Smått och gott plock

8/31/2013

Lite tomt är det utan Berra hemma, men vi försöker att roa oss bäst vi kan. När Lowe var på fotbollscup passade Milia och jag på att storma Modehuset i Kalmar. Även om hela familjen gillar att shoppa (båda killarna också) är dottern den värsta av oss. Hon kommer att bli dyr i framtiden...
Innan min man packade väskan för ett par utvecklande dagar i Rom tillsammans med sina kollegor fixade jag en massa gott plock ihopp om att han skulle vilja stanna kvar hemma. Jag korkade till och med upp en flaska Rotari rosé som vi sippade på till maten. Men han åkte... buhu...


Ni som känner mig vet att jag älskar all sorts plockmat just för att jag inte behöver välja utan kan äta lite av flera goda rätter. Enklast är att laga ett par små rätter och köpa lite färdigt. Det var precis vad jag gjorde. Tre olika spanska charkuterier, en camembert och räkor inhandlades. Ett gäng av de sistnämnda blandade jag med majonäs, dill, salt och peppar som jag toppade avokadohalvor med. Sivripaprika gratinerad med riven halloumi har dykt upp på bloggen tidigare och eftersom det passar fint ihop återkommer det. Dessa långa smala paprikor smak som en blandning mellan vanlig grön paprika och jalapenos tycker jag. Samtidigt som paprikorna var i ugnen gratinerade jag även portabellosvampar med en blandning av smör, riven Västerbottenost, vitlök och färska örter. Galet gott! Det kommer jag bjuda på som förrätt eller tillbehör vid något passande tillfälle.
Det kanske ser ut som lite mat, men jag lovar att vi blev mer än mätta. Helt klart nöjda!

En liten smak av Italien

8/29/2013

Vilka underbara dagar och kvällar vi har haft! Ljuvligt är bara förnamnet! Igår satt Berra och jag ute på altanen och njöt till närmare tio på kvällen. Idag har vi haft mys med jobbet efter arbetstid genom att paddla kanot i solskenet och sedan grilla nere vid vattnet tillsammans. Nu ikväll blir det lite extra gos med maken eftersom han drar till Rom med jobbet i fyra dagar. Om jag är bitter för att jag får stanna hemma?! Hmpf! Skulle jag vara bitter? JA! Det hade varit riktigt skönt med en weekend i Italien. Men jag intalar mig att vinet inte kommer vara det minsta gott och säkert inte maten heller. Inte som hemma. Här serveras det finfina biffar som smaksatts med lite soltorkade tomater, vitlök samt basilika och dessutom fått lite mozzarella gömt i sig. Ni hör ju själva att jag behöver inte åka till Italien...
I såsen åkte ett gäng av våra fina cocktailtomater ned och till biffarna åt vi sallad, avokado och marinerade kronärtskockshjärtan.Och barnen åt även pasta till.

Mozzarella- och tomatfyllda biffar, 4 pers.
600 g nötfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor, finhackade
hackad färsk basilika (ca ½ kruka)
4-5 soltorkade tomater, hackade
125 g mozzarella (ev mini)

2 dl grädde
½-1 msk kalvfond
ev. cocktailtomater

Blanda färsen med ägg, kryddor och soltorkade tomater. Använder du en stor kula mozzarella så tärna den och blanda ned i färsen. Forma till 8 biffar.
Använder du minimozzarella så forma färsen till 8 biffar och göm hälften av kulorna i biffarna, en i varje biff.
Stek biffarna i smör eller olja. Häll grädden och en skvätt kalvfond runt dem i pannan. Lägg i tomaterna och låt allt småputtra en liten stund. Har du använt minimozzarella kan du lägga i de bollar som blivit över i såsen straxt före servering. Klipp över lite basilika.




