Chokladmousse med konjaksmarinerade fikon

12/01/2014

Nu har det nästan hunnit gå en vecka sedan jag gjorde ett avtryck här på bloggen, men det har varit fullt ös. I helgen både jobbade jag och fyllde år, vilket innebar ett litet kalas. Helt galet att det redan har gått ett år sedan jag tog mina vänner med till Spanien. Eftersom jag skulle jobba så funderade jag på om vi skulle beställa någon mat till kalaset, men tänkte sedan att det går lika fort att slänga in en laxsida i ugnen och fixa en kall sås och lite grönsaker till den. Och så trodde i min optimism att jag skulle kunna smita tidigare från jobbet, men icke... Så jag dyker upp när gästerna redan var på plats. Jag fick lite tid att fräscha till mig och sedan satte jag gästerna i arbete med att svänga ihop middagen. Jag hjälpte till lite i alla fall, men hade fullt upp ett tag med att skåla i bubbel och öppna paket. Men det gick så bra att jag tror det får bli en ny vana att låta gästerna laga maten. Dessutom hade min man och jag missförstått varandra och båda trodde den andra skulle köpa tårta, så vi fick bjuda på glass istället. Det blev en riktigt bra födelsedag trots allt!
Idag får ni ett recept som jag tror att mina gäster hade uppskattat i lördags om jag bara hade haft tiden att göra den, men chokladmoussen är från en annan middag. Portionerna kanske blir en aning stora i min smak, men jag tror att de flesta tycker de är lagom så ni får det antalet. Jag dricker inte ofta avec till kaffet på maten, men om jag gör det så är det konjak jag vill ha i glaset så en chokladmousse med smak av just konjak tycker jag är en perfekt avslutning på middagen!

I helgen ska vi åka till Malmö för att se på ÄGD med Schyffert och Lindström, så jag tar tacksamt emot restaurangtips. Vi har besökt flera restauranger i staden som vi gillat, men vill testa något nytt och denna gång är vi bara vuxna så kom mer än gärna även med tips på ställen där de har grymma drinkar!


Chokladmousse med konjaksmarinerade fikon, 4 pers.
100 g mörk choklad (70 %)
1-2 msk konjak (går att byta ut mot 2 msk espresso)
3 dl vispgrädde

4 fikon
1 dl konjak
½ dl mörkt muskovadosocker
½ vaniljstång eller vaniljpulver

Smält chokladen. Värm konjaken till cirka 50 grader och tillsätt den till chokladen, rör till en slät blandning. Vänd försiktigt ner den vispade grädden och fördela sedan moussen i vackra glas. Ställ kallt för att stelna i minst en timme. Häll (eventuellt, min anm.) på lite konjak just före serveringen.

Dela vaniljstången på längden. Lägg konjak, socker och vaniljstång i en kastrull och låt koka upp. Lägg i fikonen, sänk värmen och sjud under lock i 15-20 minuter.
Ta upp fikonen ur grytan och låt dem svalna. Koka ihop lagen. Dela fikonen i klyftor och servera tillsammans med chokladmoussen. Toppa eventuellt med lite vispad grädde.

13 kommentarer:

  1. Vilken bra idé att låta gästerna laga maten ;-) Grattis i efterskott!

  2. Jag håller med Martina att det var en bra idé att laga maten tillsammans. Chokladmoussen låter god. Jag är inte mycket för alkohol, men i desserter funkar det nog :) Kram!

  3. Men, ja, tack, en sån till frukost! Behöver jag tillägga "Går att byta ut mot rom också" :-)

  4. Åh, men glass ÄR ju nästan den bästa efterrätten av alla! :=) Marängsviss är för övrigt min nya favoritefterrätt, hu vad gott det är! KRAM!

  5. Mums för chokladmousse och mums för Schyffert! Malmö känner jag inte till men ni får säkert trevligt! Och det där med att låta gästerna laga maten är hett! Fast jag skulle helst vilja att de diskade och plockade undan, hihi! Kram!

