Grillad pizza

6/06/2014

Förra helgen bestämde barnen att vi skulle göra hemmagjord pizza eftersom de känner sig som riktiga kockar med en egen bit deg att kavla ut och få lägga på valfri fyllning. Lowes reservplan är att bli pizzabagare om nu fotbollsproffskarriären skiter sig... Eftersom det var så fint och varmt väder bestämde vi vuxna att vi skulle grilla pizzorna. Första gången vi grillade pizza var förra året när vi köpte gasolgrill och på den finns det en stekhäll. Eftersom vi i vanliga fall när vi gör pizza i ugnen, förvärmer plåtar för att få perfekt botten tänkte vi att det borde funka på samma sätt med att förvärma stekhällen. Och det gjorde det! Men nu behöver ni varken stekhäll eller pizzasten för att grilla pizzorna.


Vi testade lite olika tjocklekar på bottnarna och dess kanter. Personligen tycker jag det är godast om botten är tunn, men kanterna ändå aningen tjockare. Här ses en av pizzorna på stekhällen, men vi grillar dem egentligen med locket nere så att de får fin färg på kanterna. Vi fick för lite mjöl under bottnarna och fick låta dem kasa ned tillsammans med bakplåtspappret på den varma hällen för att inte fyllningen skulle åka av, men de går att grilla direkt på hällen.


Pappa har hittat en gammal gjutjärnspanna till mig som han hade tänkt att jag skulle ha att baka i på grillen (inspirerad av Mat-Niklas). Den testade vi nu att grädda pizza i och ställa över det varma gallret och det gick precis lika bra. Vi testade även en vanlig liten plåt som förvärmdes, på samma sätt som gjutjärnspannan och stekhällen innan pizzan lades på. Så vad ni behöver för att grilla er pizza är helt enkelt en plåt eller panna som ryms på ert galler och under locket på er grill.


Godast tycker jag är att grädda pizzan med tomatsås, ost och skinka först och sedan lägga på mer topping efter gräddning. Jag hade alltså både lite vanlig rökt skinka på pizzan vid gräddning och lade sedan på lufttorkad skinka efter samt ruccola, rödlök, färska tomater, hyvlad parmesan och rostade pinjenötter (som jag rostade i pannan på grillen medan den blev varm) efter. Barnen å andra sidan lade på all sin topping före gräddning bortsett från lite torkad oregano.
 
Jag hoppas verkligen att ni blir sugna på att testa att grädda era pizzor på grillen. Vi tänkte att vi nästa gång ska bjuda hem en familj till och så kan vi tillsammans roa oss med att baka ut pizzorna och sedan äta tillsammans. Nedan finner ni recept på pizzabotten och tomatsås, så nu är det bara att bestämma vilken dag ni ska grilla pizza!



Jag använde mig av Martin Johanssons recept på pizzadeg som innehåller lite jäst och jäses i rumstemperatur i totalt 4 timmar. Degen påminner lite om surdegsbotten och blir riktigt god! 

Bästa pizzadegen, 4-6 portionspizzor beroende på hur tunn pizzabotten som önskas
10 g / 2 tsk färsk jäst
400 g / 4 dl kallt vatten
15 g / 1 msk olivolja
540 g / 9 dl vetemjöl special
10 g / 2 tsk salt

Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och olja tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.
Här har du tid att koka tomatsås och fixa toppingen klar samt få grillen riktigt varm.
Baka ut pizzorna. Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakplåtspapper. Dela den i fyra-sex delar. Dra ut varje del med hjälp av mjölade händer så att den blir tallriksstor. Bred ut tomatsås på en botten i taget och strö över ost och valfri topping.
Baka av pizzorna. Dra ned bakplåtspappret med pizzan på en bricka och låt sedan pappret glida av på den varma grillen. Grilla under lock tills pizzan fått fin färg.


Enkel tomatsås
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 pkt/burk krossade tomater
balsamvinäger
honung
salt och peppar

Fräs löken i lite olivolja i en gryta till den mjunat. Tillsätt tomatkross och krydda så du får en balans mellan sötman i honungen och syran i vinägern. Låt såsen små puttra så länge du har tid, i alla fall 20-30 minuter.

Lycka till!

6 kommentarer:

  1. Vilken bra idé att grilla pizzan. Och vad fina de blev. Kram!

  2. Vi testade detta förra sommaren o det är bara så gott!
    Vi (eller min man för det är han som grillar här hemma;-)) grillade den på en sten, en vanlig granitsten som vi köpt på Bauhaus. Funkar kanon i ugnen med:)
    Ha de så gott!
    Kram Anna

  3. Gud vad gott:) Det här tänkte jag också testa i sommar. Jag har skaffat en pizzapanna som ska kunna läggas på grillen:) Hittade den på netto för en obetydlig penning. Den kanske inte funkar alls men jag gav den åtminstone ett försök:)

  4. Hoppla, hoppla vilket inlägg för en pizzafantast som jag! Ända sedan jag grillade pizza första gången har jag velat göra det igen men det kommer alltid annat som ska testas och lagas emellan. Men så ser jag en exakt likadan gammal gjutjärnspanna som jag har på landet - och den är ju perfekt för pizzabaket på grillen :-) Vill äta alla sorters pizza du visar och att ha lite extra topping på efter gräddningen är verkligen supergott. Tomatsåsen gillar jag också med balsamvinäger och honung. Du rockar!

    Funderar på att styra upp en liten sommartripp och få med Russinet på att stråla samman i Kalmar... Tål att tänkas på. Den där altanen har lockat mig länge nog nu :-)

    Kram!

  5. Ja, nu har ju vi ingen grill modell större som man kan få plats för en panna - eller pizza för den delen - på. Men hade vi haft det så hade det grillats pizza redan till helgen, det kan vi lova! Bara att se den ligga där i gjutjärnspannan ser ju hur himla smarrigt ut som helst!
    Och det där med att få göra sin egen pizza och toppa med egna önskemål, kanoners trevligt är det och en bra feststartare!

  6. Jaha, här han man precis ätit sushi till middag, och nu är det enda jag kan tänka på: PIZZAPIZZAPIZZA. Tack så mycket! ;)
    Kram <3

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.