Färgglad firre

8/25/2013

Jag är helt slut... Hade en tuff dag på jobbet igår som inte slutade som jag tänkt mig. Och idag har huset invaderats av tio sjövilda 4-5-åringar. Om vi ser det positivt så står huset kvar i alla fall, ha ha... Dottern var dock mycket nöjd med sitt kalas så då är vi det också. Därför var det extra skönt att det var en härligt solig eftermiddag där jag kunde samla lite ny kraft i en solstol. Hoppas ni har haft en skön helg!

Brukar ni köpa ajvar relish? Jag gör sällan det eftersom jag bara brukar hitta gigantiska burkar med detta. Tillverkarna måste tro att ajvar relish är starkt beroendeframkallande. Det kanske det är. Lär jag väl märka i så fall. Nu hade jag helt otroligt hittat en lite mindre burk med detta innehåll och tänkte lagat något gott med det. Så jag blandade ned den i en fiskgratäng helt enkelt och det blev mycket gott. Vad brukar ni laga med ajvar relish? Recept tages tacksamt emot.


Fiskgratäng à la Ajvar, 4 pers.
800 g torskfiléer (jag tycker att det ska vara minst 150 g fisk/port.)
1 ½ tsk salt
1 ½ krm vitpeppar
olivolja
1 stor röd paprika, i små bitar
1 gul lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½-1 purjolök, i slantar
2 dl ajvar relish, gärna den hetare varianten
2 dl crème fraiche alt. matyoghurt (kokbar)
2 kulor mozzarella, skivade
ev. färsk basilika

Sätt ugnen på 225°. Häll lite olja i en ugnsform. Krydda fisken med salt och peppar och lägg den i formen. Strö grönsakerna runt fisken. Blanda ajvar relish med creme fraiche och fördela över fisken. Lägg över mozzarellaskivorna. Gratinera i 20-25 minuter. Strö över strimlad basilika och servera tillsammans med kokta grönsaker tex broccoli.

Ännu mer vegetariskt

8/22/2013

Ja, nu slumpade det sig så att det blev vegetariskt idag också. Kanske beror det på att jag är helt upp över öronen förälskad i alla vackra grönsaker just nu. Nästan så Berra börjar blänga surt på grönsakshandlaren snart...
Soppa kanske inte riktigt ännu hör årstiden till även om vissa dagar har känt aningen höstiga. Men nu finns det ju soppor och det finns soppor. Grön ärtsoppa är en sådan soppa som går att njuta av oavsett tid på året. Detsamma gäller för jordärtskockssoppa, så det har jag också köpt på mig ett gäng. Soppa är inte bara gott utan även oftast mycket enkel mat och mättar mer än man tror. Så var så goda - en riktigt fin gröning!


Grön ärtsoppa, 4 pers.
600 g frysta ärtor
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
7 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
1 krm salt
1 krm svartpeppar

1 knippe grön sparris
200 g halloumi, tärnad
färsk timjan

Fräs löken i lite smör. Lägg i de frysta ärtorna och häll på buljongen. Låt soppan koka upp och sedan sjuda under lock i 5 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt matyoghurt. Smaka av med salt och peppar och låt soppan bli varm igen. Stek under tiden halloumi och koka sparrisen i 1 minut. Servera soppan i skålar och toppa med halloumi, sparris och timjan.

Auberginelasagne

8/20/2013

Vad tycker ni om aubergine? Jag vet att många tycker att den blir lite läskig när man tillagar den eftersom den ändrar konsistens och blir betydligt mjukare. Själv älskar jag aubergine om den används i gratänger och grytor. Detta må se ut som moussaka på bilden, men det smakar helt annorlunda. Denna gratäng är en sådan där favorit där du väljer färs utifrån smak och vad du är sugen på och detsamma gäller för valet av ost i, i vilket fall så får du en krämig och god gratäng. Testa vet ja'!


