Indian chicken curry

10/29/2014

Jag kan varken säga att jag brukar laga mycket indisk mat eller att jag är bra på det, men jag gillar det verkligen och skulle vilja bli bättre på det. Den här grytan som jag hittade (på en engelsk sida med indiska recept) var en vild chansning, men jag tycker att slutresultatet blev riktigt bra. Den fick en härlig kryddighet och lagom hetta. Sonen tyckte det var godaste maten på länge, även om han var skeptisk till att såsen var tomatbaserad eftersom det inte alls ser ut så när tomaterna har kokat ihop tillsammans med alla kryddor.
Sitter ni inne på ett toppenrecept på någon indisk gryta så får ni gärna tipsa mig!



Indian chicken curry, 4 pers.
1 stor lök, grovt hackad
6 vitlöksklyftor, grovt hackade
50 g ingefära, grovhackad
½ dl vatten
2 tsk hel kummin
1 tsk fänkålsfrön
1 kanelstång
1 tsk chiliflakes
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk strösocker
400g kan hackade tomater
600 g benfria kycklinglår eller bröst
2 1/2 dl kycklingbuljong
150-200 g haricot verts (jag använde frysta - halvtinade)
färsk hackad koriander
(jag toppade även grytan med en strimlad snackpaprika)

Mixa lök, vitlök och ingefära  tillsammans med vattnet till en pasta. Jag använde stavmixer, men det går säkert lika bra att riva alla grönsakerna på ett rivjärn.
Hetta upp olja i en stor gryta på medelvärmeLägg i kummin, fänkålsfrön, kanel och chiliflakes och fräs dem i ca 30 sekunder tills kryddorna börjar dofta.
Tillsätt lökpastan och stek tills vattnet avdunstar och löken blivit gyllengul, ca 5 minuter. Rör i garam masala, gurkmeja samt socker och låt puttra 30 sekunder innan du tillsätter tomaterna. Låt sedan allt småkoka medelvärme i 10-15 minuter utan lock tills tomaterna reducerats och fått en mörkare färg.
Skär kycklinglåren i 3x3 cm stora bitar och lägg i grytan när tomaterna har tjocknat till en pasta. Koka i 5 minuter och häll sedan över kycklingbuljong och lägg i bönorna. Sjud i ytterligare 8-10 minuter utan lock tills kycklingen är helt färdig. Smaka av och tillsätt mer kryddor om så behövs. Strö över färsk hackad koriander.


Jag serverade grytan tillsammans med ris,gurk- och myntaraijta, färsk mango, mangochutney och libabröd. Jag hade helt enkelt inte tid att baka något naan att servera tillsammans med grytan, men det funkade lika bra med libabröd att skopa upp den med. 
 
Gurkraita, 4 pers.
½ gurka, grovt riven
2-3 dl matyoghurt
 2-3 msk hackad färsk mynta
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, riven
salt & peppar

Jag pressade ut lite av vattnet ur den rivna gurkan. Blanda den med yoghurt, mynta, honung samt vitlök. Smaka av med salt och peppar.


 

Att göra egen choklad

10/27/2014

Jag hittade detta recept på Instagram och det är så bra! Det är inte bara det att det är världens enklaste recept på hemmagjord choklad utan även en choklad för alla skulle man kunna säga. Känner ni någon som inte kan äta vanlig choklad på grund av allergi? Den här innehåller bara kokosolja och kakao, plus valfri sötning! Den är helt mjölkfri och kan även vara helt utan spår av nötter om man så önskar. Ja men, tänker ni, den kan inte smaka som vanlig choklad. Den smakar mycket mer som choklad än vad jag hade väntat mig. Perfekt att svänga ihop utan att behöva åka och shoppa när ni blir sugna på choklad. Jag ska testa att ha i lite lakritspulver nästa gång och kanske bitar av torkade hallon. Det kan inte bli annat än grymt!

