Mitt 2013

1/01/2014

Jag tänkte jag skulle försöka summera året som har gått. Jag älskar årskrönikor och tillbakablickar eftersom jag alltid tycker livet går alldeles för fort och genom att blicka tillbaka inser jag hur mycket som hinner hända på ett år. Så ni som inte gillar årskrönikor får hoppa vidare eller bara skumma er igenom detta långa inlägg, ni andra får luta er tillbaka för det blir ett lååångt inlägg.
Vi tar allt från början. Mitt i den smällkalla vintern i början av januari reser vi iväg och hamnar någonstans på gränsen mellan Texas och Mexico där god mat och dryck håller oss varma. Jag raggar med mig Señor Torsund hem och ni måste ju hålla med om att han är ett riktigt kap.




Och för att få ännu mer utomlandskänsla försöker jag sätta ihop en fransk middag och bjuder våra vänner på. Maten verkade gå hem, men det är lite värre med min franska...
 
Januari var annars en riktig soppmånad då vi hade mycket snö och behövde värmade soppor efter pulkaåkning och snögrottebyggande. Jag försökte läska mina läsare med både ratatouillesoppa med fetaost och limegremolata...
 


 
I januari får jag även sällskap i KalmarPosten, där jag har min matspalt, av en sommelier som kommer med vin-/dryckestips till mina recept. Han kommer dessvärre inte göra mig sällskap 2014 utan det kommer istället Anastasia göra ibland.
 
Det dök även upp en del asistisk som alla månader i bistron, som dessa asitiska salladsknyten.
 


I mars månad drar årets upplaga av Melodifestivalen igång och hela familjen laddar upp ordentligt för att ha mellomys. Fram åker fjäderboan och det blandas goda drinkar (obs! alkoholfria). Vi besöker delfinalen i Karlskrona där Yohio charmar barnen och Danny Saucedo mammorna...
 
De kommande helgerna bjuds därför på mat som passar bra att njuta av framför deltävlingarna. Till ena veckans delfinal laddar vi upp med en värmande chiligryta med goda tillbehör...


... och till en annan delfinal plockmat i form av goda meze. En gäng goda smårätter som bland annat de ljuvliga fetaostfyllda filodegsrullarna.




I februari firar vi Alla hjärtans dag med en riktigt kärleksfull meny. Tja, jag försöker i alla fall få in lite hjärtan på våra tallrikar och jag lagar chokladfondant för första gången.
 
 
Kärleken och jag tar oss en barnfri weekend i Stockholm och går på både isbaren och Svartklubben. Och när vi ändå är i storstan bjuder vi in oss med armbågen hem till finaste Moma och äter en helt ljuvlig middag med karibiska smaker. På hennes restaurang bjder man mer än gärna in sig själv!





Och från ett väldoftande kök till ett annat. Plötsligt en dag fylls bistron med helt ljuvliga indiska dofter och det blir kycklingryta med goda tillbehör.



Även i mars dyker det upp mat som passar när hela familjen vill ha middagsmys tillsammans och kunna sitta och plocka och äta under lite längre tid, då vi bland annat äter "tacos" på annorlunda vis fast med samma tillbehör.


... och enchiladas med annorlunda fyllning i. Och lagom till finalen i Melodifestivalen passar vi på att firar Lowes 8:e födelsedag mitt i denna melodifestivalyra!


I april får jag extra vuxenpoäng när jag bjuder jag på min första kalkonmiddag som blir galet lyckad om jag får säga det själv, men så hade jag lite hjälp av min stora idol Jamie Oliver också. Råkar dock skrämma livet ur Amy och ett par andra vegetarianer med min kalkonbild på bloggen och i sociala medier...



Det blir många resor för min del under hela våren. Jag åker med jobbet till både Stockholm och Båstad, men även privat ett par vändor till Stockholm och Göteborg.
I skiftet mellan mars och april dyker påsken upp, familjen lurar iväg mig upp i en helikopter på påsklovet och min egen påskmiddag blir en tvårättersmiddag som väcker en del vårkänslor till liv.



April avslutas på bästa vis med inte mindre än två (!!!) matbloggsträffar på samma helg! Först ett par fantastiska dagar som matbloggsgänget i Göteborg fixat fyllda med en massa god mat och gott att dricka. Jag delar soffa med underbara Lotta hemma hos finaste Russinet och vi skrattar oss igenom dessa dagar.



På detta spenderas ett par dagar på nyinvigda Radison Blu Riverside för ännu mer god mat och dryck, nya bekanskaper och med löjligt många goodiebags  med hem i bagaget.
 