Auberginelasagne 4-6 pers.
600 g valfri färs, quorn, nöt, lamm...
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
4 msk chilisås
2 dl buljong
1 tsk torkad timjan el. 1 msk färsk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 aubergine, skurna i skivor
2 burkar crème fraiche
200 g fetaost el. chèvre
Sätt ugnen på 225°. Salta aubergineskivorna och låt vila en stund. Bryn färsen tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt tomatpuré, chilisås, buljong och kryddor. Låt koka puttra i 10 minuter. Stek aubergineskivorna mjuka i lite olja. Blanda crème fraiche med osten och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg aubergineskivor i botten på en ugnsform och fördela hälften av färsen över och sedan hälften av ostcremen. Täck med aubergineskivor samt resten av färsen och ostcremen. Gratinera i 30 minuter. Servera tillsammans med sallad.

Årets kräftskiva

8/18/2013

I fredags hade vi en mer riktig kräftskiva än de där minivarianterna när vi har mumsat i oss kräftor bara familjen. Och är det kräftskiva så är det, då följer hela paketet med dess traditioner med. Pappa hade fixat lyktor, glada solar och girlanger som Berra och han dekorerade altanen med. Lillasyster och jag styrde i köket och fixade alla tillbehör som vi skulle ha till kräftorna. Lite fick vi tänka till då ett par äter enligt lchf och någon inte tål gluten, men dessa går rätt bra ihop och så här blev det.
Psst... Alla gästerna smaskade glatt i sig av all maten...

En kräftskiva utan Västerbottenostpaj är ingen riktig kräftskiva säger min man och han litar jag blint på så jag testade att göra en paj utan mjöl i skalet som blev riktigt god. Jag trodde aldrig min man skulle säga det för han tycker den Västerbottenostpaj jag brukar göra är den bästa, men denna slog till och med den.

Mjölfri/glutenfri Västerbottenostpaj, 1 stor paj
Pajskal:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhust
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Fyllning:
300 g riven Västerbottenost
4 ägg
1 ½ dl vispgrädde
2 krm salt
1 ½ krm svartpeppar

Mixa först mandelmjöl och sesamfrön i en blender eller köksmaskin och tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och ställ i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Höj ugnsvärmen till 225°. Blanda ihop Västerbottenost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna något, eller gör den dagen innan och värm den vid servering.

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at: http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at: http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at: http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf

Då inte alla äter sådana kopiösa mängder kräftor som min man och jag bjöd vi på sallader av det mer matiga slaget. I denna var det utöver blandad sallad även lufttorkad karré, lättkokt sparris, färska fikon och hyvlad parmesan.





Ostar är även det ett måste på en kräftskiva och om ni frågar mig kan det aldrig bli för mycket ost. Vi hade köpt en av Fahlbygdens färdiga ostbrickor med en bit brie, en getost (en syrlig färskostvariant), extralagrad Herrgårdsost Arn Svart och Almkäse (en kittost). Samtliga mycket goda!
Till detta fanns det Finn Crisp rye snacks, små havssaltade kex och sist men inte minst frökexen jag bakat som var dem som det var mest åtgång på (de blir som tunt knäcke). Receptet har jag sett både hos Tant Gul och hos Malin.

Frökex, 1 hel långpanna/plåt
3 dl eget mjöl (v.g. se nedan)
½ dl linfrö
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 krm salt
flingsalt

Sätt ugnen på 175°. Blanda samman mjöl, linfrö, ägg, bakpulver och salt. Låt det stå och dra ihop sig i några  minuter. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper så det täcker hela plåten. Strö över flingsalt. Grädda i mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten och skär kexen i lagom stor bitar. Sätt in kexen i ugnen igen och sänk ugnstemperaturen till 50°. Låt kexen stå inne i cirka en timme, tills de är spröda och hårda.

Hemmagjort "mjöl", räcker till ca 3 satser frökex
2 dl kokosflingor
2 dl cashewnötter
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 ½ dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl skalade sesamfrön

Mixa alla ingredienser, utom ½ dl linfrö i en matberedare till halvgrovt mjöl.

