Sötpotatisfalafel en ny favorit

2/25/2014

Jag älskar falafel och det är en sådan sak som jag brukar köpa färdig eftersom jag inte riktigt lyckats få till egna bra. De faller isär eller blir smaklösa eller får fel konsistens... Så sitter du inne med ett grymt falafelrecept så tar jag tacksamt emot tips! Nu är det så att jag har stött på sötpotatisfalafel hos flera av min bloggkompisar (Annie, Charlotta, Ann-Louise, Pernilla) och kände att det var min tur att testa. Nu vet jag inte om jag får kalla dem för falafel när de inte innehåller en endaste kikärta, men de blir som en sorts falafel i alla fall och ruggigt goda. Jag gjorde en enkel sallad till med spenat, gurka, rödlök och fetaost samt tre olika såser/röror, men de går precis lika bra att servera i pitabröd med sallad och någon god sås.
 
 
Sötpotatisfalafel, 4 pers./ cirka 20 st. bollar
800 g sötpotatis (beror lite på storlek hur många, jag använde en stor), delade i klyftor/halvor
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 knippe färsk koriander, hackad
1 msk riven färsk ingefära
1 citron, pressad saft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½-1 dl kokosnötsmjöl
sesamfrön att rulla bollarna i
 
Sätt ugnen på 225° och rosta sötpotatisarna tills de är mjuka. Låt sötpotatisarna svalna något och riv sedan bort skalet. Mosa sötpotatisen och blanda med alla kryddorna. Rör sedan ned kokosnötsmjölet, använd så mycket så att smeten går att rulla till bollar. 
Sänk ugnen till 200°. Rulla bollar av smeten och rulla dem sedan i sesamfrön. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i cirka 15 minuter, tills bollarna är gyllengulbruna.
 
Hummus, 4 pers.
1 burk kikärtor, 240 g avrunnen vikt
2 vitlöksklyftor
en bit färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
½ citron , pressad saft
1 tsk sesamolja
2 msk olivolja
cayennepeppar
 
Mixa kikärtor och kryddor till en slät pasta och tillsätt sedan oljorna. Blanda antingen ned cayennepeppar eller pudra det över röran vid servering.
 
Tomatsalsan gjorde jag enbart av hackade tomater, färsk bladpersilja, olivolja och svartpeppar. Och myntayoghurten är turkisk yoghurt blandad med färsk mynta och lite citronsaft.
 
 

16 kommentarer:

  1. Smarriga bollar!
    Jag får omedelbums sticka iväg och köpa sötpotatis för den jag har hemma ligger på groning för att eventuellt ge sticklingar...
    Trevlig tisdag önskar odlingsnörden

  2. Åh, så gott det ser ut. Har du testat att göra falafel på torkade kikärtor, som blötläggs men kokas inte. Här har jag ett recept http://hovkonditorn.blogspot.nl/2012/07/falafel.html
    Kram!

  3. Hm...spännande! Jag gjorde med kycklingfärs senast jag gjorde såna här bullar med sesamfrön. Måste verkligen prova ditt recept någon gång.

  4. Åh, vad gott! Det här måste jag absolut testa! Mycket bra recept! Tack!
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

  5. Jag testade falafel för inte så länge sedan och jag tyckte både konsistens och smak var bra. Jag tog inte färdiga kikärtor på burk utan kokade dem själv. Här hittar du mitt recept: http://catsbakochmat.blogspot.se/2014/02/falafel-i-pitabrod.html
    Ha de gott. Catarina

  6. Får jag komma och bo hos dig? Har mycket erfarenhet med barn, både som au-pair och som lärare... ;-)

    Kram kram

  7. Jag gjorde ju falafel för några veckor sedan och dem blev jättelyckade, kika på det receptet om du vill. Har också funderat på att göra med sötpotatis, det är ju så himla gott!

  8. Jag gillar falafel men får ibland så ont i magen av den. Kikärtor är inte min bästa vän... Jag har gjort egna ibland men tycker som du att de lätt går sönder. Jag tänkte att man kanske kan frysa dem lätt innan man steker dem, så att de håller ihop bättre? Ungefär som färsspett.

    Sötpotatis är alltid gott och varför inte i falafel, även om det inte är en enda ärta i... Kram!

  9. Tack för era recepttips! Jag lovar testa!
    Malin, du är så välkommen! <3

  10. Imorgon SKA jag göra sötpotatisfalafel! För nu har jag dreglat efter dem hos samtliga ovan och nu även här. Nu jäklar!

  11. Älskar vanlig falafel och detta låter mycket gott vännen, ska definitivt testas!

  12. Åh! Det ser underbart gott ut!!!
    Kanman byta ut kokosnötsmjölet till något annat mjöl tro?

    Tack för en mycket trevlig blogg :)
    Kramen Anna

  13. Hej, detta är jag nått verkligen måste prova. Älskar sötpotatis. Vad duktig du är som fortsätter att blogga. Själv har jag haft en lång paus. Passar på att kika runt hos alla gamla bekanta.
    Må så gott/ Louise, Loulas Kök

  14. Åh, jag ÄLSKAR sötpotatis! Ska göra en jättesats snart och frysa in, de är ju grymma att plocka fram till lunchlådan. <3

  15. Anna, det ska egentligen vara kikärtsmjöl, men det finns inte i min vanliga matbutik. Men det går säkert att byta ut mot tex ströbröd eller något annat som är bindande.
    Louise, jag visste inte att du börjat blogga igen! Måste kika in hos dig!
    Charlotta, det kan jag verkligen tänka mig!

  16. Fantastiskt recept gjorde sötpotatisfalafel får se om jag kan hålla mig tills i morgon innan jag gör fler!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.