Ännu en grillmiddag

8/02/2014

För att inte reta upp för många militanta köttälskare efter mitt förra inlägg så är det bäst att visa att även jag grillar kött ibland även om det inte blir så ofta. För vissa köttätare verkar det lika känsligt att prata om att dra ned på köttkonsumtionen som att prata risker med rökning med en rökare. Vi äter också kött även om vi har dragit ned en hel del på vårt intag. Jag skulle ha svårt att sluta äta kött, men försöker att äta mindre och av bättre kvalitet. Att jag sällan grillar kött kanske beror det på att de färdig marinerade köttbitarna i affären alltid är översaltade och många gånger bara smakar grillkrydda eller för att det tar sin lilla tid att själv förbereda en marinad som köttet får gotta till sig i. Här får ni därför ett recept på en varm marinad som hälls över köttet efter det har grillats.


Grillad fläskkarré med varm marinad, 4 pers.
600 g fläskkarré alt. entrecôte
olivolja
½ tsk salt
½ krm svartpeppar

Marinad: 1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
½ dl hackad/repad timjan

Pensla köttet med olivolja och krydda den med salt och svartpeppar innan det grillas.
Fräs vitlöken i olivoljan någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt marinaden bli varm.
Grilla köttet och häll den varma marinaden över.



Den tid på året när vattenmelonerna är söta, krispiga och goda och inte alls så där läskigt mjöliga som de kan vara ska man passa på att göra alla möjliga sallader med dem. Vattenmelon ihop med salt ost är galet gott tycker jag, allt från parmesan, halloumi, fetaost, chèvre, you name it! Perfekt tillbehör till grillat eller som en lättare lunch ihop med färskt bröd.

Sallad med vattenmelon och fetaost, 4 pers.
1 dl solroskärnor och/eller pumpakärnor
flingsalt, svartpeppar & chilipulver
½ vattenmelon, i tärningar
2-3 kvistar mynta, repa av bladen
3 salladslökar, strimlade
1 lime, pressad juice
2 msk olivolja
salt & svartpeppar
150 g fetaost, tärnad (chèvre är också mycket gott!)
1 röd chili, finhackad

Rosta solros- och pumpakärnor i lite olivolja (akta ögonen för de kan poppa rätt högt). Krydda med flingsalt, svartpeppar och chilipulver.
Lägg melonkuber, myntablad och salladslök på ett fat. Pressa över limejuicen, ringla över olivolja samt krydda med salt och peppar. Fördela osten över, strö över de rostade kärnorna och chili.



3 kommentarer:

  1. Färdigmarinerat kött tycker jag är lite läskigt. Köper jag inte. Varm marinad låter gott. Som en sås. Vi skåningar fillar ju sås☺

  2. Jag blev så himla förvånad när jag läste att färdgmarinerad flintastek fortfarande är så vanligt. Trodde inte folk köpte sånt längre! Marinerasjälv, alla gånger! :)

  3. Vattenmelon, alltså. Den bästa av alla meloner! Calle är missbrukare, när vi åt hotellfrukost i veckan åt han typ 15 skivor. Till och med så att tjejen som tog tallrikarna tittade på tallriken och fnissade...

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.