Vegetarisk nyårsmeny

12/23/2014

I denna veckas nummer av KalmarPosten bjuder jag för sista gången på mina recept. Jag har efter nästan tre år valt att inte ha med min matspalt i fler nummer. Det har varit fantastiskt kul, men min tid räcker inte till och man ska väl sluta medans det är roligt. I detta nyårsnummer bjuder jag på en grön nyårsmeny eftersom jag tror att 2015 kommer bli de vegetariska alternativens år. Det var en liten utmaning tycker jag. Inte för att det är svårt att laga vegetariskt, men lite knepigt att göra en grön festmeny. Många förknippar inte nyår med vegetarisk mat och personligen tror jag aldrig att jag har ätit en helt vegetarisk nyårmiddag. Det brukar dyka upp en hel del skaldjur på mångas nyårsmeny och kött brukar vara vanligare än fisk- och fågelalternativ. Till nyår bjuds det på mat som kostar lite extra, man unnar sig hummer och oxfilé och det är kanske enda gången på året man dricker champagne. Långt i från alla har råd att unna sig sådan lyx och kanske inte ens en gång om året. Jag säger inte att grönsaker är billigt, men i jämförelse så. Vi unnar oss en flaska champagne ibland och det finns flera goda som tillhör de billigare sorterna och även flera olika sorters cava som är mycket goda för en betydligt billigare peng. Jag tycker inte att man behöver vända ut och in på sig själv (och sin plånbok) bara för att det är nyår. Vill du lyxa till det med champagne så drick den när gästerna kommer och inte vid tolvslaget, så kan ni njuta av den ordentligt. Under fliken snittar hittar ni tips på godsaker (bl.a. dessa två godingar) till minglet när gästerna anländer och även ett par tips gott bubbel. Och så får ni här två gröna sköningar jag tycker ni ska testa! Jag och mina förnyårsfirande gäster tyckte att min gröna meny blev både tillräckligt festlig för att bjudas på vid en nyårsmiddag och mycket god.

 
Dillrårakor med picklad rödlök, svartrötter och brynt citronsmör, 4 pers.
500 g potatis, riven (inte allt för grovt)
1 liten gullök, riven
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 knippe dill, finhackad

Picklad rödlök
1 röd lök, tunt skivad
1 msk ättiksprit
1 msk vatten
2 tsk strösocker
2 krm salt

Brynt citronsmör
100 g smör
½ citron, rivet skal
1 vitlöksklyfta, riven

Kokta svartrötter
4 svartrötter
1 citron, pressad saft
1 tsk salt

sallad

Blanda riven potatis och riven lök. Krama ur vätskan och smaksätt med salt, svartpeppar och dill.
Forma rivet till fyra platta rårakor och stek dem gyllenbryna i olja. Hit kan du förbereda och sedan värma rårakorna i ugnen före servering.

Rör ihop ättika, vatten, socker och salt. Lägg i lökskivorna och se till så att lagen täcker all lök. Ställ kallt fram till servering. Hit förbereder du.

Bryn smöret i en stekpanna under omrörning tills det har en gyllenbrun färg och doftar nötigt. Dra pannan från värmen och smöret svalna något. Blanda sedan ned rivet citronskal och vitlök. Ställ kallt fram till servering. Hit förbereder du och sedan vispar du upp smöret före servering.

Pressa i citronsaften i ca 1 liter vatten och tillsätt salt. Skala svartrötterna under rinnande vatten och dela dem både på längden i smalare stavar samt skär dem i 5 cm långa bitar. Lägg dem i citronvattnet och koka dem mjuka i detta vatten. Låt dem rinna av och servera dem ljumna på rårakorna tillsammans med picklad rödlök, lite sallad och brynt citronsmör.

 
Mozzarellagratinerad marinerad portabello med balsamicoreduktion, sötpotatispuré och linssallad, 4 pers.
Mozzarellagratinerad portabello
4 portabellosvampar
½ dl balsamvinäger
½ dl olivolja
1 msk kinesisk soja
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
70 g babyspenat
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
salt och svartpeppar
250 g mozzarella (2 kulor)
1 grillad paprika, strimlad
70 g pinjenötter

Balsamicoreduktion
1 ½ dl balsamvinäger
3/4 dl farinsocker
2 msk vatten
40 g smör

Sötpotatispuré
750 g sötpotatis (2-3 st), skalade och delade i bitar
smör
salt och svartpeppar

Linssallad
1 dl okokta belugalinser (svarta)
200 g frysta edamamebönor
70 g babyspenat
100 g cocktailtomater

Blanda balsamvinäger, olivolja, soja, oregano och vitlök till en marinad. Ringla lite olivolja i en ugnsform och lägg portabellosvamparna med botten uppåt i denna. Skär eventuellt bort foten. Häll marinaden över svamparna och låt dem stå tills straxt före servering. Fräs babyspenat och pressad vitlök hastigt i lite olivolja. Salta och peppra. Förbered hit.
Sätt ugnen på 200°. Sätt in de marinerade svamparna mitt i ugnen 10 minuter.
Rosta pinjenötterna i en torr panna.
Ta ut svamparna och fördela spenaten över dem. Dela mozzarellabollarna på mitten och lägg en skiva på varje svamp. Sätt ugnen på grill och ställ återigen i svampara i ugnen. Låt dem står tills osten fått smälta och fått lite färg. Toppa med grillad paprika och rostade pinjenötter.

Koka sötpotatisen mjuk. Mixa den till puré tillsammans med en klick smör. Smaka av med salt och svartpeppar. Du kan förbereda hit och sedan värma purén försiktigt i en gryta före servering. Späd eventuellt med lite varmt vatten.

Koka linserna enligt anvisningarna på paketet. Lägg de frysta edamamebönorna i en skål och slå över kokhett vatten. Låt dem tina i vattnet, vilket tar ungefär 5 minuter. Tar ut bönorna ur skidorna. Hit kan du förbereda.

Fördela kokta linser, edamamebönorna, babyspenat och tomathalvor på fyra tallrikar. Fördela även basamicoreduktionen på tallrikarna, lägg på sötpotatispuré och en gratinerad portabellosvamp på vare tallrik.


Nu stod inte jag för desserten denna gång utan det gjorde Anastatsia som hade bakat en ljuvlig sötsyrlig nyårstårta. Perfekt att servera i portionsbitar som små bakelser. Receptet hittar ni här.
 

Nu ska vi inte riktigt fira nyår än om ni nu inte gör som jag och firar i förtid, annars har ni har gott om tid på er att både planera och handla. God Jul allesammans! Vi ses i mellandagarna!

5 kommentarer:

  1. VI kör som vanligt på catering på nyårsafton, allt för värdparets skull som firar födelsedagar på löpande band i juletider... I år blir det Ingelsta Kalkon vi ska testa, spännande.
    Vegetarisk festmeny hade vi inte varit främmande för att ha, men frågan är väl om alla runt nyårsmatbordet hade instämt...

    GOD JUL på dej, bästaste Emmy
    Kramar

  2. Klockrent inlägg! God Jul och Gott Nytt år till er alla.
    Hälsn Liselott

  3. Men tjena pinglan:) God fortsättning <3

  4. Jag blev förrättsansvarig till nyår (och dessert) och denna förrätten låt ju supersmarrig! Tål att tänkas på...

  5. Ska smöret till förrätten serveras kallt???

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.