 
Hemmagjord choklad
½ dl kokosolja
½ dl kakao (av bra kvalitet)
valfri sötning; honung, agavesirap, socker eller stevia
valfria hackade nötter och/eller frön, tex solrosfrön och pumpakärnor
ev. torkade gojibär, torkade tranbär eller blåbär
lite flingsalt

Värm kokosoljan i en gryta eller över vattenbad och rör ned kakao och vad du vill söta med. Jag valde agavesirap. Häll chokladsmeten i en pappersklädd form. Toppa med valfria frön, hackade nötter och torkade bär och lite flingsalt. Låt stelna kylen och förvara chokladen där om det blir något över...

Halloweenmiddag

10/24/2014

Om en vecka är det halloween (den 31/10), som i år infaller samma helg som Allahelgonahelgen. Firandet av dessa skiljer sig en del åt och många firar inte ens Halloween. Mina barn ser det inte ens som ett alternativ att hoppa över Halloween. Brukar ni plinga på hos grannarna och skrika "bus eller godis"? Jag brukar inte själv göra det (tack och lov säger säkert mina grannar...), men jag har ett par barn som gärna klär ut sig och ger sig ut för att spöka i vårt område. Så se upp nästa fredag! Fast det kan vara så att jag klär ut mig och skrämmer de som knackar på. Vem vet... De monster och spöken som inte blir rädda när de knackar på bjuder vi gärna in på en riktigt läskig skräckmiddag. Jag hoppas på att kunna inspirera några av er att göra detsamma. Här är det bara att låta fantasin flöda och de bästa att ta till hjälp är självklart de barn ni känner. Allt kan bli monstermat om man bara vill. Här är några tips och här är bilder från förra årets middag:
Grön spagetti är plötsligt ingen vanlig pasta utan maskar
Cocktailtomater med majonäs på blir flugsvampar
Korvar och morötter kan bli avhuggna fingrar där ketchupen får agera blod
Korvar med pinnbröd runt blir lätt mumier
Kycklingvingar äts som grodlår
Potatismos spritsas till spöken
Ägghalvor och skivade oliver får bli ögon
Färgad is som fryses i plasthandskar kan flyta som avhuggna händer i bålskålen
Röd läsk eller saft serveras som fladdermusblod
Oreocookies med lakritssnören förvandlas till spindlar
Chokladpudding/-mousse med hackad choklad eller grönt strössel ovanpå blir små gravplatser med Finger-Mariekex som gravstenar
Maränger kan spritsas som spöken (eller benkotor) med lite smält mörk choklad som ögon. Bananhalvor med chokladögon fungerar lika bra som spöken
Listan kan göras lång, så nu finns det inga ursäkter - bjud in ett gäng glada spöken och njut av en läskig middag!

Om det inte brukar finnas orange paprika i matbutikerna i vanliga fall, så brukar de dyka upp lagom till Halloween i alla fall. Dessa går att gör låtsas pumpamonster/-figurer av.

Att färga pasta kan vara lite si så där, det gäller att den inte avskräcker gästerna. Fast är de med och fixar spökmiddagen brukar det lösa sig. En liten häxa som kokar sina egna gröna maskar och bjuder kan väl ingen säga nej till?
Fingrar går att göra av korvar, morötter, stora potatisstavar, bröd tex grisini, mördeg (gör dessa gröna och knotiga om ni vågar) och benkotor av bröd eller marängsmet som spritsas ut.
Benknotorna kan jag tillägga har barnen hittat när vi var på semester och kommer från sjöfåglar, så ni inte går runt och tror att jag är lika otäck som jag kanske ser ut...


Spöken går det att göra av olika saker, allt från mos av olika slag, rishögar, portionsbröd, ostskivor, marängsmet (kolla länken ovan), bananhalvor, päron som doppas i glasyr... Som sagt, det är bara fantasin som sätter gränser.
Och självklart serveras det blod till maten eller möjligtvis grön magisk dryck som kokats på grodor och ormar ute i skogen. Se upp bara så ingen blir förvandlad till något!


