Grillade burgare med glutenfria hamburgerbröd

2/28/2014

Efter att inte ha ätit nästan något kött alls de senaste veckorna bestämde barnen ett vi skulle grilla hamburgare. Jag köpte en bit fin högrev som vi malde och kryddade enbart med salt, svartpeppar samt chilisås och det räcker gott och väl som smaksättning. Första gången vi malde egen färs på detta viset sa sonen spontant "McDonald's släng dig i väggen!" (och där äter vi ändå där enbart ett par gånger per år). Barnen var rörande överrens om att det var de godaste hamburgarna de ätit i hela sitt liv. I bakgrunden skymtar vår inlagda gurka som är beroendeframkallande, som jag i år gjorde ännu chilihetare och som blev ännu godare. Vill du inte göra de glutenfria bröden i receptet nedan så hittar du recept på vanliga här och även recept på hemgjord hamburgerdressing.
Sedan maken fick en gasolgrill i födelsedagspresent förra året så är det betydligt enklare att spontat bestämma sig för att grilla och jag vågar knappt säga det, men vi märker ingen skillnad i smaken jämfört med kolgrillat...




Jag tidigare testat att baka glutenfria ljusa frukostbullar och ville nu testa att göra liknande hamburgerbröd. Receptet går även att använda till att göra just frukostbullar, gör dem bara lite mindre och toppa med vallmofrön, solrosfrön eller riven ost. Även om bröden blir luftiga, så blir de otroligt mättande, som jag tycker alla de glutenfri sorterna blir vi testat. Så jag som personligen brukar tycka ett helt hamburgerbröd är mycket till en burgare blev helt tokmätt.

Glutenfria hamburgerbröd (går lätt att göra mejerifria), 4 st.
5 ägg
2 dl pofiber (du hittar det bland de glutenfria varorna)
½ msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g smält smör alt. smält kokosolja
3 msk grädde (jag tog sojagrädde)
sesamfrön

Vispa äggen luftiga och vita. Blanda det smälta fettet med grädden och  rör ned i de vispade äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ned även dem. Låt blandningen svälla i 5-10 minuter.
Klicka ut fyra högar på en pappersklädd plåt. Forma högarna till runda bullar med fuktade händer. Strö över sesamfrön. Grädda i 15-20 minuter tills bröden har fått fin färg.


Idag ska jag och barnen baka, fast släta bullar till semlor. Även om mina vänner ibland kallade mig "bullmamma" när jag var yngre bakar jag sällan kanelbullar, dels för att jag inte tycker om det själv och dels för att jag inte är bra på det. Men det har visat sig att barnen är ena hejare på att baka bullar så idag ska jag sätta dem på att baka bullar till semlorna. Jag tror inte de blir direkt ledsna för att jag sätter dem i arbete, ha ha... Ha en fin helg mina vänner! Kramar.

5 kommentarer:

  1. Jag har också testat glutenfria bröd och gillar dem mycket. Magen gör det också :) Kram!

  2. Massa ägg och grejer, inte konstigt att du blir mätt. De vanliga man köper (eller bakar) är ju mest luft. God luft, men inte så värst nyttig :D

  3. Det låter jättegott med hamburgare! Längesen vi lagade sådan måltid! :)
    Ha en fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

  4. Klart du ska våga säga det om grillen, du är faktiskt i gott sällskap av ett flertal kockar!
    Vi tänkte också göra någon glutenfri variant av burgarbröd till en variant av pulled kött nästa helg, låter oss inspireras av dej och ditt recept minsann!
    Kramar från oss.

  5. Åh, så gott! Såg att även Helena grillat. Får nog bli till nästa helg, ja det får det! Bra med ett brödrecept som passar för oss!

    Kram kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.