Ytterligare en blandad sallad, i dennafanns det salami, smulad fetaost, kokta bondbönor och valnöttervalnötter.
Lillasyster och jag gjorde även en broccoligratäng med ädelost som jag tydligen missade att fota, men ni får receptet i alla fall för den är så god.

Broccoligratäng, 4 pers. som ensamrätt eller 10 per på buffé
2 broccolistånd, delade i mindre bitar även stjälkarna
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 ägg
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
300 g gräddädelost eller annan blåmögelost
1 dl valnötter

Sätt ugnen på 225°. Koka broccolin ett par minuter och låt sedan den rinna av. Sprid ut den på botten av en gratängform. Vispa ihop crème fraiche, grädde, ägg, salt samt peppar och häll över broccolin. Smula över osten och gratinera i 10-15 minuter. Strö över valnötter.

Vinkylaren som min man har köpt billigt någonstans är faktiskt riktigt bra och håller vinet kallt så länge det inte står i direkt solljus eller det är uppåt 30° ute. Dessa gången fick den agera snapskylare istället.



Självklart åt jag en massa kräftor under kvällen också. Alla hade tagit med sig egna så vi skickade alla laget runt så vi kunde smaka alla sorter och faktiskt var alla kräftor riktigt bra.



Bilden på desserten blev lite tråkig eftersom mörkret hunnit falla, men jag kan  ju inte hjälpa att alla skulle äta kräftor i flera timmar. En av mina och lillasysters favorit desserter är pavlova, men citronkräm, grädde och bär. Jag som inte annars tycker om allt för söta saker, men maräng är så gott. Men så var det ju det där med sockret då... Så jag passade på att testa att baka med de produktprover jag fått med stevia i, som jag tidigare bara smakat på och ryggat tillbaka av bismaken på dem. Eftersom jag glömde att göra marängbotten dagen innan som jag brukar för att den ska bli lite seg i mitten, så fick jag göra på lite annorlunda vis och baka den samma dag. Därför blev denna botten lite mer spröd, som de maränger man köper, så jag jag är osäker på om det hade med sötningen att göra.
Då jag inte kan något om sötningsmedel så fick jag på Instagram hjälp av Anna Haeggman som är mycket mer van än mig att baka med olika sorter och kan mer om dessa. Så hos henne hittar ni en massa sockerfri bakinspiration.

Sockerfri Pavlova med lemoncurd och yoghurtgrädde, 12-14 pers.
Maräng:
3 äggvitor
1 nypa salt
1 dl steviaströ/sukrin (jag använde Hermesetas stevia sweet crystal)
2 tsk msk maizena mjsmjöl
1 tsk vitvinsvinäger/äppelcidervinäger

Lemoncurd:
3 st äggulor
1 dl steviaströ/sukrin (seovan)
2 citroner, rivet skal från 1 och saft av 2
100 g rumsvarmt smör

Topping:
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
1 l färska bär


Sätt ugnen på 225 C. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt stevia lite i taget under vispningen, fortsätt vispa tills smeten är hård. Vispa sedan ned i majsmjöl och vinäger.
Bred ut marängsmeten som en rundel på ett bakplåtspapper ca 25 cm i diameter (så den passar på ditt tårtfat). Dra upp kanterna lite. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnstemeraturen till 125°. Grädda ca 1 ½ timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat.

Blanda ägg, stevia, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna.

Vispa grädden till mjuka toppar och blanda sedan med yoghurten. Bred blandningen över
lemoncurden och toppa sedan med bär.

Hoppas ni har fått lite inspiration till kommande kräftskivor eller buffér!