Makabert? Ja, lite kanske. Fast lite lagom galet är ändå kul kan jag tycka. Men när ni nu blir helt till er och rycks med i detta så det kan det vara bra att ha i åtanke att inte göra mat som ser så äcklig ut så att gästerna inte ens vill smaka på den. Jag har hört om både chokladpudding som blivit, hm..., bajsklickar och chokladbollssmet som formats till korvar och lagts i en låda med hackade nötter för att likna en kattlåda... Vi äter en hel del med ögonen också.



Dessa söta spindlar är istället nästan för söta för att ätas upp! Jag är dålig på att baka snygga cupcakes och andra fantasifulla bakverk så jag kör på en enklare variant. Med glasyr går det att göra en massa roligt med färdiga kakor om ni nu inte känner för att baka något riktigt läskigt till alla moster och spöken som dyker upp!

Where ever you go, whatever you Boo!
Happy Halloween to You!

Het kokosfisk för kalla dagar

10/21/2014

Det är så trist när man lagar något gott aningen för sent på kvällen (eftermiddagen rättare sagt) så här års och dessutom inte orkar plocka fram något annat än sin mobil till att fotografera maten med. Men jag hoppas ni ändå får en känsla av hur gott detta är när ni läser ingredienserna i receptet. Inspirationen kommer från Vardag.nu. Jag har tidigare gjort rätter med dessa smaker som grytor och soppor, men ingen fiskgratäng vad jag minns. Receptet ändrade jag en aning, eftersom vi gillar lite hetare mat hemma hos oss, men smaka er fram med både hettan från chili och ingefära samt syran från limen. Fast det är ju gutt när man är frusen ända i benmärgen och chilihettan i maten värmen upp en inombords och lockar fram små svettpärlor i pannan, inte sant?!


Het kokosfisk, 4 pers.
600 g vit fiskfilé (jag använde kolja)
1 tsk salt
½ krm vitpeppar
1 paprika, strimlad
200 g sockerärtor eller sugarsnaps
1 burk kokosgrädde (tex Kung Markatta) alt. krämig kokosmjölk
1 msk sambal oelek
3 msk riven, färsk ingefära
½-1 lime, rivet skal och pressad saft
½-1 dl hackade cashewnötter
1 knippe färsk koriander
ev. 1 chili, strimlad (jag använde hot lemon)

Sätt ugnen på 225°. Lägg ut filéerna i mitten av en ugnsform. Salta och peppra fisken. Fördela sockerärtor och paprika runt fisken. Blanda kokosgrädde, sambal oelek, ingefära och limeskal och -saft. Slå såsen över fisk och grönsaker i formen. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Strö över hackade cashewnötter, koriander och gärna lite färsk chili. Servera tillsammans med extra lime, (blomkåls-)ris eller en nudelsallad.

Black bean chocolate chili cookies

10/19/2014

Varför ska man överhuvudtaget baka nyttiga kakor? Det behöver man inte, det går ju självklart äta vanliga kakor om man så önskar. Eller så testar man och ser om det blir gott. För det är väl det viktigaste, att det vi äter är gott. Jag tänker inte föra någon djupare diskussion här om vad som är nyttigt eller inte här eftersom det diskuteras tillräcklig i andra sociala medier. Och alldeles för många #guiltfree taggade poster dyker upp. Ingen mat ska ge dig dåligt samvete (om du nu inte snott någon annans mat förstås) och på så vis ska det inte heller finnas något motsatt. Ät det du mår bra och strunta sedan i vad alla andra tycker!
Jag är galen i alla sorters småkakor och tycker att det är kul att ibland testa annorlunda bakverk som mer kvalar in som mellanmål än som fika eller nästan rent av middag! Jag har tidigare bakat bean brownies som jag gillar så när jag hittade detta recept på bean cookies i Buffé kunde jag inte låta bli att testa kakorna. De blir inte som cookies, men ändå som kakor om ni förstår vad jag menar. Jag tyckte inte de höll ihop riktigt efter 20 minuters gräddning som det stod i receptet och lät dem gå en stund till i ugnen, vilket kanske blev en lite för lång stund. För när kakorna har fått vila i kylen "sätter de sig" en aning. Jag gillade dem skarpt! Chokladkakor med sting av chili och med lite salt på toppen är helt i min smak, men chilin är framträdande så minska mängden på cayennepeppar om ni inte gillar chili.


