Asiatiska filodegsknyten

8/14/2014

Idag fyller mitt lilla spöke 6 år och jag kan inte fatta när hon blev så stor. Själv skulle hon helst vilja fylla kanske 7 år rent av, i alla fall absolut inte vara så liten som hon är i sin mammas hjärta. Helt plötsligt börjar hon förskoleklass på skolan. Eftersom vi inte lyckades lösa sista veckan på sommarlovet med barnvakt så är båda barnen på fritids denna veckan. Vilket innebär att Milia fått börja på skolan en vecka innan 6-årsverksamheten drar igång. Tuff som hon är brydde hon sig knappt om att säga hej då när jag lämnade henne första dagen. Hon har hakat på storebror och de andra barnen på skolan och redan lärt sig en massa nytt. Och allt är jättespännande. Till och med att få äta i den stora matsalen och mjölkmaskinen de har där. Maten har fått tummen upp samtliga dagar. Idag på hennes födelsedagen har hon bestämt att vi ska börja med att ge henne frukost på sängen (även att hon tror att hon vill äta den i köket) och viktigast av allt, efter dagens fritids ska här firas med Hello Kitty-tårta. Så än så länge är hon ändå liten på vissa sätt...

Denna middag hade vi inte på något födelsedagskalas, men att baka in godsaker i filodeg kan lätt kvala in bland bjudrätterna. Färdig filodeg är lika praktiskt att ha hemma som färdig smördeg. De som ska förvaras i kylskåp håller någon vecka och vill ni ha mer tid på er att komma på något att göra med degen så köp hem den som finns i frysdisken. Filodeg är gott att fylla med en mängd olika saker och efter att jag hade gjort fetaostrullar till en mezemiddag fick jag ca 2/3 paket med filodeg över som jag fyllde med lax en annan middag.



Asiatiska filodegsknyten med lax, 4 pers
500-600 g laxfilé, smått tärnad
½ dl fint riven färsk ingefära
½ dl japansk soja
2 msk flytande honung
1 röd chili, finhackad
2 salladslökar, strimlade
filodeg, olivolja, sesamfrön

Sätt ugnen på 200°. Ta fram filodegen och låt den vila i rumstemperatur.
Stek fisken tillsammans med ingefära, honung, soja och chili. Blanda sedan ned salladslöken och ta från värmen.
Ta dubbla ark filodeg och skär dem i 10 x 30 cm. Pensla med lite olivolja. Lägg fyllningen i ena änden av arken och vik ihop den trekantsvis. Lägg skarven nedåt. Pensla med olivolja, strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 7 min. eller tills rullarna har fått fin färg.
Servera med ris eller nudlar och sweet chilisås. Jag blandade shiratakinudlar med sesamolja, lättkokt haricots verts, strimlad paprika, färsk koriander, salladslök och sesamfrön. Barnen tyckte vi skulle haft hackade jordnötter eller cashewnötter till också och jag kan hålla med om att det hade gett rätten ett extra lyft.

Så köp nu hem lite filodeg med er och låt er inte avskräckas av att många säger att den är svår att hantera!

5 kommentarer:

  1. Hej!
    Har inte testat filodeg nån gång, men varit sugen... Dax att testa alltså:) Å laxen byter jag som anligt ut, nått kaskadkräkande vill vi inte vara med om;-)
    Ja, barnen växer snabbare än blixten slår till... Tyra är 9,5 och ett av Agnes största fans.
    Hoppas ditt lilla spöke får en förträfflig dag:)
    Kram Anna

  2. Åh, grattis till lillkompisen! Hurra, hurra, hurra!

    Jag älskar det mesta med filodeg, brukar göra en paj med spenat och fetaost som är s-å god! Mmm, kanske jag ska göra i helgen, faktiskt.

    KRAM!

  3. Grattis till lilla spöket!!
    Jag är väl en av dem som är lite avskräckt av filodeg. Men å andra sidan kom jag ihåg hur goda de är att göra vårrullar på. Vad sugen jag blev på lax!
    Kram på dig.

  4. Den där damen alltså:) Ett stort grattis så här några dagar en efterskott, till de 6 åren och 4 dagarna!
    En stycken filodeg ligger i vår kyl och inväntar att den Mårtenssonska inspirationen ska infinna sej... inte för att vi är rädda för den kanske men för att vi inte riktigt kan komma till skott och komma på vad vi ska göra med den... Men, den som väntar på nåt gott:)
    Kramar

  5. Åh, så gott, jag är så dålig på att hinna med att laga mat just nu, kom med matlådor till mig! Pretty Please!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.