En liten sommarbuffé

5/18/2014

Igår blev en helt fantastisk dag i Kalmar och det verkade vara samma ljuvliga väder på flera håll i landet. Det kändes som en riktig sommardag och jag började på allvar längta efter semester. Så nu kan nedräkningen börja, fem veckor kvar att jobba innan jag lugnt kan softa omkring.
Valet av meny inför gårdagens middag blev därför med en känsla av sommar. Vi började med att bjuda på lite olika tapas (vilket jag inte tog något kort på); chorizo, italiensk salami, prosciutto, lufttorkad både karré och kotlett, hyvlad parmesan, färskost med smak av vitlök, kex, cocktailtomater, jordgubbar och kiwibitar. Till detta testade vi ett rosébubbel som var nytt för oss, Gardo & Morris (7732), som var mycket gott. Barnen drack Herrljungas jordgubbsdryck, Bubbliz,  som är en favorit hos dem.

Att vi sedan skulle äta grillat kändes självklart denna dag och då fick det bli ett par fräscha tillbehör till de grillspett jag gjorde. Till vänster är det en kall yoghurtsås och till höger en citronmarinerad sparris sallad.


Citronsås, 6-8 pers.
5 dl matyoghurt
½ citron, pressad saft och finrivet skal
1-2 msk honung
salt & vitpeppar
eventuellt någon färsk örtkrydda, tex timjan eller basilika
 
Blanda samtliga ingredienser och låt dra fram till servering.
 
Citronmarinerad sparrissallad, 6-8 pers.
2-3 knippen sparris (beror lite på storlek/antal)
1 knippe rädisor. i klyftor
½ citron, pressad saft och finrivet skal
2 msk olivolja
100 g babyspenat
2 avokado, i bitar
ärtskott
 
Koka upp vatten och låt sparrisen koka i endast 1 minut. De ska fortfarande vara krispiga. Skölj dem under kallt vatten. Skär sparrisstjälkarna i mindre bitar och lägg dem tillsammans med rädisorna i en skål. Blanda dem med citronsaft, citronskal och olivolja. Före servering varvar du spenat, sparris, rädisor, avokado och ärtskott på ett stort fat. Häll över resten av citronmarinaden. Salta och peppra lite. Dekorera gärna med ätbara blommor (jag använder penséer).
 
 
Här ser ni en favoritsalsa som jag föll för när jag gjorde den förra sommaren. Mozzarella- och jordgubbssalsa, ja ni hör ju själva hur gott det är! Salsan passar till all grillad mat och på nästan vilken buffé som helst skulle jag vilja säga.

Mozzarella- och jordgubbssalsa, 4-6 pers.
2 askar med minimozzarella, halvera ostkulorna
1 liter jordgubbar, mosa ett par och tärna resten
jordgubbs- eller hallonbalsamvinäger
olivolja
svartpeppar, gärna grövre malen
ett par kvistar färsk basilika

Blanda osten med jordgubbshacket. Smaksätt med vinäger, olivolja och svartpeppar. Vänd ned strimlad basilika.


Jag hade gjort två sorters grillspett med samma marinad, kyckling och lövbiff. Det var retsen av familjen som tyckte vi skulle köra på denna marinaden och den gör köttet mycket gott, så jag gjorde dem till viljes.



 
Teriyakimarinerade spett, 8 pers.
600 g lövbiff, i 2-3 cm breda strimlor
600 g kycklingfilé, i 3 cm breda bitar
½ + ½ dl japansk soya
½ + ½ dl kinesisk soya
3 + 3 msk färsk riven ingefära
2 + 2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
2 + 2 msk rapsolja
1 + 1 msk sesamolja
1 + 1 tsk sambal oelek

Blanda ingredienserna till marinaden i två skålar. Lägg i köttet och låt det marinera uppåt en timme. Trä inte upp köttet på spetten innan det läggs i marinaden! Innan grillning - vecka och trä upp lövbiffsstrimlorna på grillspett och trä upp kycklingbitarna på längden på spetten. Grilla runt om.


