Blomkålssoppa spetsad med äppelcider

1/21/2014

Det är så underbart att ljuset börjar komma tillbaka! Nu märks det både på morgonen och om eftermiddagarna att vi går mot ljusare tider. Och här har vi även haft ljusare dagar nu när vi äntligen sluppit ihållande regn varje dag, även om kylan är lite väl bitande kan jag tycka.
En annan sak som är underbar är att det är barmark och det går att springa utan att riskera livet som insats. En maffig känsla slog mig när jag sprang senast om hur viktigt det är att stanna upp och insupa sina framsteg ibland. För bara ett par år sedan fick jag träna varje vår för att orka springa det fem kilometer långa lopp jag och mina kollegor springer varje år. Att springa tjejmilen var större än att vinna flera miljoner. Idag är det helt annorlunda. Jag skulle inte orka springa ett marathon, men det har aldrig varit målet utan att orka springa mer än en halv mil och tycka att det skönt. Men det är inte bara min kondition som blivit bättre utan för min del har det varit otrolig skillnad att träna på lågkolhydratskost jämfört med när jag "åt allt" för energin känns inte som den tar slut.

Jag vågar snart inte yppa ordet kål här på bloggen, men eftersom det verkar finnas fler kålmaskar än mig så antar jag att även denna rätt kan falla er i smaken. Jag hittade inspirationen till receptet i Systembolagets tidning och det blev så gott att låta en torr äppelcider ge smak åt blokålssoppan! Äter ni inte kött så byt ut baconbitarna mot krutonger som de i orginalreceptet stekte i lite curry.


Blomkålssoppa med äppelcider och bacon, 2 pers. eller 4 förrätter
1 blomkålshuvud, delat i buketter
3 dl vatten
3 dl torr äppelcider
3 dl grädde
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
140 g bacon
1 saftig äpple, tunt skivat
salladsskott eller strimla blasten från blomkålen
färsk timjan

Koka upp vatten och cider, lägg i blomkålsbuketterna och koka dem mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar och låt soppan få bli varm.
Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Häll upp soppan i skålar/tallrikar och strö över bacon, äpplebitar, salladsskott och repad timjan. 

13 kommentarer:

  1. Det där lät ju riktigt gott! Och såg gott ut! Tack för tipset :)

  2. Varför använder man inte torr cider lite oftare i mat? Det blir ju så suveränt gotttttt!

  3. Låter ju kanongott! Systemet har faktiskt många bra recept. Sprit i maten är go'a grejer ;D

  4. Låter mycket gott! Har aldrig haft cider i mat. Kram

  5. Här blir det också soppa idag:-) Det går åt när kylan biter!

  6. blomkålssoppa har jag aldrig ätit ... detta lät gott .....

  7. JA, TACK! Detta ska jag också göra. Lätt! Ibland hittar man små guldkorn i den där tidningen som ibland slinker med när jag har vägarna förbi Gröna skylten. Tack för tipset och heja dig "i spåret" :-)

    Kram!

  8. Tänk så olika det är i vårt avlånga land, vi har (och har haft det) så otroligt mörkt här nere hela dagarna. Det vill liksom inte ljusna riktigt på mornarna av någon anledning:(
    Men vad gäller kål så är vi på samma plan, det får du nämna hur ofta du vill:) I bolagets tidning hittar man en hel del bra inspiration, men den senaste har vi inte plockat till oss än, får se om vi styr stegen dit till helgen.

    Kramar

  9. Så otroligt gott det ser ut!! Och visst är det skönt att det går mot ljusare tider. Ha en fin helg (det är ju snart dags). Kram

  10. Men det är ju fantastiskt nästan alla som jag hälsa på hos ikväll erbjuder tips pc recept på en soppa. Och inte mig emot. Tycker jättemycket om soppa. Särskilt när det är så kallt som det är hemma hos oss just nu (runt -10 grader). Åt själv en god och mustig linssoppa med indisk smaksättning till lunch idag. Supergott och värmer både kropp och själ. Den här soppan ser också supergod ut! :-)

  11. Låter mycket gott och fräscht! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

  12. Vilka roliga smakkompisar! Den soppan ska jag testa nästa vecka. Trevlig helg!

  13. Testa! Den torra äppelcidern gav en trevlig tvist på soppan!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.