 
I maj har våren kommit och maten blir därefter, vi börjar grilla middagarna. (Ja, inte alla förstås...)  och jag bjuder på  både en vårbuffè och...




... en tapasmiddag. I maj får även min väninna Linn och jag får en riktigt överraskningsdag av våra män som innefattar allt från lunch, besök på skönhetsalonger, pubbesök och middag.







Och som alla andra månader dyker det även i maj upp asitiska influenser i min lilla bistro, denna gång sashimi och annat gott.







Även om min man kommer minnas juni som den bästa grillmånaden eftersom han fyllde år och fick en gasogrill i present som invigs redan samma dag, men för oss andra blir juni den stora glassmånaden då vi testar att göra alla möjliga sorters glass.





På midsommar är vi bortbjudna och jag står för midsommartårtan och blandar svalkande sangria.


I juli bjuder jag på en hel veckans meny med både recept för lunch och middag i P4 Kalmar. Och jag blir inbjuden av Annica Triberg att vara med i P1's meny där jag bestämmer mig för att bjuda på tapas som jag älskar, men väljer att göra dem på grillen.


I juli kommer äntligen vår efterlängtade semester och vi firar stor med champagne, hummer och andra godsaker.


Under semestern passar vi på att lämna stress, måsten och annat trist hemma och drar ut på kanotpaddling och lite vildmarksliv. Bunkrar upp med en massa ny skön energi.


I skiftet mellan juli och augusti frossar vi kräftor och har två kräftskivor. En lite mindre och en med hela släkten, men båda med goda tillbehör och berg av kräftor.




Och precis som det ska vara på sommaren bjuder jag på olika sorters desserter och tårtor med sommarens olika goda bär.



Däremot bjuder jag på pinsamt få drinkrecept på bloggen under sommaren även om det sippas en del under semestern, väljer jag istället att ge mina följare en annan variant av drink - som soppa.


Hösten inleds på ett lite galet sätt när Berra och jag flyger till Stockholm över dagen för att gå på den största vinprovningen i våra liv med över 100 olika viner att testa. Även om vi "bara" testade drygt 60 av dem.
 
 
Vi har en vacker sensommar och maten blir lika färgglad som den. Jag lagar kycklingburgare...




... och en "grön" panna med asiatiska smaker och lite av mina egenodlade grönsaker och min koriander (som däremot inte blev någon lyckat odlingsprojekt).



Ölands Skördefest som avslutar september blir början på en tung tid då jag hastigt förlorar min mamma. Bloggtorkan blir ett faktum och både oktober samt november fylls med få blogginlägg.




När familjen känns extra viktig och mycket tid spenderas med dem blir recepten därefter. Helgfrukost får sin egna lilla hyllning i ett inlägg.



I oktober dyker det upp inte mindre än tre soppor bland de sju recept som publiceras på bloggen, en saffransdoftande, en len jordärtskockssoppa med kantareller och äpple och en chilihet gulaschsoppa. Det är väl inte för inte som soppa brukar benämnas comfort food.




Träningen  och matlagningen blir min räddning/terapi under hösten. Två helt olika sätt för mig att tömma hjärnan på tankar. Så ett och annat gott recept på annan mat än soppa lyckas jag också lägga upp.

Den tunga men ändå fina dagen för mammas begravning kommer i oktober. Familjen känns ännu viktigare än någonsin och det känns som vi alla ändå landar känslomässigt efter att vi tagit farväl. Dagarna innan fyller bloggen 4 år, men jag glömmer bort att fira honom. Jag får ta igen det nästa år när han fyller halv-jämt.
Pernilla lockar mig att kombinera pulled pork med indiska smaker och hela familjen älskar det! Det blir en perfekt mysig middag tillsammans med de närmsta.


November inleds på läskigaste vis när lillasyster och jag fixar halloweenmiddag för våra familjer och samtliga går helt bananas när det gäller att klä ut sig denna kväll. Jag skrämmer grannens 4-årige son, men frågan är om inte maten var läskigare än värdinnan ändå.
 

Som alla år skördar jag mina tomater sent oavsett hur tidigt jag sätter frön. Och bara för att skörden blir sen innebär det inte att det är snål utan jag skördar tomater i mängder vilket syns i mer än ett recept.






I slutet av november kommer den stora dagen då jag fyller 30 år, okej då... 40 år. jag lurar med mina vänner på en resa jag hoppas de senst ska glömma. De packar sina väskor kliver på flygplanet och jag tar dem till Spanien.


Efter lite motorstrul kan vi äntligen landa i Spanien och jag bjuder på tapoasbuffè och cava i mängder. Precis som det ska vara när Remsan fyller år.