Black bean chocolate chili cookies. 10-12 st
3/4 dl agavesirap eller honung
2 msk chiafrön
1/2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
2 dl svarta kokta bönor
3/4 dl kakao
1/2 tsk cayennepeppar (minska denna mängd och du är känslig för chili)
3/4 dl hackad mörk choklad
1/2 dl hackade torkade tranbär
½ tsk flingsalt

Sätt ugnen på175°. Blanda sirap, chiafrön samt vaniljpulver i en skål och låt står.  Mixa bönor, kakao och cayennepeppar med stavmixer. Rör ned chiablandningen, den hackade chokladen och tranbären. Klicka ut smeten på en pappersklädd plåt. Platta till kakorna lite och strö över flingsalt. Grädda kakorna i 20-30 minuter. Låt svalna och förvara dem övertäcka i kylen.

Från en kålmask till en annan

10/16/2014

Denna tiden på året så byter jag nästan skepnad och förvandlas till kålmask, i alla fall om man får tro att man är vad man äter. Kål av alla dess slag är inte bara i säsong nu och en tid framöver utan även billigt så här års. Men framför allt är all sorts kål gott! Och om min stukade fot inte repar sig helt snart kommer jag både bli rund som en kålmask och säkert också grön av träningsabstinens. Men det finns ju värre saker att oroa sig för, som att kålen skulle ta slut till exempel! Självklart skämtar jag. Klart det finns värre saker än så. Kanske... Detta finfina recept på kålgryta kommer från Pernilla och jag kan lätt säga att jag kommer laga grytan igen!



Vegetarisk kål- & nötgryta, 4-6 pers.
1 gul lök, finhackad
2 + 1 vitlöksklyftor, 2 finhackade och 1 pressad/riven
1 msk gul curry
1 valfri chili (kan gott ha i en lite hetare variant), finhackad
1 burk cocktailtomater eller krossade tomater
1 ½- 2 burkar vatten (6-8 dl)
2 grönsaksbuljongtärningar
150 g vitkål
150 g rödkål
1 dl ekologiskt och osötat jordnötssmör
1 burk kikärter (240 g avrunnen vikt)
1½ dl jordnötter eller cashewnötter
färsk hackad persilja
Fräs finhackad lök och vitlök i olja i en stor gryta. Tillsätt efter ett par minuter chili samt curry och stek ytterligare ett par minuter. Tillsätt tomater, vatten, grönsaksbuljong, kål och kål i grytan. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt kikärterna och ni gillar vitlök den pressade vitlöksklyftan och låt koka ytterligare några minuter till. Häll i nötterna strax innan servering och strö över hackad persilja.


Servera grytan tillsammans med något matgryn, quinoa, (blomkåls-)ris eller som den är.

Kravmärkt cava

10/14/2014

Att jag gillar cava är väl ingen som har missat vid det här laget. Jodå, jag gillar även champagne och en del annat mousserande vin, men det är något visst med en riktigt torr cava. Cava är som Spaniens "champagne" och framställs enligt den traditionella metoden, men på andra druvor. Nu opponerar sig champagneälskarna och vinkännarna, men cava och champagne har många likheter och visst även en del olikheter. Jag gillar den karakteristiska friska fruktiga och lite gummigaktiga smaken hos cava. Och så ska den vara torr; brut nature, extra brut eller möjligtvis brut, men absolut inte tillhöra de sötare sorterna. En cava som jag tycker är riktigt god är La Vida al Camp (7776), som glädjande har fått ekocertifiering och KRAV-märkning. Plus att de har sänkt priset på den. En god cava, till bra pris som dessutom är ekologisk är som ett Kinderägg med tre önskningar i en! Gör som min man gjorde och överraska någon ni tycker om med en låda finfin cava!



