Enkel kycklingpanna och tankar kring kost

6/11/2014

Vad är det som håller på att hända? Nog för att mat och olika dieter rör upp känslor, men de påhopp som folk utsätts för på bloggar och andra sociala medier är helt sjuka! Bara för att du valt att äta på ett visst sätt så innebär inte det att alla bör äta så. Och även om du tycker det så har du ingen rätt att hoppa på någon annan, för var och en av oss gör våra egna val. Jag kan själv erkänna att jag tycker det är svårt ibland eftersom jag genom mitt jobb som sjuksköterska träffa många människor som blivit sjuka av sina levnadsvanor och då menar jag inte enbart fetma utan även hjärt-/kärlsjudomar och cancer. Det vi vet idag är att överkonsumtion av fiberfattiga livsmedel, socker, alkohol, charkuterier och rött kött inte bara kan leda till övervikt utan även kan ge normaviktiga en inflammation i kroppen som ger en ökad risk för hjärt-/kärlsjukdomar och cancer. Vi vet också att ett minskat intag av dessa livsmedel och ett ökat intag av grönsaker, frukt, fibrer, fisk, viltkött, nötter och frön minskar risken för hjärt-/kärlsjukdomar, övervikt och cancer. Utifrån dessa fakta får var och en göra sina egna val, oavsett vad du tycker. Men, tilläggas ska också att vi även vet idag hur viktigt det är att sova ordentligt, inte stressa, inte röka och röra på oss regelbundet (vardagsmotion 30 min/dag eller minst 90 min intensiv träning/vecka) för att försöka hålla oss friska. Så kosten påverkar bara en del av vår hälsa.

Så vem är du att bestämma att någon annan inte ska äta frukt och grönsaker för att du själv gått ned i vikt och mår bra av att äta i stort sett inga kolhydrater? Eller löper du som nästan bara äter grönsaker mindre risk att drabbas av sjukdomar om alla de grönsaker du äter är kraftigt besprutade? Får jag som är normalviktig/smal ens ha åsikter kring kost och övervikt?
Jag tycker inte heller att man ska håna dem som hoppar på varje ny diet, för det finns en stor okunskap och för många är det inte lätt att veta hur de ska göra för att må bra.

Jag har sedan länge dragit ned på mängden gluten och socker, men jag äter det ibland (Här kan ni läsa mer om det). För mig har det blivit en kul utmaning att få in mer grönsaker i kosten eftersom ris, pasta och andra gryner till större delen bytts ut. Men jag förstår inte när vissa undrar om att jag saknar något i min kost. Vad? Om jag äter broccoli istället för ris, mår jag sämre då? För min del har det bara varit tvärt om. Jag tror dessutom att jag på köpet fått barnen att äta mer grönsaker och vi får i oss fler näringsämnen. (Tillägg: precis som Sara skriver i kommentarerna så är ingen sorts ensidig kost bra oavsett hur nyttigt du tycker att du äter).
Och även om jag äter bakverk sötade med vanligt socker, så kan jag ändå tycka att det är kul om kakorna är nyttigare av att vetemjölet och sockret bytts ut, så länge de är goda ska jag väl tillägga,
Jag tycker var och en ska fokusera på vilken kost som får dem att må bra. Svullnar din mage ofta upp som en ballong när du äter, så fundera på vilket livsmedel som kan vara orsaken. Får du energidropp efter lunch varje dag så kanske du ska se om du kan ändra på detta. Har du svårt att äta frukost, men känner att du skulle behöva så klura ut ett alternativ. Men gör det för din egen skull, inte för att det är det senaste som gäller enligt löpsedlarna.

Så för att avrunda det hela får ni ett recept på en pastarätt fast utan pasta, så får ni själva välja om ni vill göra som jag och äta kokt vitkål till eller vanlig pasta. Eller kanske både och.



Enkel kycklingpanna, 4 pers.
500 g benfritt kycklingkött eller quornbitar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin
4 vitlöksklyftor, skivade
1 stjälkselleri, i smala strimlor
1 purjolök eller 2-3 salladslökar, strimlade
2 paprikor, strimlade
2-3 msk balsamvinäger
lite honung
100 ruccola

Bryn kycklingen i olja i en wok eller stor stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Lägg i sellerin samt vitlöken och låt det fräsa med någon minut. Blanda ned purjolök och paprika, häll över balsamvinäger och låt allt puttra någon minut. Blanda ned ruccolan precis vid servering.


14 kommentarer:

  1. Gillar din rad om att var och en ska koncentrera sig på vad som får dem att må bra. Det är viktigt. Sen behöver man självklart få kunskapen någonstans ifrån, för att få inspiration och kunskap nog för att göra kloka val. För mig har det bara blivit mer och mer självklart att det finns en stor okunskap kring mat hos de allra flesta. Det är väldigt sorgligt och något jag tror att skolor bör ta på allvar och vi bör fundera på hur vi kan få in i skolan. Alla måste få veta hur de själva fungerar för att kunna göra bra val i framtiden.

