Vegoburgare i bovetebröd

12/13/2014

Om ni letar efter julinspriation så får ni leta i mitt bloggarkiv för här är det fortfarande dåligt med julgodis och annat gotter. Men under fliken godis finner ni en massa godis, bland annat mina favoriter peppermintbark, hallonkola med lakritschoklad och hemgjorda praliner.  Inte ens någon ny inspiration till julbordet har hon vett att komma med. Näe! Men självklart en hel del i arkivet från tidigare jular.

Ni får lite annat istället. Inte världens roligaste mobilbild, men tro mig det här är en supergod lunch. Jag har insett hur enkelt och gott det är att göra vegetariska biffar med alla möjliga sorters grönsaker och i stort sett bara ägg som bindemedel. Denna gång blandade jag olika sorters rotfrukter och hade i biffarna, åt dem i bröd tillsammans med färska grönsaker samt en keso- och fetaoströra.
Jag testade ännu ett recept på glutenfria frukostbullar som jag hittade hos Nilla, som inte är gjorda på en massa ägg som de bullar jag tidigare testat vilket gav luftigare bullar. Jag gillade bullarna bättre fyllda med mat som exempelvis hamburgerbröd och inte fullt lika mycket som frukostbröd. Åsikterna om detta gick dock isär i familjen och så är det ju alltid, smaken är som baken.


Rotfruktsburgare, 4 pers.
500 g rotfrukter, skalade och mellangrovt rivna
1 gul lök, riven
2 ägg
2 msk maizena mjöl
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
(en nypa cayennepeppar)

Blanda rivna rotfrukter och riven lök med ägg, maizena och kryddor. Klicka ut smeten i en stekpanna och stek biffarna i smör.

Bovetebullar, ca 14 st
50 g jäst
9 dl kallt vatten
1 ½ tsk salt
7 dl/ 420 g bovetemjöl
4 dl/ 240 g rismjöl
3/4 dl/ 40 g fiberhusk

Rör ut jästen i kallt vatten. Mät/väg upp alla torra ingredienser och blanda ned i vattnet. Kör i en köksmaskin eller med elvispensdegkrokar i ett par minuter. Låt sedan degen svälla i 10 minuter. Rulla bullar av degen med blöta eller inoljade händer. Lägg på plåt med bakpapper och strö lite bovetemjöl över och låt sedan jäsa övertäckta i 1,5 timme. Sätt under tiden ugnen på 225°. Grädda bullarna i 20 minuter.
Låt bullarna kallna helt innan de skärs upp, annars blir de kladdiga.

6 kommentarer:

  1. Håller med, älskar vegbiffar! Brukar göra en variant med en massa rotfrukter i som är så himla goda. Brukar och brukar, förresten, det var ju en mindre evighet nu… Konstigt att det är så, att man glömmer bort att laga rätter även om man tycker de är så goda?! KRAM!

  2. Jag har provat ett gäng olika recept på bovetebröd (inte Nillas dock) men näe... Jag kan inte med smaken! Bovetebröd har jag inga problem med dock, märkligt :)

  3. Ser underbart gott ut! Hade jag inte tackat nej till :) Kram!

  4. Vilka härliga biffar ser så goda ut:)

  5. Haha, vad lustigt, jag gjorde exakt de bullarna i lördags! Jag gillade dem inte, de hade nån bismak som jag inte riktigt kunde komma överens med, men den som är glutenkänslig gillade dem skarpt!

  6. Ja, vad bilden anbelangar så har vi absolut inget att klaga på, att den är tagen med en mobilkamera skulle vi aldrig ens gissat på, den är ju hur bra som helst. Då skulle du se hur kassa bilder det blir med vår gamla Samsungtelefon... Där kan vi snacka oroliga bilder:)
    Sånt glutenfritt har vi aldrig bakat, vi har bara hållit oss till mandelmjöl och det känns som vi fortsätter med det när vi läser vad ni andra har tyckt. Rotfruktsbiffar däremot, det fortsätter vi mer än gärna med.
    Kramar till dej Emmy!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.