Imorgon är jag äntligen ledig efter att ha jobbat en lååång helg för det är nästan en vecka sedan jag var ledig. Då har jag lovat busungarna att vi ska shoppa lite och gå på kondis. De ser faktiskt fram emot båda sakerna lika mycket, så jag får göra mitt bästa att se till att de inte går helt bananas både när vi shoppar och ska beställa fika... Efter det får vi om jag inte behöver en veckas ledighet!

Annorlunda middag med inspiration från flera hörn av Asien

10/12/2014

Ni tror väl snart att jag har slutat laga mat, fast ni som följer mig/bloggen på Istagram eller Facebook vet att så inte är fallet. Vägen är bara lång från experimenten i köket och in i skrift på bloggen.

En sak som jag tycker är kul med att ha matkort/-konto någonstans är att man får olika erbjudanden, både rabatt på det man brukar handla och tips på mat de tror ska passa mig. Jag kan tänka mig att det fungerar ungefär på samma vis inom flera av butikskedjorna, i mitt fall är det Coop som gör mig uppmärksam med jämna mellan rum vad jag handlat mycket av. Vad jag har handlat mycket av så att de räknas som mina favoriter? Dessertostar (mm hm), smör (busted!), ölkorv (inte jag som är skyldig...), färskpressad juice, ekologisk naturell yoghurt (strykande åtgång), Colgate tandkräm (ni har väl sett mitt sharksmile!), rökt lax... listan fortsätter. Men så får jag även rabatt på annat de tycker jag borde testa. Det var så denna ekologiska fläsklägg hamnade i mitt kök. Jag kan inte säga att jag köper fläsklägg särskilt ofta, vilket är synd för att det är en bra bit att göra långkok av exempelvis pulled pork och den är ofta mycket billig. Eftersom jag är den enda i familjen som blir exalterad av rotmos och fläsklägg ville jag göra något annat och det blev definitivt något helt annat. Ni har nog hajat vid det här laget att jag gillat asiatisk mat - från alla dess hörn. Här kommer en middag med lite inspiration från spridda delar av Asien. Fläsklägg kokt i misosoppa med sambal oelekglaze, kokta edamamebönor (gröna sojabönor) med havssalt, thailändsk gurksallad, limeris, vietnamesiska vårrullar och kimchi (jag köpte färdig på burk). Det låter som mycket pyssel, men medan köttet blir klart fixar ni tillbehören tillsammans!


Långkokt fläsklägg med asiatiska smaker, 4 pers.
1,5 kg fläsklägg
1 liter misosoppa (kika i hyllorna för asiatisk mat)
Glaze:
4 msk farinsocker
4 msk sambal oelek
4 msk japansk soja
2 msk sherry eller kinesiskt risvin
½-1 tsk salt

Blanda misosoppa, koka upp den och lägg i fläskläggen. Låt sedan köttet småkoka i ca 8 timmar.
När fläskläggen börjar bli färdigkokt sätter du ugnen på 150°. Blandar ihop ingredienserna till glazen, pensla på fläskläggen och lägg den i en ugnsform och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i 1 timme och pensla på mer glaze under tiden.
Medan köttet är i ugnen så förbereder du tillbehören.

Limeris
4 portioner basmatiris
2 lime, pressad juice från båda och rivet skal från en

Riv skalet av den ena limen och pressa saften ur båda. Mät upp vatten till riset enligt pakets anvisningar, men dra bort lika mycket vatten som du har limejuice. Koka riset nästan klart och tillsätt sedan limejuicen och låt riset koka färdigt. Blanda ned rivet limeskal, pudra eventuellt över lite gurkmeja eller cayennepeppar.

