Rosmarinkyckling i god sås

6/01/2014

Alltså, vilket väder vi haft! Det är tråkigt att prata väder, men finns det något som kan påverka ens humör mer. Ja, både positivt och negativt. Det värsta är att nu vill vi ju inte jobba mer utan bara softa omkring och ha semester. Hoppas hoppas.... Väder håller i sig i vilket fall!

Av en slump snubblade jag över ett kycklingrecept av Tommy Myllymäki, men eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma fick det bli en variant av hans recept. Smakerna i detta receptet behöver jag inte ens säga att de passar fint ihop, för det vet ni säkert redan att de gör. Men det här är en smidig rätt som passar lika bra en vardag som när ni bjuder på en buffè ihop med andra medelhavsrätter.

 
Rosmarinkyckling i tomatsås med oliver och fetaost, 4 pers.
600 g befri kyckling, filé eller urbenade lår
ett par kvistar färsk rosmarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk krossade tomater
1 citron, rivet skal och pressad saft
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2-3 knipplökar, strimlade
1 liten burk urkärnade oliver
150-200 g fetaost
färsk basilika

Sätt ugnen på 225°. Stek kycklingen i olja tillsammans med rosmarin. Krydda med salt och peppar.
Blanda krossade tomater med citronskal- och saft samt vitlök i en ugnsform. Lägg i den brynta kycklingen och rosmarinkvistarna i tomatsåsen. Strö över knipplök, oliver samt smulad fetaost. Gratinera i ugnen i 20 minuter, tills kycklingen är klar. Strö över färsk basilika.

Servera gärna kycklingen tillasammans med en grönsallad och crema di balsamico som dressing. Riktigt gott ihop!

Ibland när vi har bjudit hem många önskar jag att vi hade ett större hus så det går att trycka in alla, medan min man som står för städningen är glad att vi inte har så stort. Men de gånger jag suckar över de få kvadrat vi har blir jag ofta påmind om hur fantastiskt vi bor. Vi bor nära centrum och alla bekvämligheter och i ett villaområde, men ändå mitt i skogen. Vilket gör att det på tomten dyker upp alla möjliga djur som hare, kanin, räv, grävling och rådjur. Den här bocken har vi hittat vilandes både mitt i vårt trädgårdsland (iofs lite mindre kul eftersom de äter allt) och som denna gång vid tomtgränsen mot skogen till. Bilden har jag tagit genom vårt köksfönster, så vi blev lika paffa både bocken och jag!




 

6 kommentarer:

  1. Men vad mysigt! Jag har Bertil the seagull som husdjur och du har Bambis pappa! En Bertil har du ju redan. ;-)

    Kram kram

  2. Jag har fyllekajor utanför min dörr jag! hehe
    Ser ut som en alldeles förträfflig kycklingrätt, fasen vad hungrig jag blev nu.

  3. Rosmarin är ju gott, det här får jag laga! Ja, ni brukar ju ha ganska tidig semester. Själv har man ju redan slutat jobba, hehe. Kram!

  4. Anonym sa...

    Mums ser gott ut : ) kram Sofia

  5. Inga bockar på gården, men en hel del intressanta grannar i husen runt omkring har vi, som bjuder på både det ena och det andra:)
    Att smakerna passar fint är vi helt övertygade om, gryta har vi inte så ofta på sommaren men när det är just med kyckling så känns det lite somrigare. Och oliverna och citronen hjälper också till:)

    Kramar till dej

  6. Oj vilket fint foto!! Jag älskar ditt hus och din mat haha!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.