 
När sedan mina kollegor ska komma på kalas helgen därpå får de också följa med på en resa fast i tiden och hänga med tillbaka till 1973. De möts av en fasligt snyggt värdinna som bjuder färgglada drinkar och annat gott.


I december sprider Anastasia och jag på uppdrag julstämning både på Giraffens köpcentrum och på jobbet med olika sorters godsaker till jul.
 
 
Då årets sista dag ska spenderas på jobbet firar vi nyår ett par dagar tidigare med trerätters och gott bubbel.


Nu får vi se vad det nya året har att erbjuda oss. Det jag vet...
... är att Berra och jag kommer fira 10 årig bröllopsdag, tennbröllop det ni! Fast vi sög på karamellen i hela 9 år innan vi gifte oss. Vi skulle vilja återvända till Thailand, men jag vet inte om plåboken tillåter. Annars får det väl bli en romatisk weekend till något trevlig ställe.
...  vi kommer besöka en av delfinalerna i Melodifestivalen och ha en mysig familjehelg eftersom vi alla älskar att bo på hotell.
... vi kommer definitivt åka på någon campingsemester för det är bland det underbaraste man kan göra under den svenska sommaren. Och med lika stor säkerhet kommer grillen gå varm hela sommaren.
... lillskruttan kommer börja på 6-års till hösten och då kommer båda barnen vara på skolan vilket gör att jag får ont i hjärtat bara jag tänker på hur snabbt de växer.

Vad mer som händer få tiden visa.

Gott Nytt År alla ni fina som kikar in här!

14 kommentarer:

  1. härliga matbilder och en del har jag testat...
    ser fram emot mer härliga matinlägg från Remsan...

  2. Vilken fin årsresumé. Hoppas det var lugnt på jobbet i natt trots raketavfyrningar och annat. Gott nytt år, kram!

  3. Härlig årsresumé! Så mycket gott du lagat och allt ser alltid så vackert ut. Kram

  4. Vilket år! Jag tycker ju klart att bloggträffen och eventet var det bästa ;-)

    Kram kram

  5. Vilken fantastisk krönika!!
    Hoppas du hade det bra på jobbet igår. Systern min firade med nyår på sjukhuset... Med man o Elin som fått kraftig lunginflammation :( Tack o lov är hon piggare idag!
    Va rädd om dig och ha en fin kväll!
    Önskar dig ett riktigt bra 2014!
    Kram Anna

  6. Tänk, vad mycket man hinner med under ett år egentligen! Hoppas att det var en bra kväll på jobbet igår, tänkte på dig! Gott nytt år till dig, fina Remsan. Kram!

  7. Dina bilder är alltid lika fantastiska! Vilket härligt år du har haft och tack för all härlig mat-inspiration du har bjudit på:)

    God fortsättning på det nya året:)
    KRAM I MÄNGDER!

  8. Vilket kanonår :) Gott Nytt år!

  9. Det har varit en ära att få hänga här och med dig! Ser fram emot 2014.

  10. Ja men vilket år det har varit, så härligt att få se dina tillbaka blickar där det ena ser godare ut än det andra! Alla festerna du ordnat är vi sjukt imponerade av, makalösa är bara förnamnet.
    10-årig bröllopsdag är inte illa, skönt att det är flera som vänta länge med att knyta banden (vi höll ut i 11 år...). Undrar om det är samma delfinal som vi ska besöka (jo då, kan du tänka dej!) - kanske vi stöter på varandra i vimlet, det är ju på tok för länge sedan nu!

    En god fortsättning till dej,
    kramar

  11. Vilket härligt matbloggsår kära du och jag älskar bara dina bilder. Jag tror att under 2014 får du även lägga till någon slags matbloggsträff.... det måste helt enkelt bara ske! Vill träffas allihopa igen :)
    10 år som gifta låter som ett bra firande. Kommer följa dig under detta året också även om jag inte kommenterar så mycket, god fortsättning och stor kram på dig fina vännen!

  12. Härlig årskrönika dina tema fester är ju underbara:)
    Jag förstår att träningen har stor betydelse i sorgearbetet det var lika för mig.
    Önskar dig ett riktigt bra år och kommer du åt mina trakter så hojta till så kanske vi kan ses en sväng:)

  13. Härlig tillbakablick över det gångna året och fint att få vara med på ett hörn (angående att ses i år- DEAL!) God fortsättning på dig och hälsa Señor Torsund det samma! Kram

  14. Så mycket gott du hann laga under 2013!! Hoppas det nya året bjuder på en massa glädje. Stor kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.