Ett försök att laga japanskt

1/19/2014

Igår skulle vi ha ett par vänner med sina barn över på middag och då fick jag för mig att jag skulle bjuda på japanskt. Sashimi vad det första jag tänkte på och så ville jag göra rispappervårrullar för det var så länge sedan även om det inte är japanskt. Hm, men mer då... Jag kom att tänka på en nudelsallad jag sett hos Coop med pilgrimsmusslor och bestämde mig för att göra en variant av den samt en sallad med bara grönsaker i. Så här blev middagen!
Före maten, eller precis när vi satte oss till bords, serverade jag misosoppa med finstrimlad salladslök och tärnad tofu i, men tog tyvärr inget kort på det. Vi hade dukat med bara pinnar och inga bestick, men eftersom jag inte hade några små runda skålar till soppan fick vi ta fram skedar då det blev svårt att dricka ur de fyrkantiga skålarna.
Till rätterna serverades även wasabipasta, japansk soya, gari (inlagd ingefära) samt extra sesamfrön.

Eftersom jag alltid är ute i så god tid med mina middagsplaner (hör ironin...) så fick jag använda den fisk som fanns fryst att tillgå och därför föll valet på torsk, lax och pilgrimsmusslor. Jag var lite osäker på om torskens tama smak skulle känna lite blek i sammanhanget, men det visade sig blir den mest uppskattade rätten!
Jag skivade den i cirka halvcentimetertunna skivor och lade dem lite omlott på ett fat. Pressade över lite limejuice, max en fjärdedels frukt och rev över lite limeskal. Jag droppade sedan över lite av marinaden till nudelsalladen bestående av sesamolja, japansk soya, riven ingefära och riven vitlök. Runt fisken strödde jag strimlad salladslök och fint tärnad rättika.
 
 
Laxen putsade jag så att jag fick jämna bitar av filén och halstrade sedan snabbt i olja i en stekpanna. Vände sedan stekytorna i vita och svarta sesamfrön innan jag skar fisken i tunna skivor. Serverade den tillsammans med limeklyftor ärtskott.

 
Vårrullarna hade jag tänkt skulle vara vegetariska, men ångrade mig sedan och hade även i lite räkor. Jag har tidigare gjort vårrullar med nudlar och lite olika sorters fyllning i, men hade denna gång enbart grönsaker och räkor i. Det är svårt att säga exakt hur mycket grönsaker jag hade i, men jag förberedde innan tunna strimlor av isbergssallad, avokado, morot (hyvlade tunt med mandolin(osthyvel och skar sedan i strimlor), rättika, gurka samt hackade räkor och färsk koriander.
Det är viktigt att förbereda alla grönsaker till fyllningen innan och ha dem lättillgängliga, för sedan går det fort när rispappersarken ska fyllas.
Lägg ut en kökshandduk (som inte luddar) och fukta den med vatten. Koka sedan upp vatten i en traktör-/stekpanna (inte gjutjärn) och blöt lägg ett rispapper i taget i 15-20 sekunder. Lägg rispappret på handduken och lägg på valfri fyllning. Jag hade grönsaker och annat enligt ovan samt strök lite sambal oelek på innan jag rullade ihop vårrullarna. Vik upp den nedre kanten, sedan sidorna och till sist rullar du ihop vårrullen. Jag strödde över lite blandade sesamfrön och strimlad salladslök.

 
I nudelsalladen hade jag shiritakinudlar, fint strimlad isbergssallad, salladlök, finhackad chili och koriander. Blandade en marinad med rapsolja, sesamolja, japansk soya, limejuice, riven färsk ingefära, riven vitlök och finhackad chili. Halstrade pilgrimsmusslorna snabbt och serverade i salladen. Jag borde dock inte ha låtit isbergssalladen ligga så länge i marinaden så den hade behållit mer av sin krispighet.


 
I den finstrimlade salladen hade jag morot, rättika, palsternacka, kålrot och omogen mango. Det går att använda vilka rotfrukter ni vill och likaså mogen mango och/eller papaya. Pressad limejuice, riven vitlök, koriander och chili fick utgöra dressingen.

För er som undrar vad barnen åt så fick de smaka på de rätter de ville och så fanns det både nudlar och strimlade grönsaker utan marinad samt pankopanerad stekt torsk.

15 kommentarer:

  1. Vilken jättetrevlig mat - spännande och så välarbetat! Skulle aldrig kommit på denna eller dessa kreativa rätter.Fantastiskt jobb. Dina vänner måste vara jätteglada ;-) hälsningar Anja (myntans mat)

  2. Åh, vad mycket gott, du är ett geni! Och jag säger det igen, men jag tycker verkligen att ni kunde bo lite närmre!

  3. Vilka spännande rätter! Jättegott! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

  4. Mmm, ser himla gott ut. Ska nog testas framöver.
    Ha de gott. Catarina

  5. Allt ser fantastiskt gott ut, härliga färger :-)

  6. Men ahhh, så gott! Gott att plocka och pyssla lite med maten sådär och såååå goda smaker!!

  7. Så himla gott! Jag gillar när man gör som du, plockar lite av allt gott och gör en buffé där all akan smaka på det de tycker om eller vågar pröva. Bra också att göra liknande till barnen. Jag är lite trött på alla som alltid utgår från att barn bara gillar pizza, tacos och köttfärssås. Kram! (Jag är dålig på att kommentera just nu, men läser iaf din blogg).

  8. Oj, oj, oj vad det ser fräscht och gott ut!

  9. Surfar runt bland matbloggarna och det så inspirerande att skåda allt gott det äts i husen. Jag vill o-c-k-s-å äta japanskt, finfina foton och säkerligen finfin mat!

  10. Fantastiskt, minst sagt, allt ser och låter så makalöst gott. Som vi skrev på Instagram så var det ju typiskt att vi också skulle ha middagsgäster, annars hade det nästan varit värt en lång cykeltur upp och sitta vid ert matbord:) Så kul när det görs mat på detta viset, i tema.
    Känns oerhört passande också för vår del, det planeras nämligen lite inför helgens kommande övningar då vi äntligen ska ta tag i ett matlagningsprojekt som vi väntat länge på. Går i japanska tecken det också:)

    Gillar också din matfilosofi för barnen, de äter så mycket mer än vad många föräldrar ger dom cred för. Heja!

    Kram på dej

  11. Vilka fantastiskt fina foton vännen! Härliga färger och man blir sugen på att smaka ;) Tycker som ni haft en helt kanonafton.... synd att du inte gjorde vegis vårrullar... jag hade gärna smakat dina! Kram fina.

  12. Men hallå så fantastiskt! Och ambitiöst som vanligt. Du är verkligen en härlig inspiration i vintermörkret!

  13. Åh jag vet inte vad jag gillar mest här! Nix, jag tänker inte välja!
    Men blev omåttligt sugen på att göra salladen (den sista) typ... NU!

  14. Åh, den där salladen, alltså. Låter ritkigt gott! Rättika är en sådan sak jag typ aldrig tillagar, ska hålla utkik i affären nästa gång jag är där. Kram!

  15. Helt galet gott! =]]

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.