Thailändsk gurksallad
1 gurka, tunt skivad
½-1 röd chili, fint hackad
1 liten rödlök eller ett par rädisor, tunt skivade
4 msk färskpressad lime eller risvinäger
2 msk fisksås
1 msk socker

Lägg gurka, chili och rädisor/rödlök i en skål. Blanda limesaft, fisksås samt socker och rör tills sockret har löst sig. Häll dressingen över gurksalladen. Låt gärna salladen stå och dra en stund före servering.

Vietnameiska vårrullar
12 ark rispapper
1 pkt glasnudlar eller sjögräsnudlar, tillagas enligt paketet (går att utesluta och ta enbart grönsaker)
100 g strimlade sockerärtor
4-6 rädisor, i tändsticksstora stavar
1 morot,  i tändsticksstora stavar
2 salladslökar, strimlade
ev. lite finhackad chili
hackad koriander
sesamfrön

Tillaga nudlarna enligt paketet och spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Förbered alla grönsaker och ha dem lättillgängliga. Om man inte vill ha grönsakerna så krispiga kan man doppa dem snabbt i kokande vatten, men inte längre än så. Lägg ut en kökshandduk (som inte luddar) och fukta den med vatten. Koka upp vatten i en traktör-/stekpanna (inte gjutjärn) och blöt lägg ett rispapper i taget i 15-20 sekunder. Lägg rispappret på handduken. Lägg en lite hög med nudlar på, lägg på lite grönsaksstavar och strö över chili och koriander. Vik upp den nedre kanten, sedan sidorna och till sist rullar du ihop vårrullen. Klart! Strö över lite svarta sesamfrön.

Vad säger ni? Blir detta ert nästa långkok? Ja!!!

Slottsträdgården Ulriksdal

10/10/2014

När jag var i Stockholm för ett par veckor sedan och träffade Lotta och Kim, började vi vår dejt med att åka till Slottsträdgården Ulriksdal. Jag har aldrig varit där tidigare, men hört en massa positivt om det och vi blev inte besvikna. Trädgården är som en park och det finns växter för alla typer av boenden (villor och lägenheter) och smaker.

Bara att strosa runt och kika på alla plantor är en njutning och avkoppling i sig för hela trädgården andas ett lugn, men växter har ju gärna den förmågan att skapa en sorts harmoni. Det är det jag älskar mest med min egen trädgård, känslan som infinner sig bara av att vara i den även att trädgårdsarbete är avkopplande i sig. Men får jag välja ligger jag hellre i gräset och slappar än på knä i landen och rensar ogräs. Jag är inte helt galen... :-P


För de besökare som är sugna på att plocka grönsaker är det bara att välja en lagom stor korg och ge sig ut i landen och fylla den med det man tycker om. Och det fanns verkligen mycket att välja på, allt från olika sorters kål och sallader till rotfrukter och andra ovanjord växande grönsaker.

Sedan kan man under tiden försöka klura ut vad det är som växer och vilken del av plantan som äts. Ja, det är inte så självklart kan jag lova och då äter jag alla sorters grönsaker och har odlat en del. Ni kan ju till exempel kolla på dessa gula blommor och säga vilken grönsak de ska bli. De på den vänstra bilden alltså, ho ho... Även om Lotta är lika fin som alla världens blommor tillsammans.
 
Andra plantor var mer överraskande på sättet de växte, som kronärtskockorna som jag trodde växte en och en rakt upp ur jorden, men som ni ser växer de inte så. Alltid lär man sig något nytt!

Olika sorters prydnadspumpor odlade de så att de växte upp över en spaljébåge, som ni ser på bilden med Lotta ovan. Nu har jag förberett min man på att jag vill ha något liknande, så frågan är bara vart jag ska ha den. Kanske på stigen på vår baksida som leder nedåt skogen. Jag ska bara få min man till att tycka att det är bra idé först...
 
