Testat ännu en brödmix

4/29/2014

Även att jag äter väldigt lite bröd har jag snart testat det mesta inom brödbak, med olika resultat. Allra godast är riktigt surdegsbröd, men om det inte tillsätts någon liten gnutta jäst eller annat som skjutsar på jäsandet tar det väääldigt lång tid. Plus att du måste komma ihåg att mata din surdegsgrund för att ha något att baka med när du känner för det. Det går säkert att få in rutin och bli bättre på det också, men mitt tålamod tröt.
Näst därefter kommer de bröd som jäses i rumstemperatur med lite jäst samt under lång tid och som får en surdegsliknande karaktär. Personligen gillar jag dessa bröd bättre än de kalljästa som man jäser i kylen. Bakpulverbröd kan vara både smidiga och goda, men hur lite sött jag än har i tycker jag de har en förmåga att bli åt det sötare hållet om de ska bli rikigt saftiga. Sedan har vi brödmixerna som ger olika sorters bröd. Jag har testat ett par från Bagerina som gett goda glutenfria (lowcarb) bröd, där mixen blandas med ägg och kesella. Jag brukar beställa från Recomarket som ni finner i länken, då de har en hel del annat utöver brödmixer.

Senast ut att testa på brödfronten var detta brödet från lchf-klubben där mixen blandas enbart med vatten, vilket kan vara smidigt särskilt nu till sommaren då man kanske har begränsade kylmöjligheten i sommarstugan. Och så kan vem som helst enkelt blanda ihop degen och hälla den i den medföljande formen.

Här är det färdigbakade brödet. Jag valde att toppa brödet med lite blandade frön eftersom det är både snyggt och gott. Numera finns lchf-klubbenssortiment i flera ICA-butiker runt om i landet och ni inte vill handla via nätet. Visst man kan tycka att dessa mixer till lågkolhydratsbröd är dyra, men du får mer bröd för pengarna. De mättar mycket mer än vanligt bröd utan att för den delen vara kompakta eller på annat sätt tråkiga. Godast är de precis som de flesta andra bröd nybakade, men jag tycker det funkar bra att skiva brödet och frysa in det för att sedan ta upp ett par skivor i taget. Men kom ihåg att skära tunnar skivor för som sagt mättar brödet ordentligt.



Jaha, nu får vi se om det blir någon värme imorgon eller om vi måste låta majbrasorna värma oss. Jag brukar tillhöra dem som står där huttrar, envist iförd min vårjacka och håller på att frysa häcken av mig. För på något vis hur varm april än varit så är det alltid kallare just på Valborgsmässoafton. Jag tror jag ska ladda upp med lite varm choklad i en termos och kanske rent av en skvätt rom i den. Ni tycker det är enklare att klä på sig? Jo visst, men ska nu våren sjungas in så ska det väl ändå vara i vårjackan. Fast ballerinaskorna väntar jag med lite till för är det något jag alltid fryser om så är det fötterna! Glad vår och trevlig Valborg på er! Ses i maj!

 

Grillat är godast!

4/25/2014

Jaha, då var jag inne på min sista dag på påsklovet. Vilddjuren är lediga ett par dagar till även om det känns som de behöver komma tillbaka till vanliga rutiner igen och kanske rent av sakna varandra lite. Vi har haft en fantastisk vecka med fint väder, fast aningen för isiga vindar tycker jag för att vara i april. Idag är det dock nästan vindstilla och snäppet varmare och alldeles alldeles underbart... Precis som för många andra väcks suget hos mig efter grillad mat så fort vädret blir vackert. Det är nästan så att grilldofterna som sprids mellan husknutarna doftar ljuvligare än vårens blommor. Allra bäst är det om man dessutom kan vara utomhus och förbereda maten.

Det här är en favoritmix som jag gärna steker tillsammans om jag inte har någon färdig lunch hemma. Denna gång hamnade den på grillspett. Ni ser squash, paprika, halloumi och svamp kryddad med enbart svartpeppar.

Jag säger bara - kryddsmör! Finns det något bättre till grillat?! Livet blir helt klart bättre med en rejäl klick smör. Här har jag blandat det med citronskal, vitlök, chili och ramslök. Smakar bra på allt från bröd, grillade grönsaker, kyckling, fisk och kött.
 

