Gulasch kan aldrig vara fel

1/25/2014

Hemma hos oss har nedräkningen börjat på allvar. Jaha, tänker ni, ska de ut och resa? Ja, fast inte till värmen även om vi ska åka söder ut. Nästa helg bär det av till Malmö för att kika på första delfinalen i Melidifestivalen. Barnen har tjatat och längtat i flera veckor och nu är det bara en vecka kvar. Och vi som brukar handla på Coop blir påminda varje gång vi kliver innanför deras dörrar. Jag älskar reklamen när alla går och sjunger i butiken, delvis för att det hade kunnat vara jag...
Men denna helgen blir det soft helt oglamoröst häng med familjen på hemmaplan. Det är så skönt ibland att bara hasa omkring i raggsockorna hemma och knappt gå utanför dörren.

En galet god favorit så här års är kryddig gulasch som tinar upp den mest frusne. Oftast gör jag snabbvarianten med färs, men det blir extra gott att låta köttbitar puttra i ett par timmar. Ännu bättre är den dagen efter när smakerna riktigt fått sätta dig. Gulasch kan göras antingen som soppa eller som gryta, men för mig är det nästan detsamma för jag äter den gärna med mycket rotfrukter i som en egen rätt utan tillbehör. Där får ni självklart göra som ni vill.


Ungersk gulasch med citroncreme, 4-6 pers.
700 g högrev, i små tärningar
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 gula lökar, hackade
2 röda paprikor, tärnade
3/4 dl paprikapulver
1 ½ msk hel kummin
1 ½ msk mejram
1-2 valfria chili (jag tog vanlig röd och lite gul habanero)
2 liter ox-/köttbuljong
2 msk tomatpuré
4-5 vitlöksklyftor, rivna/pressade
4 medelstora potatisar, skalade och tärnade
2 morötter, skalade och slantade
1 rotselleri, skalad och tärnad
1 kålrot, skalad och tärnad
blad persilja

Bryn köttbitarna i omgångar i en panna och krydda med salt samt peppar. Lägg över köttet i en stor gryta. Fräs löken och paprikan lite snabbt och lägg över även den i grytan. Tillsätt paprikapulver, kummin, mejram och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt buljong, tomatpuré och vitlök. Låt grytan sjuda under lock 2 timmar, tills köttet börjar bli mört. Smaka av och krydda eventuellt mer. Blanda ned potatis, morötter, rotselleri och kålrot i grytan och sjud under lock ytterligare 30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. Klipp över bladpersilja.

Servera soppan tillsammans med citroncreme bestående av crème fraiche blandat med rivet citronskal och pressad citronsaft.

15 kommentarer:

  1. Nä aldrig! Gulasch är alltid rätt:)

    Vad kul att vara med live under melodifestivalen. Det har jag aldrig varit. Trivs bra i soffan här hemma med vin och chips:-)

    Hoppas du har en skön lördagkväll.
    Kram

  2. det är något speciellt att uppleva musik live... låter som en härlig helg som väntar

  3. Jag har ett liknande recept jsom ag fått av Picki-Tina som är med klimp i (mycket likt västindiska dumplings) den är supergod!!

  4. Mums - älskar gulasch!

  5. Jag som brukar stå i valet och kvalet mellan mejram och kummin blev extra glad av att se att du använder båda i ditt recept :) Tjoho, i ska jag göra det framöver också!

  6. Kul med mello! Gulasch kan aldrig bli fel, gott, gott :-)

  7. Att gå i raggsockor hela helgen låter helt kanon! Vi har ibland sådana helger och de är guld värda tycker jag... att skrota och inte göra många knop kan ibland vara så skönt. Oftast har vi väldigt mycket vänner och släkt på besök eller så besöker vi dom... det är också roligt såklart.

    Vet inte om jag någon gång har ätit veg gulaschsoppa men det får det helt klart bli ändring på framöver, kram!

  8. Det där såg gott ut.

  9. Jovisst blir gulaschen godare andra dagen. Citroncreme låter som ett bra alternativ till kuskarnas husmanstillbehör. Får testa det en annan gång. http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/01/fiakerkuskens-gulasch.html

  10. Jag körde färsvarianten av gulasch i helgen. Inte lika mustig men gott och värmande!

  11. Oj, va tiden går, att det redan är dags för Melodifestivalen. Roligt att se det live!

    Din gulasch låter riktigt god!

  12. Räknar ner gör även vi, fast det är väldans trist att vi inte ska dit på samma tid, men med tanke på barnen så förstår vi att ni väljer genrepet istället för kvällens direktsändning. Och nej, någon värme är det inte här nere att tala om, just nu är det mer passande att packa för skidresa än solresa:) Men det hinner säkert ändra sej till lördag...

    Gulasch är väl en av de mustigaste grytorna som finns, så attans god ochg att den blir godare dagen efter har du helt rätt i.

    Ha en finfin vecka,
    kramar

  13. gulasch är fina grejer det!

    melodifestival nu igen, kände jag när jag såg den första reklamen. tiden går ju så fort. jag hinner verkligen inte med. kul att åka på delfinal, undrar vem som är mest pepp? mamma eller barnen? ;)

    kramar!

  14. Jag säger då det, dags för Melodifestival igen - tider går fort! Vi gjorde också gulasch för några veckor sedan och tog med till fjällen, så gott! Låter fint med citroncrème till, det ska jag prova nästa gång. Kram, kompis!

  15. Ja, nu är det dags igen! Jisses vad fort det går och så kul att få vara med på plats under spektaklet. Bara att gratulera :-)

    Gulasch är verkligen en favorit, och just med större köttbitar blir det snäppet vassare. Kanske ska jag dra ihop en sån till helgen? Vi har inte så många minus men vinden är för jäklig... Då sitter en gulasch fint när det viner runt knutarna!

    Trevlig helg och kram till dig!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.