sedan ned i äggsmeten. Forma till 2-4 (beroende på hur stora du vill ha dem) avlånga platta korvar på en pappersklädd plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta sedan ut plåten, låt längderna svalna lite och skär sedan i bitar på tvären. Lägg ut på plåten med snittytan uppåt. Sänk temperaturen till 120° och torka skorporna tills de är torra, 45-60 minuter.


Hasselnöts- och pepparkaksbiscotti, en hel plåt
75 g rumstempererat smör
1 dl strössocker eller valfri sockerersättning (kolla då hur mycket socker det motsvarar)
2 tsk pepparkakskryddor
2 krm vaniljpulver
3 ägg
3 dl mandelmöl
3 dl hasselnötsmjöl
1 dl kokosflingor
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°. Vispa samman smör, socker/sötning, pepparkakskryddor och vaniljpulver tills det blir poröst och tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda samman mjöl, kokosflinor och bakpulver och rör sedan ned i äggsmeten. Klicka ut degen och forma till 3 avlånga platta korvar på en pappersklädd plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta sedan ut plåten, låt längderna svalna lite och skär sedan i bitar på tvären. Lägg ut på plåten med snittytan uppåt. Sänk temperaturen till 120° och torka skorporna tills de är torra, 45-60 minuter.

6 kommentarer:

  1. Låter underbart gott. Jag har inte sett någon lucia i Amsterdam :) Kram

  2. Mums, mums, så gott! Här ska pepparkakor bakas idag! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

  3. Mina lussebullar råkade bli lite för övergräddade i min nyckfulla ugn så de får nog trollas om och bli saffransskorpor, annars hade det blivit biscotti!
    Ha en fin helg!

  4. Gjorde något liknade för någon vecka sedan... de är väldigt goda...
    Dock hade jag ingen sprit i ... får testa det nästa gång.

  5. Det är så himla gott med saffransbiscotti. Pepparkaksbiscotti såg jag i nån tidning, det låter gott det!!

  6. Saffransbiscotti är ju bara sååå gott! De andra har jag inte testat.
    Attans att jag missade er idag då. Var i ridhuset i vanlig ordning;-) O galopp blev det idag. En STOLT tjejja sen må du tro;-)
    Hoppas allt är fint med dig <3
    Kramar Anna

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.