Desserter till jul

12/19/2014

Som ni kanske minns brukar vi ha gemensam lunch ett par gånger per år på mitt jobb, då alla som arbetar på mina avdelning (närmare 40 personer inräknat alla yrkeskategorier) samt även de som är studie- eller föräldrarlediga äter tillsammans. Igår var det dags för risgrynsgröt, julskinkesmörgås (fanns även julost för de som inte äter kött) och en massa julgotter. Jag hade blivit tillfrågad om jag ville göra någon kaka och tackade glatt ja. Eftersom det skulle räcka till ungefär 40 personer så valde jag att göra fyra stycken som vardera skulle räcka till runt 10 personer. Valet föll på en personlig favorit - cheesecake, men jag gör oftast den frysta varianten (som är perfekt att variera smaksättning på beroende på bjudningstillfälle) vilket inte skulle fungera nu med transport till jobbet och något av en drop-in-lunch. Jag gjorde istället en ugnsbakad variant och en som fått stå till sig i kylen, båda med juliga smaker fast ändå lite olika. De fick båda bra betyg, men åsikterna vilken som var godast varierade. Personligen tyckte jag den lingonröda blev vackrast dock gjorde jag den aningen för söt (justerat detta i receptet), så smakmässigt gillade jag bäst den med apelsin som fick en härligt frisk smak. I den ena botten använde jag bara pepparkakor och i den andra hälften digestivekex, men där kan man göra som man vill. Så var så goda, här får ni två riktigt goda juliga efterrätter!


Lingon- och pepparkakscheesecake, 8-12 pers.
Botten:
100 g smör, smältes
100 g Digestivekex
100 g pepparkakor (går bra att använda glutenfria pepparkakor)

Fyllning:
2 ½ gelatinblad
400 g cream cheese
250 g kesella 10 %
½ dl florsocker (eller valfri sockerersättning)
1 tsk vaniljsocker
2 + ½ dl vispgrädde
1 dl lingonsylt (jag valde en ekologisk sort med mer bär i än socker)

Lingonspegel:
2 gelatinblad
2 dl (frysta) lingon
1 dl vatten
3/4 dl socker (eller valfri sockerersättning)

Lingon att garnera med

Smält smöret. Mixa kex och pepparkakor och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen på botten i en springform (diameter på denna spelar ingen roll, kakan blir bara olika hög). Låt stelna i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa cream cheese och kesella smidigt tillammans med vaniljsocker och florsocker. Vispa 2 dl grädde till mjuka toppar. Koka upp ½ dl grädde som du låter de urkramade gelatinbladen smälta i under omrörning, låt sedan svalna en aning.
Blanda ned lite i taget av cream cheeseblandningen i den varma grädden, sedan rör du ned den vispade grädden och sist sylten. Häll fyllningen över botten och släta till ytan. Låt stelna i kylen ett par timmar innan lingonspegeln läggs på.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp lingon, vatten och socker som får sjuda i 8-10 minuter. Sila av lingonen och rör ned de urkramade gelatinbladen i den varma lingonsaften. Låt svalna till simmig konsistens innan den breds över fyllningen. Strö över valfri mängd (frysta) lingon i lingonspegeln. Ställ kallt fram tills servering.



 
Apelsincheesecake med pepparkaksbotten, 8-12 pers.
Botten:
100 g smör, smältes
150 g pepparkakor (går bra att använda glutenfria)
 
Fyllning:
200 g cream cheese
1 ½ dl socker (eller valfri sockerersättning)
3 ägg
½ apelsin, rivetskal
1 apelsin, pressad juice
 
Topping:
2 dl crème fraiche
½ dl florsocker (eller valfri sockerersättning)
½ apelsin, rivet skal
ev. hinnfria apelsinklyftor
 
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Mixa pepparkakorna och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i botten på en springform (diameter på denna spelar ingen roll, kakan blir bara olika hög). Grädda botten mitt i ugnen i 10 minuter.
Vispa ihop cream cheese och socker. Vispa ned ett ägg i taget och smaksätt sedan med apelsinskal och apelsinjuice. Bred ut smeten jämnt över botten. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter, tills fyllningen känns fast. Låt kallna.
Vispa ihop crème fraiche med florsocker och bred ut över kakan. Riv över lite apelsinskal och garnera eventuellt med hinnfria apelsinklyftor.
Apelsinklyftor utan hinnor får du enkelt genom att först skära av toppen och botten på en apelsin. Skär sedan bort skalet runt hela apelsinen genom att skära bort strimlor av skalet från toppen till botten. Därefter kan du enkelt skära ut klyftorna mellan dess skiljeväggar.
 
 
Ha en riktigt härlig helg!

3 kommentarer:

  1. Så himla fina!

  2. Riktigt fina bilder och färger, det behövs verkligen just nu!
    Vi är som du och föredrar den frysta varianten av cheesecake och just med lingon och pepparkaka har vi gjort med lyckat resultat. Men apelsin och den fräscha smaken lockar...:)

    Hoppas du får en riktigt fin helg,
    kramar

  3. Thanks for sharing!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.