Glutefria frukostbullar

1/12/2014

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - frukosten är bästa stunden på hela dagen! Det är ju så underbart de lediga dagarna då frukosten kan får ett större utrymme och innehålla en rad olika godsaker. När jag jobbar tidigt blir det alltid keso eller kesella med bär eller müsli och sedan dricker jag kaffe på jobbet. Men de dagar jag är ledig så äter jag alltid ägg i någon form, kokt, som äggröra och bland gör vi pannkakor. Dessutom äter jag oftast knäcke (Finn Crisp eller Ryvita) eller smörgås, men det är inte så ofta någon i vår familj äter bröd och så har det alltid varit. Barnen äter smörgås på skola/dagis, men väljer hellre hårt bröd hemma. Men för att få lite variation testade jag att göra smidiga glutenfria frukostbullar som rörs ihop och bakas ut utan jästning (bara en kort stunds svällande). Bullarna får inte den sega konsistens som bullar som bakas med vanlig mjöl, men dessa blev luftiga och riktigt goda.


Glutenfria/lchf-frallor, 6 st
2 ägg
2 dl kesella eller crème fraiche
3 msk smält smör eller kallpressad kokosolja/fett
3 msk vatten
1 ½ dl mandelmjöl
1 ½ dl pofiber
1 ½ msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
uppvispat ägg
valfria frön - sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön eller pumpafrön alt. riven ost

Sätt ugnen på 200°. Vispa upp äggen och vispa sedan ned kesella/crème fraiche, det smälta smöret/fettet och vattnet. Blanda alla torra ingredienser och vispa ned. Låt allt svälla i 10 minuter så att degen blir fast. Rulla 6 bullar med fuktade händer. Lägg dem på en papperskläddplåt, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, tills bullarna fått fin färg.

10 kommentarer:

  1. Ska jag absolut testa! Pofiber har jag inte hemma, så det måste inhandlas. Var hittas det i butiken, bland mjöl eller glutenfritt? Vi är ena riktiga brödälskare, så det är det svåraste med lchf tycker både jag och Lars. Det brödet jag gjorde blev lite för likt sockerkaka, fast inte sött då, vilket var så där.

    Kram kram

  2. Frukost är så gott och jag kan ibland längta efter den redan på kvällen. Bröden låter mycket goda.

  3. Malin, pofiber hittar du bland de glutenfria varorna i butiken. Innehåller en del kolhydrater, men det blir väldigt lite per bulle.

  4. Helgfrukosten är guld värd! Vilka härliga frallor du gjort... längesedan jag bakade just frallor... scones och bananbröd har det blivit i omgångar här. Kram!

  5. Tack för detta tipset!!! för just nu testar jag att ta bort gluten då jag har en ganska känslig mage.
    Och hitintills har det känns mycket bättre!!
    Detta ska jag verkligen testa, för att köpa färdigt glutenfritt bröd är ganska dyrt... o på helgerna kan det vara gott med en frukostbulle=)
    Väntar med spänning på den nya bok jag beställt "Ät dig i balans!" Såg dem på Nyhetsmorgon o tänkte, ja det vi äter påverkar ju oss väldigt mycket. Så jag hoppas känna mig mer i balans snart igen!
    Ha de fint vännen!
    Kram Anna

  6. Vilka fina bullar! Glutenfria dessutom. Perfekt!

  7. Törs jag säga att jag inte äter frukost på vardagar... Usch. Jag sover hellre längre men jag vet att det inte är bra. Helgfrukost däremot, då drar jag på. Fast det kanske mer är brunch för såklart gillar jag att sova även på helgerna :-) Gillar verkligen det här receptet - snabbt, enkelt och gott verkar det. Jag sparar och provar kanske redan kommande helg!

    Ha en fin vecka i ljuset från snön!

    Kram!

  8. det ser verkligen jättegott ut, önskar att jag orkade gå upp och baka frukostbröd på mornarna. (eller ja, upp går jag ju eftersom jag måste, men jag sitter mest som en zombie i soffan medan O röjer runt som en orkan...) jag är ju verkligen ingen frukostmänniska alls... mest för att jag måste vara vaken i flera timmar innan jag ens blir hungrig tror jag, så jag har alltid fått tvinga i mig frukost vilket väl gör det lite mindre kul... men jag har typ precis upptäckt finn crisp! har alltid tyckt att de ser så sjukt äckliga och torra ut, och nu äter jag dem med mjuk getost som ett knark. mmmmm.

  9. Så gott med nybakat till frukost! Längesedan jag bakade något sådant, gluten- och stärkelsefritt! Blir nog att baka i helgen! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

  10. Anna, har man känslig magen kan det vara bra att testa glutenfritt ett tag. Även om man inte har intolerans så mår många magar bra av att vila från gluten. Detsamma kan gälla laktos.
    Boken du nämner tror jag är mycket bra. Deras matfilosofi påminner en hel del om min.
    Lotta, det behöver inte alls vara fel att hoppa över frukosten! Det är en gammal myt att vi bör äta frukost. Det kan däremot vara bra att se till att dricka en del vatten på morgonen.
    Pernilla, du är som resten av min familj. De vill helst vara uppe ett par timmar innan de äter frukost.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.