En av de största dagarna

8/15/2013

Igår fyllde vår lilla tjej (äntligen) fem år. Känns som hon har väntat på denna stora dag sedan ett år tillbaka. Verkar vara lika stort för henne som det är för de sjuttonåringar som väntar på dagen när de blir myndiga. Lång väntan har det varit eftersom hon vetat att när sommaren kommer så fyller hon år och även om vi sagt gång på gång att det är i slutet på sommaren så lyssnade hon inte riktigt på det. Dessutom har hon varit helt övertygad om att hon på sin födelsedag skulle tappa sin första tand och nu blev det inte riktigt så, men hon har en första lös tand!När den där efterlängtade födelsedagen äntligen kom.


Det fanns två saker som hon önskade sig så innerligt, en bebis och en Hello Kitty-tårta. Båda fick hon. Nja... Det där med en egen bebis får vänta ett bra tag till och hennes föräldrar är inte riktigt sugna på att ställa upp med ett småsyskon. Hon får helt enkelt nöja sig med att låna andras så länge, det svåra är bara att man måste lämna tillbaka dem...

Önskan om Hello Kitty-tårtan var aningen lättare att uppfylla. Ja, nu är det inte jag som har gjort den utan vi har beställt den. Jag försökte förjäves att få ett kort med skärpa på födelsedagsbarnet och hennes tårta och helst utan att tårtan föll av fatet. Och precis när jag fått henne att stå still rullas den nya cykeln in och snabbt som attan fick jag släppa kameran och fånga fatet. Vad tror ni hon önskade sig när hon blåst ut alla ljusen? Bilden längs upp ger er svaret... :-)

Squash på längden och tvären

8/14/2013

Igår kväll var första kvällen på väldigt länge som jag frös om fötterna! Nej! Det är för tidigt att dra på sig strumpor. Idag känns det verkligen mer som höst än sommar, men jag hoppas att det är övergående. Det är säkert bara för att det ska kännas lättare för oss som börjar arbeta igen. Måste vara så, annars skulle det ju rent av vara taskigt. Vi får njuta av det som är som bäst nu.


Squash är en grönsak som har en rätt lång säsong och jag vet att många skördar dem i stora mängder i sina trädgårdar. Jag har inte sått några och får därför tigga till mig eller köpa dem. Squash är suveränt att använda i grytor, olika gratänger, på pizza, baka med, använda istället för pasta eller som här fyllda. Det är lite olika vad jag fyller dem med, oftast med grönsaker och/eller grönsaker samt ost av något slag. Jag tycker det är godast att gröpa ur squashen och baka dem i 200° i 15-20 minuter och sedan fylla dem och gratinera dem lika lång tid till så blir de mjuka och goda.
Vill ni göra middagen vacker på ett annat sätt så kan ni göra rullar av squash och fylla, hur ni gör det finner ni här.

Nästintill receptfritt

8/12/2013

Denna veckan känns det som sommaren börjar markera sitt slut. De flesta har återgått till jobbet och den sköna värmen vi haft börjar försvinna så smått. Alltid lika sorgligt även om det kan vara skönt med lite ordning på tider och rutiner igen. Jag ska försöka komma med lite mer riktiga recept här på bloggen när vi väl börjar äter mer sådan mat igen. Tills dess får ni hålla till godo med lite matinspiration i form av bilder.



Fisk är något som hela familjen gillar och så även när det kommer till grillmiddagar. Det är inte bara gott att blanda olika sorters fisk på spett eller i foliepaket utan det kan även bli en hel måltid. Vi åt dessa spett en dag när vi lovat barnen att vi skulle äta kräftor på kvällen och hade därför bara en grönsallad och en kall limesås till. Utöver det njöt vi av de kokta kronärtskockorna nedan. Till er som inte testat denna delikaterss säger jag bara - gör det! Det är en order! Koka en och dela på om ni är skeptiska för äter ni även upp den mjuka botten blir det mer mat än vad man kan tro.
Limebitarna på spetten sitter inte bara där för att det är snyggt utan för att limen blir lite söt och god när den grillas och passar kanon till fisken.