Eftersom jag sprang på svensk färskpotatis kokade jag ett gäng som jag sedan rostade i ugnen så de fick lite krispig yta. Jag hade dessutom fått ett infall och bakat kvällen till ära. Ett ljust bröd som lurat många gäster att tro att jag varit förbi ett surdegsbageri och handlat. Alla älskar brödet som påminner om ett levain bröd och det är enklare att baka än man först tror när man ser receptet (som ni finner i detta inlägg). Testa!, jag lovar. Jag vet att bland annat min vän Malin också har det som en återkommande favorit på sina middagar.

Efterrätten får ni en annan dag för nu ska jag sträcka ut mig i soffan och njuta av det sista helgen har att bjuda på. Ha en fin start på veckan! Kram.

12 kommentarer:

  1. Anonym sa...

    Vackert och ser ljuvligt gott ut : ) du kan du : ) kram Sofia

  2. Ja, det var helt ljuvligt väder igår... vi grillade och njöt för fullt vid en mysig sjö hela familjen och fler därtill. Denna buffé går inte av för hackor.... jordgubbar med mozzarella låter som ljuv musik... har jag inte tänkt på att kombinera ihop faktiskt! Semester snart låter också ljuvligt :) Kram!

  3. smaskiga och läckra, tack för att dela

  4. Mozarella och jordgubbar, JA TACK! Gud, vad jag åt mozarella och jordgubbar (fast inte tillsammans!) när vi var i Rom. Det är ju så gott… speciellt buffelmozarellan… MMM. KRAM!

  5. JAAA, vilket fantastiskt helgväder vi haft. Spännande salsa! Jordgubbar så här års, innan de riktigt söta svenska kommer, är verkligen helt perfekta i lite mer salta sammanhang...

  6. OOOhhh så mycket gott du ätit! Mozarella och jordgubbar, ja jag tackar ja! Nu är det dags med grillsäsong och allt vad det innebär. Underbar tid! Underbar mat och det bästa av allt...Man kan äta den ute!

  7. Finfin buffé det där, du är verkligen duktig på att sätta ihop sådana. Vi har kompisar på middag på lördag och vi har också planerat att ha buffé, dock inte grillat eftersom det blir lite väl knöligt i köket då. Har vi tur så får vi hem en flaska Privat i tid så vi kan testa det till:) Kul att ni gillade G&M!

  8. Vackert väder på östkusten slår det mesta. Mozzarella äter vi mest till tomater och basilika men visst är det tokgott till jordgubbar! Buffé är du bäst på och därför har jag också länkat till dig i dag. Jag lånade ett foto på dig också och hoppas att det är okej!? Jag vill gärna slå ett slag för dina recept och din fina blogg. Kram!

  9. Hej igen! Bilden försvann men jag har länkat till dig hur som helst! Kram kram!

  10. Tack för alla snälla ord!
    Jordgubbar och mozzarella är verkligen en grym kombination! Vi har testat både ekologiska spanska jordgubbar och svenska icke ekologiska, växthusodlade. Barnen var helt eniga om att de svenska var godast, även om jag tyckte att det faktiskt inte skiljde så mycket. Jag hoppas hitta svenska eko-jordgubbar när våra i landet inte räcker till i sommar.
    Tack, snällaste Erika!!! <3 <3 <3

  11. TÄNK att man kan räkna veckorna till semestern! Det är ju helt sjukt, vad hände egentligen? Visst längtar man till sommaren och allt därtill men man gillar ju att suga på karamellen lite också...
    Jag säger också bara "Tack och amen!" till den där mozarella- och jorgubbssalladen. Hundra spänn på att den kommer bli en sån där bloggklassiker i sommar! Kram

  12. Nu är det minsann sommar på riktigt - och med all den här goda maten också! Citron och sparris, bara det liksom. Gott och fräscht!

    Ser ut som att solen ska stanna några dagar till - bara att njuta!

    Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.