Sushi - homemade

1/10/2014

För ett lite tag sedan var vi hembjudna på middag hos ett par vänner och när vi kom dit visade det sig att det vara bara till att kavla upp ärmarna och hjälpa till med middagen. Ja, de serverade mig så klart ett glas vin också för att inte skrämma mig alltför mycket. Vi skulle nämligen göra sushi, våra två familjer, tillsammans. Och där kan jag säga att mina kunskaper är lika med noll... Min man nästan hoppade jämfota av lycka för han tillhör dem som emellanåt får riktig sushiabstinens.
Ni får inga recept utan se inlägget som enspiratin till att bjuda hem ett gäng vänner, gör sushi tillsammans och ha roligt!

Martin fixade och pysslade om riset som skulle vara i för den rätta syran och lagom klibbighet. En hel vetenskap om ni frågar mig. Ungefär som när kocken pysslar om en risotto och ger riset den rätta omvårdnaden.
Under tiden förberedde vi andra grönsaker och annat vi ville ha i våra sushi och så tog vi olika fyllning och topping. Eftersom vi allihop har olika favoriter gjorde barnen sina och vi vuxna våra, eller i alla fall ett par med ordentlig wasabihetta i. Men vad ni fyller era maki(sushi)/sjögräsrullar med och vad ni toppar noribitarna med är helt upp till var och ens tycke och smak. Vi hade hade tunna stavar av gurka, morot, avokado och lax samt röd stenbitsrom, omelett, färskost och så wasabi så klart. Vi hade tänkt att ha någon mer fisksort, men i fiskdiskarna så där runt jul fanns nästan bara lax och strömming, vilket det sistnämnda kanske inte är det godaste till sushi.

Det var inte lätt att få ihop makirullarna så att de blev lagom hårt packade, men jag tycker vi yckades bra ändå. Riktigt kul tyckte allihop att laga maten tillsammans på detta viset.
Flaskan med sake, risvinet, i ser på bilde till vänster drack inte till maten, men vi testade och jag tycker det smakar som en blandning av vinäger och matlagningsvin. Alltså inget jag med glädje dricker till maten, men det är kul att ha testat vinet.



Lowe älskar sushi, men eftersom vi enbart köpt hem färdig sushi och ätit det på restaurang, så fick Livia som är lite mer van att göra sushi visa honom hur han skulle göra. Och de åt senare nöjt sina fina nori de gjort.
Milia var den enda i gänget som inte äter sushi, men faschinerades ändå av maten. Och visst ser det läcker ut! Hon passade däremot på att äta en hel del av ingredienserna medan vi andra gjorde rullarna och norisushin.


Linn hade gjort en marinerad nudelsallad med sjögräsnudlar (kelp noodles) som vi åt tillsammans med sushin. Jag gillar dessa nudlar och deras lite krispiga konsistens, ja de är som ett tunnt sjögräs. Blir riktigt gott ihop med sesamolja, lite vinäger och sesamfrön. I den lilla skålen är det japansk soya, en klick wasabi och inlagd ingefära.
Tycker ni att det blir för mycket ris så kan ni alltid göra lite sashimi av lax, tonfisk eller någon vit fisk med lite mer smakrikt kött. Och servera en misosoppa med lite tofu i antingen före sushin eller tillsammans med den.



Ja, sen är det ju det där med att använda pinnar istället för bestick... Hemma har vi "fuskpinnar" från Rice som ser ut som ett stort M och är betydligt lättare att äta med än vanliga, men skam den som ger sig och vi lyckades picka munnen så pass att vi alla blev mätta.
Till höger ser ni California rolls är en makisushi, med riset utåt och sjögräset inne i rullen.

Vi hoppas att ni nu är riktigt sugna på att själva fixa en sushimiddag till nästa mysmiddag tillsammans med familjen eller era vänner! Lycka till!

12 kommentarer:

  1. Ser oerhört koncentrerat ut här, både rulling och ätning:)
    Vi äter väldigt gärna sushi, men har aldrig gjort egna. Däremot gör Ankis syrrason Freddy det väldigt ofta, själv och med kompisar, så vi har planerat in en suchimakingkväll tillsammans framöver.
    Den marinerade nudelsalladen låter som att den påminner om goma wakame, något som vi väldigt gärna vill göra själv, men vi får inte tag på den där rätta sortens wakamealger. Kanske vi skulle ta och testa med sådana nudlar istället...

    Kramar till dej och en fin helg!

  2. mysig aktivitet att göra tillsammans

    är ingen sushiätare men känner att det är något man måste pröva
    trevlig helg

  3. Hur kan man vara så där snygg när man lagar mat? Din man måste vara stolt :-)

    Ha en skön helg!
    KRAM KRAM

  4. Åh, vad kul! Vi har gjort sushi några gånger - jag har gått från att vara sushi-hater till att tycka att det är helt ok. Calle däremot ÄLSKAR sashimi och skulle nog kunna äta det typ varje dag… Hoppas ni får en riktigt fin helg, Remsan! KRAM!

  5. Jag som gjorde min sushipremiär (ja, premiär för att sushi, inte laga...) är sugen på att äta dem igen nu. Synd att herrn i huset inte blev lika förtjust :p

  6. Trevligt inlägg! Trots att jag inte gillar sushi. ;-) Men det är alltid kul när man kan umgås kring maten. Kram!

  7. Jag älskar sushi och måste ha iallafall en gång i veckan.
    Har tänkt hur många gånger som helst att man skulle ju testa att göra sin egen någon gång - och nu blev jag ännu mer peppad!

    Har druckit ett flertal lika sakes och det finns verkligen alla möjliga varianter. Vissa goda, andra... mindre goda. Kram på dig!

  8. Åh, alltså, jag gjorde sushi själv någon gång för en si sådär 14-15 år sedan och det blev i-n-t-e gott, sedan dess har jag inte vågat mig på det igen :-)

  9. Vi blev bjudna på detta på annandagen, helt perfekt efter all julmat!

  10. Det är mycket klurigt med sushi tycker jag... har gjort det några gånger men får de inte så fina när jag gör dom själv. Senast hade jag en kompis som jobbar på sushibar och hux flux de blev helt perfekta! :)

  11. Vilken sushifest! Ser fantastiskt ut. Jag älskar sushi och kan faktiskt få riktigt sug ibland, men har skam till sägandes aldrig gjort några själv - trots att jag gick en sushikurs på Hasseludden för många år sedan. Nu blev jag i alla fall inspirerad. Ha det gott!

  12. Wow, jag är sjukt imponerad!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.