Här kan ju undra vad det är för ett konstigt hus mitt i majsåkern. Nej det är varken huset som majsodlaren bor i och inte heller ett trasigt växthus om nu någon funderade i dessa banor. Det ser nästan ut som nästa storm skulle kunna ta huset med sig.

Men när man kommer närmre så visar det sig vara en mysig plats att vila fötterna på när man knatat runt bland alla växter en stund. Jag kände verkligen att det växthus jag önskar mig måste vara av lite större modell så att jag får plats med en skön hörna att koppla av i och gärna njuta av en god fika då och då.


På flera ställen i trädgården finns det möjlighet att finna lugn och ro. Och trots att det var många besökare är det ändå lätt att koppla av i något mysigt hörn. De var flera personer som satt och läste, vilade eller satt och småpratade på någon av sittplatserna.


Fast det fanns även delar i trädgården för de med lite mer spring i benen. Nu kände jag inte riktigt själv för att go bananas, men hade jag haft med mig kidsen så överdriver jag inte om jag säger att de hade tröttnat på att kolla på grönsaksplantor efter fem minuter och mer än gärna klättrat lite i denna delen.


För de besökare som inte är intresserade av grönsaker finns det även blommor till självplock. Och även en massa olika plantor att köpa, allt från som blomplantor till buskar och träd.  Det fanns även galet mycket fina krukor och annat pynt till trädgårdar, uterum och balkonger. Och vart man en vände sig fanns det krukor med olika blom- och växtgrupper i alla möjliga storlekar och stilar. Personligen föredrar jag de växter som kräver liten omsorg, både när det gäller att förse dem med vatten och beskära dem och annat pyssel. Jag har uteslutande perenner som antingen sköter sig själva eller som klipps ned på hösten och poppa upp fint till våren igen varje år. Varje år köper jag väl en och annan krukväxt både att ha inomhus och ute i krukor, som sedan går en säker död till mötes. Grym är jag på så vis.

Vi passade på att äta lunch i Slottsträdgårdens café, men missade tyvärr deras vegetarisk buffé. Som tur var serverades det ändå mat och vi hade istället två rätter att välja mellan, även dessa vegetariska. Vi valde alla tre ost och savoykålsbiff med linssallad, hasselnötter och dijonsås, och precis som bilden visar var det mycket gott!


För de som inte vill äta mat så är caféet även fullt av en mängd olika kakor att välja mellan. Som tur var får jag väl säga var jag inte vrålhungrig när vi besökte caféet, för då hade jag säker plockat till mig sju sorters kakor, minst... När det kommer till småkakor är jag som kakmonstret i Muppet Show/Sesame Street. Kaka... kaka... kaka... kaka!
Jag tror att det på tavlan bakom på väggen stod "Vår buffé är en blandning av exotiska rätter och svenska traditioner. Här tillagar vi maten på övervägande ekologiska råvaror". Nästa gång jag kikar förbi ska jag definitivt pricka in deras vegetariska buffé!

Restaurangtips och Tjurruset

10/06/2014

Hej alla fina! Ni trodde kanske att jag råkat ut för något eftersom ni inte sett ett livstecken här på bloggen på ett tag. Jag har haft fullt upp, men kan meddela att jag mår bra. Okej, bortsett från en stukad fot då... Förra veckan bara rasslade iväg, vilket välfyllda veckor har en tendens att göra. Den avslutades dessutom på bästa sätt med en tjejtripp till Stockholm. Jag hade ingen (riktig) kamera med mig, men tänkte ändå bjuda på lite mobilbilder och restaurangtips. Ja, träningstips också om ni nu är sugna på det. Kommer ni ihåg att jag en gång pratade om hur besviken man kan känna sig när man kommer hem från en resa och inget restaurangbesök har varit så bra att man vill tipsa om det? Denna gång var det precis tvärt om.


