Pulled chicken

7/03/2014

Jag vann en tävlingen med av mina bilder på en kycklingrätt för ett tag sedan som Svensk fågel (ni vet Gula Pippin) anordnade på Instagram, när jag lade upp bild på denna rätt. Jag vann en massa roliga saker som förkläde, kokbok med kycklingrecept, receptbok för mina egna recept, en mängd olika kryddor, T-shirt, picknicksaker som tallrikar, glas, bestick och servetter samt en massa presentcheckar för att kunna köpa ännu mer svensk kyckling. Så det kommer mer kycklingrecept i bistron vill jag lova. Denna gång hade jag köpt en hel kyckling som blev till pulled chicken utifrån familjens önskemål. Många frågar mig, så även när jag lade upp bilder från denna middag, hur jag hinner laga all mat och det tar inte så långt tid som man kanske kan tro. I detta fallet sköter sig kycklingen själv i ugnen under ett par timmar och det som i så fall tar tid är att hacka grönsaker. Fast det kan ju alla i familjen hjälpa till med, inte sant?


Vad ni väljer för grönsaker att servera tillsammans med kycklingen får styras utifrån middagsgästernas smaker. Personligen tycker jag att det är gott att även ha lite söta frukter till om köttet har lite chilihetta. Tänk ungefär tacos så brukar det blir bra, då kan alla plocka sina favoriter och äta allt antingen blandat i ett tortillabröd eller på en tallrik som en sallad. Picklad rödlök har blivit ett måste till den hr sortens mat och görs enklast genom att en tunt skuren rödlök blandas med 1 msk rödvinsvinäger och 1 tsk strösocker.

 
Söt ananas passar bra till. Jag skar halva frukten i skivor och den andra halva gjorde jag salsa på tillsammans med chili och koriander. Här ses även extra färsk koriander som är gott att ha till och likaså limeklyftor att pressa över allt.
 
Utifrån våra referenser så blir det utifrån receptet en kryddig smak på kycklingen som inte är alltför stark, men är du rädd för att det ska bli för mycket chilihetta så ta mindre mängd av det och tillsätt mer chili vid servering istället.
 
Pulled chicken, 4-6 pers. beroende på val av tillbehör
1 hel kyckling, delad i två halvor (eller 800-900 g kycklinglår)
3 msk mörkt muskovadosocker eller farinsocker
1 ½ msk spiskummin
2 tsk anchochili
1 ½ tsk rökt paprikapulver
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk koriander
½ tsk svartpeppar
5 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 ½ dl chilisås
1 ½ dl hönsbuljong
 
Sätt ugnen på 150-175°. Skär ett par snitt i kycklingköttet och lägg kycklinghalvorna i en gryta med lock som tål ugnsvärmen. Blanda ihop alla torra kryddor samt vitlöken och gnid in kycklingen med blandningen.  Blanda chilisås med buljong och häll över kycklingen. Sätt på locket på grytan och ställ in grytan i ugnen i 1,5-2 timmar tills kycklingköttet lossnar lätt från benen. Dra loss allt kött från benen och blanda med en del av såsen som finns i grytan.


Tillbehör vi gillar är färsk mango, paprika (den röda om barnen får bestämma), majs, salladslök och extra finhackad chili för de som tycker att köttet är för mesigt kryddat. Dock fick vi tag på ganska mesig chili så det gick åt en hel del, ha ha... Tärnad avokado hade vi också till, men den kom jag på att jag hade glömt efter att jag fotat allt. Men det är nästan också ett måste!
Mojito är en av mina favoriter bland drinkar. Lägg is ett par glas, pressa saften ut ett par limeklyftor och riv ned ett par blad färsk mynta, slå i en skvätt god rom (gärna en mörk karibisk) i de vuxnas glas och toppa med lite Sprite. Att slänga i ett par frysta eller färska hallon är inte heller så dumt!



Bilden får tala för sig själv... Det här är kärlek på en tallrik om ni frågar mig :-)

2 kommentarer:

  1. Ja du, håll utkik nerför vägen. Snart kommer jag kånkandes med mina väskor....

    Kram kram

  2. Å vad gott detta var!! Testade i kväll på kycklinglår. Tog chiliflakes istället för Anchochili och tyckte att det blev bra tryck i kycklingen. Hade den till tortillabröd och gjorde även din guacamole, vilken också smakade toppen. :-) Tack för ett bra alternativ till köttfärs.
    -Liselott

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.