Kokta kronärtskockor, beräkna ½-1 per person
Kronärtskockor
citron
vatten 
salt, 2 tsk per liter vatten
smör

Bryt av stjälken så lossnar trådarna i botten och skölj kronärtskockorna väl. Koka upp rikligt med vatten. Tillsätt salt samt lite pressad citronsaft. Lägg i kronärtskockorna och låt dem koka i ca 30 minuter, till bladen lossnar lätt. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl upp och ner.
Servera dem tillsammans med citronklyftor att pressa över samt skålar med smält smör. Lossa ett blad i taget, doppa i smöret och ät den nedre "köttiga" delen. Och njut!
Fortsätt tills alla bladen är slut. Tag sedan bort "skägget" i botten och njut sedan av den mjuka botten.

Bloody Mary Moules

8/10/2013

Efter det att vi tjuvstartade vårt kräftätande innan premiären så har skaldjursfrosseriet bara fortsatt i sommar. Detta är snart hela vårt villaområde varse om eftersom vi glömde soptömningen för snart två veckor sedan (lägg då till 2 veckor som soporna redan legat i tunnan). Grannarna börjar väl snart blänga surt på oss, ha ha... Nu gäller det bara att inte glömma att köra ut tunnan nästa vecka när sopbilen kommer. Men ett växande (och stinkande) sopberg hindrar inte oss från att fortsätta njuta av skaldjur. Som ett tecken hade de nät med färska musslor i fiskdisken samma dag som jag bläddrat igenom senaste numret av Mer Smak där jag skymtat ett recept på Bloddy Mary musslor. Jag gjorde endast lite justeringar i receptet där jag lade till ett par kryddor för att rätten skulle likna drinken lite mer. Och en ny favoriträtt var född!


Bloody Mary Moules, 2 pers. eller 4-6 förrätter
1 nät musslor (1 kg) blåmusslor
3 stjälkar selleri, skurna i mindre bitar (spara blasten)
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 rödlök, strimlad
3 tomater, tärnade
3 dl tomatjuice
½-1 dl vodka
½-1 msk tabasco (den röda)
1 tsk salt
½ citron, pressad saft
ett par stänk worcestershiresås
svartpeppar

Borsta musslorna under rinnande vatten med hjälp av en borste eller svamp. Dra bort skägget. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar dem mot bänken.
Stek  selleri och vitlök i olivolja tills de mjuknat utan att få färg. Tillsätt rödlök och häll på vodka, tomatjuice, tabasco och salt. Låt puttra ett par minuter. Lägg i musslorna och låt koka under lock på hög värme i 3–4 minuter, tills musslorna öppnat sig. Släng de musslor som fortfarande är stängda efter kokning. Pressa över citron och smaka av med worcestershiresås. Vrid ett par varv med svartpepparkvarnen över och klipp över blasten från selleristjälkarna. Bjud tabasco till för de som vill ha mer hetta.

Hemmafix

8/07/2013

Halloj! Nu har vi landat på hemmaplan igen efter ett par dagar i Stockholm. Vi har hunnit med en massa på kort tid känns det som. Även om jag inte hann träffa några av mina bloggvänner denna gång :-( Det viktigaste med besöket var en del häng med min bror och självklart besök på Gröna Lund och Naturhistoriska museet. Vi har betett oss som värsta lantisarna och barnen har tyckt att allt varit superspännande (okej jag också...) så som spänningen att bo på hotell, att det dessutom låg mitt i ett shoppingcentrum (Park Inn Radisson i Solna), att vi hade ismaskinen på vårt plan, att det gick att se nya Friends arena från hotellet, att det finns kakor på frukostbuffén (även om ingen åt några), åka tunnelbana, att det är rulltrappor nästan överallt, kolla på alla människor med denna mångfald av stilar, äta en massa gott på olika på trevliga ställen och allt annat vi har upplevt.