När jag och mina vänner anlände på fredagskvällen tog vi det lugn i lägenheten vi fått hyra och drack bubbel och mumsade lite tapas innan det var dags för en uppfräschning för att sedan ta oss in till city. Där mötte vi upp ett par tjejer till för middag på East. Jag har bara varit där tidigare och druckit mycket goda drinkar, men har då sneglat på maten och tyckt den sett fantastisk ut. Vilket den också visade sig vara! Jag tyckte däremot att miljön var alldeles för bullrig för att äta middag i och hade blivit besviken om vi inte hade varit i den partystämning vi var när vi anlände. Nu blev det som en middag före utgång. Så om man vill äta middag i lugn restaurangmiljö och kunna prata med varandra ska man välja ett annat ställe, men återigen maten var verkligen otroligt god.

På lördagen strosade vi runt bland affärerna och försökte göra fynd. Jag tror jag nästan har provat varenda sko i storlek 35 i hela Stockholm och ändå blev det inga nya höstskor. Grrr...
För att pigga upp oss efter fredagens cava, drinkar och vin gjorde vi ett stopp på Juiceverket för att stärka oss med juice med all sköns nyttigheter i. De har mycket goda juiceblandningar som de pressar och mixar själva och det enda negativa jag har att säga är väl att de kunde haft lite mer ekologiska frukter med tanke på att hela frukten (i mitt fall äpple och hallon) åker med.

Lite senare åt vi lunch vägg i vägg med Juiceverket på Vigårda som drivs av Melker Andersson och Danyel Couet. Här hittar ni snabbmat i form av hamburgertallrikar fast i fräsch, vällagad och fantastiskt god tappning. Och ändå inte dyrare än de smaklösa och allt annat än roliga hamburgare som de flesta är vana vid att köpa. Vi valde alla olika stil och smak på våra burgare, men alla får pommes och en sallad som tillbehör. Jag valde den burgare som månadens gästkock tagit fram som var en jerkkryddad nötburgare där dressingen fått smak av ananas och lime. Mums!

Till lördagens middag hade vi bokat bord på en indisk restaurang, Shanti Softcorner. En annorlunda restaurang som var mycket smal och lång och låg som byggd runt en rund pelare. Restaurangen så smal att det rymms endast tre personer på rad vid borden om servitörerna ska kunna gå förbi. Men mysigt inredd i indisk stil. Jag hade svårt att bestämma mig vad jag skulle välja eftersom allt lät gott och för att inte tala om all god mat som servitörerna bar ut från köket. Jag valde tillslut en thali med med olika rätter och bröd. Och allt var sååå gott.

Nu var det inte för att shoppa och äta en massa god mat som vi åkte till Stockholm, utan det var för att på söndagen springa Tjurruset. För er som aldrig hört talas om detta lopp, så är det ett terränglopp på en mil som går över stock och sten i skogen, i upp-och-nedförsbackar, i vattendrag, genom gyttjehål och slutligen över en hinderbana. Galet? Ja! Och det roligaste loppet jag har sprungit i hela mitt liv. Tvärtemot vad man kan tro så är det både jobbigare och enligt mig tråkigsre att springa en mil på plan mark än vad Tjurruset är. Det här är ett lopp jag kan rekommenera alla att springa, så anmäl er ett gäng och så ser ni till att alla tar sig i mål. Tyvärr stukade jag min ena fot när jag hade ca 2,5 km kvar av loppet. Jag låg (ordagrant) och grät i skogen för att det gjorde så ont och jag kunde inte stödja på foten. En funktionär skulle hjälpa mig av banan, men envis som jag är ville jag inte bryta loppet utan han fick hjälpa mig ned till den bäck vi deltagare skulle ned i och där kylde jag foten vilket gjorde att jag kunde haltande ta mig i mål. Sen vrickade jag foten ännu en gång när jag skulle duscha av mig leran och efter det fick det bli ett besök i sjukvårdstältet. Men kan ni tänka er, jag tycker ändå att det var så kul att jag kommer anmäla mig till nästa år! Här hittar ni bilder (mig hittar ni på bild 110) och filmsnuttar från årets lopp så får ni ett hum om vad vi roade oss med.