Grönsakswok med mörad kyckling

5/07/2014

Idag har vi varit på drop-in fika på Lowe skola och sedan fått kika på deras musikföreställning om rymden och alla planeter. Jag blir alltid helt tårögd och lika överraskad varje gång så fantastiskt duktiga barnen är på att uppträda. Visst någon liten replik glöms bort men det mesta sitter klockrent och ändå är det mycket sångtexter och repliker de ska komma ihåg. Och så tuffa de är allihop som ställer sig upp och uppträder inför alla dessa föräldrar och andra släktingar. Jag önskar att allas självförtroende kunde följa med dem hela livet.

Själv håller jag på att packa weekendväskan för att åka bort ett par dagar och som alltid är det lika svårt att packa lagom. Men om jag fyller väskan ordentligt så ligger kläderna mer still och blir mindre skrynkliga, inte sant? Jag kommer säker behöva minst tre par skor dessa dagar...

Något som är betydligt enklare än att packa lagom är wokat. Det som tar längst tid är att skära alla grönsaker, så det gör du medans kyckling gottar till sig i marinaden som kommer göra den mör och galet god. Sedan ska nästa allt bara studsa snabbt i pannan för att vara krispigt och smakrikt. Inga mjuka wokade grönsaker här inte! Enkel mat som är perfekt middag mitt i veckan!


Kycklingwok med krispiga grönsaker och jordnötter, 4 pers.
600 g kycklingfilé, skuren i strimlor
3 kiwi, skalade och mosade
1 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kinesisk soja
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk sambal oelek alt. finhackad färsk chili

200 g sugarsnaps
2 morötter, i slantar
1 paprika, i mindre bitar
1 broccoli, buketterna
1 klyfta av ett vitkålshuvud
1 bit purjolök
1 liten bit finhackad ingefära

hackade jordnötter
sweet chilisås

Blanda kycklingbitarna med kiwimoset, olja och kryddorna. Låt marinera cirka 30-45 minuter.
Stek först grönsakerna på hög värme så de får lite färg och blir lite mjuka, men ändå har kvar lite krispighet. Lägg grönsakerna år sidan och stek sedan kycklingen. Blanda ned grönsakerna i pannan med kycklingen. Strö över hackade jordnötter vid servering och bjud eventuellt lite sweet chilisås till.

2 kommentarer:

  1. Wok är en sån rätt jag glömmer bort. Men det är ju obegripligt varför, för vad gillar man inte med det egentligen? Massa grönt och gott!
    Ha en go helg. KRAM

  2. Kiwimarinering har jag hört talas om men aldrig testat själv. Kanske snart dax, särskilt med tanke på att vi brukar få kiwis över i jobbets fruktkorg.
    Massa glad fredag önskar fröken Dill

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.