Nu är vi åter hemma och kör livet ur tvättmaskinen och får själva se till att det finns mat hemma och att den hamnar på bordet. Det är sjukt så lätt man vänjer sig vid att någon annan lagar maten, även jag. Men nu är det återigen jag som står vid grytorna.  Så idag har jag gått bananas i grönsaksdisken. Jag blir helt galen av alla underbara grönsaker som finns nu. Det är den största sorgen med att hösten kommer snart att det inte finns så mycket gott färskt längre, så det gäller att frossa medan det går!

Laxburgare med extra allt

8/03/2013

Hej alla finingar! Hur har ni det i sommarvärmen? Jag är nu lite mer än halvvägs kommen i min semester och den har känts otroligt lång i år. Vi har hunnit träffa våra vänner och njuta av en massa gott ihop. Det visade sig att det inte vara så tokigt att dela upp semestern, så det kommer jag göra fler gånger.
Vad vi gör gång på gång är olika sorters burgare hemma hos oss. Det är ett knep för er som vill att barnen ska testa annan mat - gör varianter av burgare och biffar. Våra äter i stort sett alla sorter bara de är formade som burgare. Märkligt det där.
Denna bild säger en hel del om hur jag tycker om att äta mina burgare - med en massa gott på. Så när vi skulle äta laxburgare senast åt vi dem tillsammans med coleslaw (galet gott med färsk vitkål just nu), stekt halloumi, avokado, rödlök, tomat och lite chili. Och precis som bilden visar äter jag gärna burgare med ett halvt bröd eller utan bröd eftersom jag vill ha en mängd andra godsaker till burgarna blir bröd ofta överflödigt. Det går även att göra mindre biffar av fisksmeten och tärna halloumin innan de steks, så kan ni blanda alla ingredienser i en fräsch sallad istället.



Laxburgare med coleslaw och halloumi, 4 pers.
600 g laxfilé
1 liten rödlök, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk potatismjöl
1 ägg

Finhacka laxen (är bäst tycker jag) eller mixa den grovt. Blanda laxen med kryddorna, potatismjöl och ägg till en färs. Forma färsen till 4 eller 8 biffar. Stek dem på båda sidor.

Min coleslaw gjorde jag av lika delar tunt hyvlad (med osthyvel) vitkål och grovt riven morot, ett par matskedar majonäs (Hellmann´s) och pressad vitlök.

Tårta med nötbotten och färska bär

8/01/2013

Det har hunnit gå ett par dagar sedan ni såg bilden på Facebook och Instagram på tårtan/desserten jag bjöd på när vi hade släkten på middag, men här får ni till slut receptet. Flera i familjen har börjat intressera sig för lchf-kost och jag ville därför ha en dessert åt det hållet. Tårtan är inte en strikt lchf-tårta, men kan bli om ni utesluter honungen. I vår familj äter vi inte strikt lchf, vilket innebär att vi äter till större delen protein samt fett och en mindre mängd kolhydrater (kallas tydligen liberal lchf). Vi siktar inte på viktnedgång eller att på bli friska från någon sjukdom, men för att må bättre. Jag vill ha färgglad mat och äter gärna en del av det som finns färskt i säsong just nu. Vi har testat ett par olika produktprover av sötningsmedel gjort på bland annat stevia som jag har fått hemskickat, men vi klarar inte riktigt av bismaken på dessa. Om jag sötar blir det därför en liten mängd strösocker eller honung och det är så oerhört lite jag sötar eftersom vi sällan äter något bakat.


Tårta med nötbotten och färska bär, 12 pers.
150 g mandel
2 msk honung, flytande
1 ägg
3 dl vispgrädde
lite mosade bär alt. osötad sylt
1 nypa vaniljpulver
bär

Sätt ugnen på 175°. Mixa mandlarna och lägg i en bunke. Tillsätt honung och ägg och blanda till en smet. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt kallna. Vispa grädden och blanda med lite mosade bär och en nypa vaniljpulver. Fördela grädden över bottnen och toppa med bär..