    Just det här om du saknar något i kosten antar jag att vissa menar om man inte får näringsbrist av att utesluta många livsmedel. Min första rekommendation till den som vill äta bra är att äta lite av allt, för att enkelt få i sig alla näringsämnen man behöver. Men det finns förstås undantag - om du inte tycker om eller mår bra av vissa livsmedel så måste du förstås få utesluta dem. Men man måste vara medveten om vad man kan ersätta dem med, så att man inte får näringsbrist. Nu vet jag att du äter varierat, men någon som utesluter all ris, pasta, potatis, rotfrukter, frukt o.s.v. kanske lätt fastnar i broccoliträsket, och även om det är nyttigt så finns det inget som är nyttigt med en enformig kost. Man måste vara lite påhittigare om man ska utesluta livsmedel! :)

  2. Anonym sa...

    Jag håller med dig om det mesta - klokt skrivet - men jag tycker det är viktigt att inte skuldbelägga människor som drabbas av cancer t ex trots att man upplevt att man levt sunt på olika sätt. Det var en artikelserie i Sv Dagbladet om detta för ett tag sedan - "man kan inte springa ifrån otur" var en av rubrikerna. Det får ju inte bli som att "skyll dig själv för att du blev sjuk". En närstående till mig fick hjärtinfakt vid cirka 60 års ålder trots att han varit elittränad, hade fina kolesterolvärden, ingen övervikt, sunda mat- och dryckesvanor.
    Självklart ska man inte kritisera eller ha bitska åsikter om andras människors dieter, vanor etc (som att hoppa på folk som bloggar) men det får ju inte bli tvärt om heller - ett slags elittänkande från de som upplever att de lever väldigt nyttigt på olika sätt - typ "skyll dig själv för att du blev sjuk". Levnadsvanorna är ju cirka 50% sägs det - och den chansen att påverka vill man ju ta!- men sedan är ju arv och det vi kallar "ödet", "slumpen" etc också faktorer.
    Slutligen är ju livskalitén också något man inte får glömma. Och någon gång kan det ju faktiskt innebära någon "onyttigt".....Min egen far blev sjuk och var tvungen att sluta med det mesta han gillade. Han levde inte länge efter det. /Liselott

  3. Skrev precis en lång text här, men den publicerades inte. Men vad jag ville säga var att jag håller med dig, alla borde göra sina egna val om kosten. Äta det man mår bra av. Det är synd med alla dessa dieter, ganska förvirrande, om man inte vet vad man mår bra av. Jag tycker att det är viktigt att testa sig fram, äta det som gör att man känner sig pigg och kry. Kram!

  4. Sara, jag håller med dig om att vi tidigt behöver lära oss vad som är nyttig/näringsrik mat. Det har hänt en hel del med maten i skolorna även om det finns mer som kan förbättras. Det finns en stor okunskap bland vuxna och där är det kanske delvis alla dessa dieter som förvirrar. Livsmedelsverker har tydliga riktlinjer med vad som anes vara bra kost, sedan får man tycka vad man vill om dem, men de utgår från att man äter lite av allt.
    Liselotte, självklart får man aldrig skuldbelägga den som blivit sjuk. Målet är att förhindra sjukdom så gott det går och i vissa fall minska symtom eller återfall vid redan uppkommen sjukdom. Sedan är ju precis som du skriver arvet vår största riskfaktor. Jag lever själv med ett starkt arv för hjärt-/kärlsjukdomar och försöker så gott jag kan påverka de riskfaktorer som jag kan påverka. Arvet är ju inte en av dessa. Och livskvalitet är oerhört viktigt! Mår själen bra så gör kroppen oftast det också.

  5. Matvanor kan vara så olika och det som är bra för en, är inte alltid bra för en annan. Jag tycker också att det är viktigt att inte skuldbelägga människor för att de inte alltid klarar av att ändra sina matvanor trots en önskan om det. Självklart kan man inte hoppas på bättring om man inte förändrar sig och sin kost, men det är inte alltid så lätt. Ibland får det ske gradvis.

    Jag tror att det allra viktigaste är att få uttrycka sig och det man känner här i nätvärlden, utan att några hoppar på en och är elaka och kritiska. Diskussioner är alltid bra men påhopp är alltid dåliga. Jag gillar din blogg, Remsan, eftersom du aldrig sätter dig över någon utan bara berättar hur du gör. Bra där - fortsätt så! Kram från mig!

  6. Jättebra skrivet, Emmy! Det finns en uppsjö av nya dieter, gamla och nya rön och kokböcker om allt möjligt, men visst är det upp till varje individ att bestämma hur han/hon vill äta?!

