En foodies sommarutflykter

7/18/2014

Jag har tänkt att jag ska få upp lite grilltips och annat sommargott på bloggen så småningom, men den senaste tiden har det blivit mycket utflyktsmat. Vad äter vi då på våra utflykter och grillmiddagar ute i det fria? Jag vill som de flesta andra att maten ska vara både smidig att ta med och tillaga. Efter ett par år med barn så går korv och bröd nästan helt bort för är det något barn och deras föräldrar ofta bjuds på när det ska vara smidigt så det just detta. Inget ont om det. Jag vet att det är smidig grillmat, men jag har i stort sett ätit min livsranson av kååv-me-bröö...

Plockmat har jag skrivit tidigare att jag älskar att ta med på utflykter och lite ostar, oliver samt charkuterier är perfekta som förrätt eller som lättare lunch.
Vi testade ett par av Glenn Srrömbergs ekologiska färdigpaketerade salami samt lufttorkade skinka och de fick gott betyg.

Att köpa med sig ett tråg färska bär på vägen är inte heller så dumt och både hallon samt jordgubbar är galet gott ihop med olika blåmögelostar.


Camembert och Marquis är två av mina favoritostar och de är lika goda utan kex om man är tankspridd och råkar glömma dem hemma på köksbänken... Både ostar och rökta ölkorvar får gärna vara lite varmare än kylskåpskalla när de äts för bästa smak, så de behöver inte ligga närmst kylklamparna i kylväskan.

Vår ihopfällbar och portabla grill går varm om somrarna och så även denna. Lite mer bestyr än med en engångsgrill, men du slipper stå där med rått kött för att du inte lyckas få någon riktig värme. Vår är liten och smidig, men gallret räcker för att två-tre familjer ska kunna grilla på den samtidigt.
Vi köpte vår grill på ICA om jag inte minns fel för en billig penning.


Grillen fungerar även bra att fylla med ved framåt kvällen och göra en värmande brasa i.


Bröd av olika slag är bra att ha med och fylla med olika godsaker. Ett par gånger har vi haft med oss kött/ kyckling som vi har grillat och sen ätit i bröd tillsammans med grönsaker.

Jag fick för ett par år sedan en söt liten fruktkniv som hade ett medföljande skydd som är perfekt att ta med på utflykter. Sedan är det bara att packa ned paprika, gurka, lök, ananas och annat färskt som du skär upp på plats. Burkar/ förpackningar med majs, bönor, oliver, kronärtskockshjärtan och liknande är också toppen att ta med i picknickkorgen.


Sedan kan de som vill fylla ett bröd och de andra får plocka ihop det de tycker om på en tallrik istället.


Ibland är även vi bekväma och tar bara med oss en filt, svänger förbi ett och annat snabbmatshak och dukar upp på ett trevligt ställe. Gräset runt Kalmar slott har länge varit ett sånt ställe som jag gärna tar med mig mat till och njuter av.

Lite olika efterrätter har det också slunkit ned. Vi har bland annat grillat klassikern - banan fylld med choklad och för min del gärna nötter i också eller nötchoklad. Eftersom glass är lite svårt att ta med i en kylväska testade vi Arlas milda kesella vanilj till och den påminde lite om smält glass i smaken och funkade bra. Innehållsförteckningen på den blundade vi för...

Min vän Lena väckte andra nostalgiska bilder till liv när hon fick oss att grilla marshmallows. Medan dessa fortfarande var varma klämdes de ihop med en ruta choklad mellan två Mariekex.

Och glass har vi ätit i mängder. Finns det bara en glasskiosk vid närmsta "kisse-paus"-stopp eller strandhugg så är vi där och köper glass. Det får bli en avvänjningsvecka innan skolan börjar igen till hösten...

Jag har också sett till att smutta i mig mer vuxna godsaker. Min man som byter jobb efter semestern gick en hel låda med blandade sorters cava i och några av dessa har vi hunnit testa. Det kanske blir ett eget inlägg med cavatips framöver. Fast vi har märkt att smaken när det gäller cava, champagne och andra mousserande viner går väldigt i sär. Vi tillhör dem som gillar de krispertorra sorterna medan många föredrar de med lite sötma. Att många sedan tycker även riktigt torra champagnet är goda när de vet att det är en champagne än omvänt är en annan femma...



Många sköna kvällar har det blivit för även om vi fått ett par regnstänk på oss under semestern så har det varit varmt nästan alla kvällar. Sittandes i en brassestol, i solnedgången med havet framför sig och busungarna sovandes i ett tält känns livet allt bra gott.


Av den enkla anledningen att jag är den med fotointresse i familjen så hamnar jag sällan själv på bild om jag inte ber någon. Och bilder blir oftast bäst när personen är omedveten om att den blir fotograferad. Så här kommer en lite suddig bild som min lilla tjej tagit när hon sprang runt och fotograferade allt och alla. Ha en riktigt skön helg eller start på semestern eller om ni har det som jag och njuter av era sista lediga dagar! Hur som helst, ut i den gröna vackra naturen och njut!

5 kommentarer:

  1. Sommaren i år är underbar! Tycker att vädret är kanon, inte många regniga dagar alls. Hade gärna följt med er på era utflykter, men det kanske ingår i kollohyran? ;-)

    Vi brukar ta med grillen på våra utflykter, men det blir mest ner till bryggan. I kväll ska vi till streanden på Kusin-träff på Lars sida. Blir faktiskt korv med bröd och coleslaw, orkade inte greja idag då jag jobbar i stugan fram till festen börjar. Blir allt lite bubbel för mig i kväll, och jordgubbar.

    Ha det gott sköna böna!

    Kram kram

  2. kajomida sa...

    Vilket härligt inlägg!

    Idén med marshmallows ska jag ge vidare till en familj jag träffar en gång om året över pingsten sedan 8 år tillbaka. Barnen grillar marshmallows ibland senare på kvällen, men varje dag efter maten är efterrätten grillade bananer. Grilla i skalet på eftervärmen tills skalet runtom om är helt svart, öppna skalet och sedan på med honung. Med chokladsås istället för honung och sedan Arlas milda kesella vanilj - om du törs igen ;-) - blir det nästan en banana split.

  3. Vilka superfina bilder! Haha, känner igen det där med glassen - jag har typ tvångssyndrom och kan inte gå förbi en glassförsäljare utan att köpa något. Får också gå på avvänjning nu innan jobbet sätter igång igen! :=)

  4. vilka underbara picknikar du kommit på

    fick en massa bra ideer från din blogg

  5. Utflykter hör verkligen sommaren till. Den enda lilla nackdelen jag kan komma på med att ha stuga på landet är väl just att det inte blir så många regelrätta utflykter. Det mesta finns liksom runt knuten... Fast jag försöker komma iväg ibland ändå men jag är väldigt hemkär :-) Jättehärlig "krönika"!

    Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.