Grillad lax och räkspett med asiatiska smaker

5/30/2014

I förrgår sprang jag och mina kollegor Drottning Margaretaloppet tillsammans, vilket vi har som tradition sedan flera år. Och då är vi alla i olika form, allt från de som aldrig springer till triathleter. Men eftersom loppet bara är 5 km tar sig alla runt på ett eller annat sätt och kommer i mål utan större tidsskillnad. Alla som har anmält ett lag får efter loppet hämta ut en picknickkasse och även filtar att sitta på. Hur varm våren än har varit så slår det alltid om till den dagen loppet är och vi sitter och mumsar huttrande - varje år. Från början hade vi även som tradition att hyra relaxavdelningen i simhallen och äta där, vilket jag tror vi får återuppta det till nästa år.

En annan dag när det istället var riktig sommarvärme bjöd jag på trevlig middag som kanske inte hade någon röd tråd, men som ändå blev mycket lyckad. Som fördrink blandade jag bål med Pimm´s och nu när den inte längre bara finns i Systembolagets beställningssortiment tycker jag ni ska och testa den inför sommaren. Godast tycker jag är att blanda den med lemonad, recept finner ni här.



På grund av det varma väder kändes grillning som bästa valet och till det hade jag köpt hem färsk lax och ett gäng räkor. Även om jag älskar asiatiska smaker, så brukar de inte vara första handsvalet vid grillning av någon anledning. Nu hade jag köpt hem ett stort knippe koriander och ville använda det och då hamnade laxen i foliepaket med koriander, chili, ingefära, lime och lite grönsaker. Det blev så gott! Tänk på när ni gör fisk i paket så här att grilla den lite mindre än klart för den hinner bli färdig den lilla stund den vilar på tallriken och på så vis får ni perfekt fisk som inte är torr.




Asitiska fiskpaket till grillen, 4 pers.
600-800 g lax med skinn, skuren i 4 bitar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
lite sweet chilisås
1 lime, i klyftor
1 knippe färsk koriander
1 röd chili, skivad eller finhackad
1 bit färsk ingefära, skalad och skivad
1 knippe färsk lök eller salladslök
1 knippe rädisor, klyftade

Lägg laxbitarna på varsin bit aluminiumfolie. Krydda med salt och peppar. Ringla över lite sweet chilisås och pressa över saften från limeklyftor (klyftorna kan sedan gott åka med i paketen också). Fördela koriander, chili och ingefära över fisken. Lägg lök och rädisorna vid sidan om. Förslut paketen så att folien täcker fisken.


Räkspetten gjorde jag av redan kokta räkor, fast lät skalet vara på, men det går självklart använda både råa räkor och skalade. Jag blanda chiliolja, sweet chilisås och färsk koriander till en marinad. Grillade sedan spetten mycket snabbt så inte räkorna hann bli sega. De blir lite godare med skalet kvar på, men å andra sidan kladdigare att äta.
Chiliolja gör jag egen av chili som blivit över och fått torka, som jag mortlar och blandar med rapsolja. Den använder jag sedan till en massa olika saker i matlagningen.


Tillsammans med fiskpaketen och räkspetten serverade jag en enkel sallad av bladspenat, skivade rädisor, salladslök och svarta sesamfrön. Som dressing hade vi wasabi- och ingefärsdressing från Oil & Vinegar och en kryddig äppelsalsa från Kiviks Musteri. Båda kan jag rekommendera!


Sedan min bror skänkte sin i stort sett helt oanvända fritös till oss så friterar vi en del. Visst det är lite kladd med olja, men ändå varken svårt eller tidskrävande. Vi friterade denna gång potatis så vi fick pommes och testade även kålrot som många rekommenderat. Jag älskar kålrot och äter den gärna ugnsrostad, men som pommes gillade jag den inte riktigt. Kanske om man friterar en rad olika rotfrukter och blandar, men för sig själv kändes den för söt i smaken.


Ingen riktig middag utan dessert, eller vad säger ni?! Att göra pavlova i portionsform är perfekt på sommaren och sedan fylla de små marängkorgarna med vispad grädde eller glass och färska bär. Vill ni göra en citronkräm på äggulorna som blir över så hittar ni recept på det här.
Ni har två alternativ när ni gör marängerna beroende på om ni vill ha dem spröda eller med ett lite segt inre. Vill ni ha dem spröda väljer ni den lägre temperaturen, annars den högre temperaturen och stänger sedan av ugnen.

Minipavlova med valnötter, grädde och bär, 8 st
2 äggvitor
1 nypa salt
1 dl strösocker, kokossocker eller sockerersättning
½ msk maizena stärkelse
1 tsk vaniljsocker
½ tsk vitvinsvinäger
ev. hackade valnötter

3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
halvtinade eller färska lite syrligare röda bär (lingon, röda vinbär eller hallon)

Sätt ugnen på 125° ELLER 225° (se ovan).
Vispa äggvitor och salt till fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är fast. Vispa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.
Sätt stora muffins- eller bullformar på en plåt och fördela smeten i dem. Gör en liten fördjupning mitt i marängen. (Här valde jag att strö över hackade valnötter).
Har du satt ugnen på 125° gräddar du marängerna mitt i ugnen i en 1 timme. Stäng sedan av värmen och låt de stå kvar tills ugnen svalnat.
Har du valt att sätta ugnen på 225° sätter du in marängerna mitt i den varma ugnen och stänger sedan av ugnen. Låt marängerna stå i ugnen i minst 4 timmar eller över natten, utan att ugnsluckan öppnas!
Vid servering toppas marängerna med citronkräm, lättvispad grädde och bär eller glass och bär.

1 kommentarer:

  1. Vilken trevlig tradition.Pavlova i portionsform ser så sött ut och jag gillar när man får en egen bakelse :) Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.