    Jag är så trött på alla påhopp och att de som hittat SIN lösning måste pracka på den på ALLA. Vi är alla olika, har olika kroppar och har olika stor risk att drabbas av olika sjukdomar, därför finns det ingen universallösning eller universaldiet. Jättebra att du lyfter det!

    Stor kram!

  7. "Jag tycker var och en ska fokusera på vilken kost som får dem att må bra." Hallelulja och Amen to that! Just den meningen säger allt. Vi skulle kunna skiva oss blå om alla kommentarer vi fått av omgivningen, men vi väljer att lägga dom åt sidan och låta det rinna av oss i stället. För så länge vi vet att vi mår bra så får det helt enkelt vara så.

    Och kycklingpannan, amen och hallelulja på den också:)
    Kramar

  8. det känns som att man inte kan göra rätt när det gäller kosten i andras ögon heller, det är väl lite som med barnuppfostran, alla tycker att deras sätt är det bästa ;)

    den där kycklingpannan ser väldigt god ut, och vem tackar nej till vitkål? inte jag i alla fall!

  9. Eftersom jag typ aldrig ätit kött/fisk i hela mitt liv (fick vegetarisk mat på lågstadiet!) är jag så van vid att ta diskussionen med folk som helt ogenerat kan fråga "MEN ALLTSÅ VAD ÄTER DU EGENTLIGEN" utan att skämmas. Åh, om jag fick en krona varje gång någon kommenterade min kost… Men, jag slutade bry mig för ganska många år sedan, för jag mår ju bra av det jag äter! Precis som någon mår bra av att äta kött, fallfrukt och gudvetvad.

  10. Mycket bra skrivet vännen! Jag instämmer... och alla andra skriver så klokt här ovan så det känns som om jag skulle upprepa mig bara :) Jag "känner" de som äter enbart raw och mår jättebra av det och jag känner andra som nästan enbart äter kött och mår bra av det... och jag känner naturligtvis många vegetarianer och veganer som mår bra av det... att röra på sig är A och O :)

    Stor kram på dig fina!

  11. Tack allihop! Jag tror i alla fall ibland att när människor frågar tex vegetarianer eller glutenintolerant vad de äter (som om det i stort sett skulle utesluta alla livsmedel) att det även här handlar om en okunskap. Många vet inte vad de ska ersätta köttet med om de skulle utesluta det ur sin kost. Precis som en del tror att livet tar slut den dagen man (måste) slutar äta pasta.
    Det är detta som driver mig att fortsätta fota och visa min mat både här på bloggen och på IG samt FB för att förhoppningsvis ge andra inspiration att testa mat de inte ätit tidigare. Barn är perfekt inspirationskälla till att få en att testa oväntade kombinationer så länge vi vuxna vågar släppa på vad vi tycker passar ihop.

  12. Mycket bra skrivet! Jag håller med, det blir hets och påhopp för ingenting. Huvudsaken är att man hittar vad man själv mår bäst av i längden och det skiljer sig från person till person. Jag tycker du beskriver bra hur du äter och att det fungerar för just dig. Du inspirerar mig och jag letar fortfarande vad som är absolut bäst för just mig, och då måste man prova sig fram.

  13. Anonym sa...

    Mat innefattar så mycket, och vi lever i en tid just nu när det är väldigt trendigt att träna och äta sunt. Det är ju såklart bra i sig, MEN, det är lätt att all den här fokusen på vad vi äter/bör äta/inte bör äta osv leder till skuldbeläggande kring mat och skuld och mat rimmar illa ihop.

    Det är många människor som utvecklar ätstörda beteenden när det hetsas kring mat och träning. Jag ser alltför ofta uttalanden som "Guilt free" desserter och mat och det skär i mig, för det betyder ju att mat/desserter/godis väcker skuldkänslor. Jag är som du, gammal nog för att ha varit med i några mat-varv och kan sålla, jag tampas heller inte med ohälsa eller övervikt, så jag behöver inte stirra mig blind på alla nya dieter eller rön för god kost, men jag blir orolig för de som är lite yngre. De som just nu skaffar sig kunskap, information om mat, träning och så vidare, det är ingen lätt match för dem att ta sig igenom utan att drabbas av skuld och skam kring sin kropp och sin kost och det är väldigt, väldigt sorgligt.

  14. Jag håller med dig, mat ska inte förknippas med skuld och stress. Och jag förstår att många unga har svårt att veta vad som är rätt. Vi lever i en värld där modellerna är smalare än någonsin samtidigt som välfärdssjukdomarna ökar. Vem ska kunna veta vad som är bäst för just dem. För vi har både många anorektiska människor och människor med sjuklig övervikt. Kostråden bli olika för dessa grupper. Allra helst vill man ju se att alla lär sig vad som är bra mat och aktivitet innan det går så långt, men hur lyckas vi med det? Det är ingen lätt uppgift. Och det märkliga i det hela är att kostråden ändå inte har ändrat sig så mycket, de har bara drivits till sin spets genom olika dieter.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.