Pestosallad

5/04/2014

Idag har en fantastisk skara med människor över hela världen sprungit till förmån för ryggmärgsforskning i loppet Wings for Life World Run. I närmaste bestämt 40 olika städer runt om i världen startade tusentals människor klockan 12 idag och där 100% av anmälningsavgiften går till forskning inriktad på att bota ryggmärgsskador. Här i Kalmar gick loppet över Ölandsbron och sedan beroende på hur snabb löparen är en bit nedåt på södra Öland. Alla deltagare sprang alltså olika sträckor beroende på hur långt de hunnit innan följebilen som var som en rörlig mållinje hann upp dem och loppet var över för deras del. Jag hade själv tänkt vara med, men nu blev det inte så av olika skäl. Jag kan bara tänka mig hur häftigt det måste ha varit att vara en av alla dessa som sprang på bron idag. Ett grymt lopp för en bra sak!

Vi har haft fortsatt fint väder i Kalmar om än aningen kallare än tidigare veckor, men det hindrar inte oss från att fira helg med lite cava och grillad middag. När vi i helgen skulle grilla och jag funderade på vad vi skulle äta till de kycklingspett jag förberett, så kom jag och tänka på ett recept på potatissallad som jag hittat hos Lotta med italienska smaker och en massa gott i. Så till kycklingspetten gjorde jag min egen variant av Lottas potatissallad. Lägg den på minnet och gör den till någon av sommarens grillmiddagar.



Jag köper sällan färdig pesto eftersom det oftast endast går åt lite i taget och för att det är enkelt att svänga ihop en liten mängd egen. Parmesan, basilika, vitlök och olivolja finns alltid hemma hos mig och sedan väljer jag nötter utifrån vad jag har, denna gång tog jag rostade pinjenötter. Här finner ni receptet på en större sats pesto.

Pestosallad, 4 pers.
1 pkt bacon, strimlat
1 squash, i mindre bitar
ev. ett par kokta kalla potatisar, i mindre bitar
1 knippe grön sparris
2 stora tomater eller 200 g cocktailtomater, i mindre bitar
1 rödlök, i smala klyftor
2-3 msk grön pesto
extra riven parmesan

Stek baconstrimlorna i en panna och när de är nästan klara låter du squashbitarna steka med någon minut. Bryt av den nedersta torra biten på sparrisen och stek även dem och skär sedan i bitar. Blanda sedan alla grönsakerna och vände försiktigt runt dem tillsammans med peston. Riv över extra parmesan.


















Tillsammans med pestosalladen åt vi grillade kycklingspett som jag hade marienrat i en marinad som är återkommande hos oss. Köttet blir alltid mört, oavsett vilken sort du väljer, av marinaden om du ger det lite tid att vila i den innan det grillas. Kycklingen blev perfekt och nästan föll av spetten!

Kycklingspett, 4 pers.
600 g benfri kyckling, skuren i 2-3 cm breda strimlor
½ dl japansk soya
½ dl kinesisk soya
2 msk rapsolja
1 msk sesamolja
3 msk färsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk sambal oelek

Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i kycklingbitarna och låt ligga i marinaden gärna i uppåt en timme. Trä upp kycklingen på spett och grilla.

Nu har jag ett gäng nätter på jobbet framför mig. Tyvärr får jag säga... Jag vänjer mig aldrig vid att vara vaken på natten, särskilt framåt fyra-fem på morgonen då är jag ganska nöjd och sugen på att gå hem. Men det får gå. Sedan väntar två dagar i Båstad med jobbet och förhoppningsvis en massa god mat! Ha en fortsatt skön söndag, så ses vi i veckan!

7 kommentarer:

  1. En härlig variant av Lottas sallad som vi också spanat in och föll pladask för, precis som vi gör med denna! Grilltillbehör kan man nog aldrig få för många olika varianter av, det är härligt att kunna variera.

    Vilket lopp, förstår att du som är flitig med ditt springande hade velat vara med. Kanske det kommer fler gånger så du kan hänga på då istället?
    Här har det också varit lite kyligare, framförallt idag då det blåst isandes vindar och regnat lite grann. Men inte har det hindrat oss heller från att bubbla:)

    Hoppas di får en finfin vecka trots nattvak,
    kramar.

  2. Det är så härligt nu i det fina vädret att grilla äta gott och bara vara. Lottas sallader ser alla så fina ut, jag gillar ju hennes foton starkt!

    Vilken god orsak gällande loppet... synd att du inte kunde susa över bron denna gången...!

    Nattjobb låter inte kul men trevligt med Båstad, njut. Kram vännen!

  3. Jag har sett massa bilder på folk som sprungit det där loppet, ch andra lopp nu i helgen. Avundsjuk är jag, men det får bli en annan gång helt enkelt. Så hinner jag träna upp formen också ;) Trevlig pestosallad du har här. Går ju variera i massor :) Men bara färskpotatis och pesto i sommar... Det räcker faktiskt! :)
    Ha en bra vecka!

  4. Åh. hoppas det går bra med nattjobbet! Båstad låter ju väldigt trevligt, det är skönt att ha saker att se fram emot tycker jag :=) KRAM!

  5. Häftigt lopp. Känns som om det kryllar av alla möjliga lopp nu, men bäst är ju ändå de som är för en bra sak!
    Grillat och goda sallader är typ det enda jag är sugen på nu för tiden...

  6. Jag borde nog ha ett nattjobb, jag som aldrig kan sova om nätterna. Fast jag ska erkänna att det blivit något bättre. En del människor verkar ha en tydligare dygnsklocka än andra. Jag är pigg på nätterna medan min yngsta dotter är så kvällstrött att hon gärna lägger sig vid 21.00.

    Maten du presenterar ser klassiskt god ut med en lite extra twist. Grill och sallader är här för att stanna. Åtminstone till september då vi åter börjar längta efter grytor och soppor. Stor kram till dig!

  7. Så gott, blev sugen på en sallad med nypotatis, sparris och ramslökspesto!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.