  6. Mmm, chokladmousse är alltid en höjdare. Kan liksom aldrig bli fel enligt min mening! ;-)

    Trevligt med en helg i Malmö - här du får några tips. Ibland går inte alltid bra mat och grymma drinkar ihop, men då kan man kanske börja på TGIF på Lilla Torg. Där har de stora och härliga drinkar åtminstone! ;-)

    Bastard på Gamla Väster - här tar man vara på djurets alla delar. Gott och prisvärt. Naturviner.
    Lemongrass också på Gamla Väster - asiatiskt, när det är som bäst. Deras anka...mmmm! Tror nog att de kan skaka fram en bra drink här också.
    Tryne till Knorr också på Gamla Väster - här har inte jag varit, men skulle gärna vilja.
    Atmosfär vid stadsbiblioteket - lite dyrare, men gott och sofistikerat! ;-)
    Plockepinn på Bergsgatan - mysigt och prisvärt ställe med smårätter.
    Njutbar på Stora Nygatan - hit går man för maten och den trevliga atmosfären! Mer ett lunchställe, men de har öppet på kvällen och vinrättigheter. Man sitter rätt illa och det är trångt och stökigt, men maten....mmm...vällagat och gott!
    Runt Davidshallstorg finns det många restauranger och runt Lilla Torg finns det också en hög. Drumbar på ena sidan är en skotsk bar. Här finns det inga tjusiga drinkar, men god cider och öl med för den delen och framförallt finns här Fläsklägg! Man känner sig som Obelix, när man sätter kniven i den och man är mätt en vecka efteråt. En upplevelse utöver det vanliga! ;-)
    På stationen finns det numera en restaurang i den kungliga vänthallen och längre bort vid gamla lokalstationen ligger Vigårda. McDonalds i lyxvariant och här finns det drinkar! ;-)

    Blandat bandat och du har kanske redan testat en del! Det finns ju många fler förstås i andra delar av Malmö. Hoppas ni får en trevlig helg! :-)

  7. Den idén låter väldigt bra även i våra öron, att dricka bubbel och låta andra göra jobbet är ju dessutom en fin födelsedagspresent.
    Så kul med en Malmöresa och föreställning, hoppas ni får en riktigt härlig tur och att ni har med något bra tips hem som du kan bjuda på här. Tyvärr kan vi inte själv bjuda på något, även om Malmö ligger runt hörnet från oss, men Tinas tips låter intressanta så dom ska vi själv kika vidare på!
    Kramar till dej!

  8. Hej hej!
    Så trevligt att ni kommer till Malmö, tror att ÄGD är toppenbra!
    Här får du två restaurangtips:
    Epicuré, liten liten italiensk restaurang på Generalsgatan på Gamla Väster. Liten lokal, som sagt, med jättegod mat och mysig stämning. En av mina favoriter här i Malmö!
    Myteri på Skomakaregatan mitt i stan har jag också hört mycket gott om. Maten ska vara fantastisk. Och med tanke på att de enligt hemsidan har Cavafredagar och Karibisk rompunchlördag så känns det ju som om det är mitt i prick...
    Önskar er en härlig helg!
    Åsa K

  9. Moccasin har både bra drinkar och mat - mysigt ställe är det också
    Har hört mkt gott om Lyran, men inte testat själv
    Grand är def. stans bästa häng, hit går en för att kolla på folk och dricka drinkar etc.

    Skulle undvika Lilla Torg, mest turistfällor där förutom Bastard då ett litet stenkast därifrån.
    Ha fun!

  10. Tack! Gud så många fina tips! Flera ställen som vi inte har besökt.

    Visst är glass en bra efterrätt, brukar kännas som en lätt och fräsch avslutning på middagen. Apropå marängsviss såg jag någon som gjort en julig variant med pepparkakor, så det måste jag testa. Kanske med lingon- eller apelsinglass.

    Absolut Moma går konjaken bytas mot rom.

  11. Oh, vad gott det ser ut! Bra inspiration! Tack!

  12. Glass är ju bäst ingen protest!
    Ha en fin helg i Malmö! Kramar.

  13. Alltid gott med mousse men med konjak i har jag vad jag vet aldrig smakat.... du vet jag och sprit går ju inte ihop så väl... tycker inte det är så gott. Skönt att man är olika och gillar olika saker. Med fikon till låter både gott och passande!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.