Det går inte starta grillen utan den obligatorisk grillölen enligt min man. Och det är nog inte många som tackar nej till en kall god öl i solen medan de grillar middagen. Här ser ni en lokalproducerad goding från Ängöl.

Det färdiga kryddsmöret! Se nu till att göra er egen favorit. En av mina är Café de Parissmör, men det kräver lite mer jobb och det hade jag inte riktigt tid till. Känner ni att ni har tid och alla ingredienser hemma till det så är det helt klart värt det.



För den andra i kocklaget som inte så gärna dricker öl mer än när hon svettas på en strand någonstans bjöds det på matlagningsvin. Ja, alltså den sorten man dricker och inte nödvändigtvis häller i maten. Jag smakade på vinet från boxen jag fick och det passade riktigt bra till maten.


Tillsammans med grillspetten åt vi entrecôte som vi köpte på Citygross. Jag brukar inte handla i deras butiker, men var där och spanade på annat och då köpte jag lite av deras kött som alla pratar så gott om. Vi tyckte det var okej och inte det bästa kött vi ätit. Oftast är entrecôte godare i tjocksre skivor kan jag tycka, så det får en fin yta, men ändå en röd kärna.

Jag hoppas ni blev riktigt sugna på att grilla nu, för det blev jag... igen!
 

Årets påskbuffé

4/21/2014

Så fort det går för fyra härliga dagar att försvinna! Det känns som det nyss var fredag och vi såg fram emot en lång ledig helg tillsammans. Men även om dagarna har gått fort så har de varit underbara! Kanske just därför passerade de snabbt förbi. Vi har hunnit med både att njuta av en massa god mat vid andras bord och avkopplande häng hemma. Kanske prioriterade vi bort lite väl många måsten, men men... Just måsten brukar aldrig springa ifrån en utan snällt finnas kvar tills nästa lucka i kalendern dyker upp.
Igår var det påskmiddag hemma hos pappa tillsammans med mina syskon, så pappa och jag hjälptes åt att fixa påskbuffén. Vi fick ihop en trevlig blandning av olika sorters plockmat tycker jag, men även hur lite man tänker att man ska göra av varje rätt så blir det ändå en massa mat när man väl börjar äta. Antalet portioner i recepten är därför inte skrivet i sten eftersom det beror på hur många olika rätter ni väljer att ha på er buffé. Så här såg det ut:

Sparris känns som ett måste på en vårbuffé även om den svenska ännu inte har kommit till butikerna, men jag hittar fina gröna knippen med spansk ekologisk sparris. Dessa lindade jag in i parmaskinka och serverade tillsammans med en citroncreme och rostade pinjenötter.


Parmalindad sparris med citroncreme, 10-15 pers.
2 knippen grön sparris
2 hg tunna skivor paramaskinka eller annan lufttorkad skinka
50 g pinjenötter
½ citron, rivet skal

Citroncreme:
2 dl crème fraiche
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Koka sparrisen i lättsaltat vatten i två minuter. Spola den hastigt under kallt vatten och låt rinna av. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Linda skinkskivorna runt sparrisen. Blanda ingredienserna till citroncremen och ringla lite av den över sparrisen. Strö på pinjenötterna, riv över lite citronskal och servera resten av cremen till.

Även Västerbottenostpaj är ett måste på buffén för den tröttnar vi aldrig på, så det är den enda rätt som nästan alltid dyker på mina bufféer. Denna gång gjorde jag små snittar av den istället för att servera den hel.


Mjölfri/glutenfri Västerbottenostpaj, 1 stor paj (jag tog en 30x20 cm form)
Pajskal:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhust
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Fyllning:
300 g riven Västerbottenost
4 ägg
1 ½ dl vispgrädde
2 krm salt
1 ½ krm svartpeppar

2 dl crème fraiche
1 burk röd caviar (75 g)
gräslök

Mixa sesamfrön i en blender eller köksmaskin tills de finfördelats något och tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och ställ i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Höj ugnsvärmen till 225°. Blanda ihop Västerbottenost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna något, eller gör den dagen innan och värm den vid servering.
Skär eventuellt i bitar och toppa med crème fraiche, caviar och gräslök.



Vad vore en påskbuffé utan ägg?! Det fick blir en älskad klassiker med kokta ägghalvor toppade med majonäs, räkor och dill. Alltid lika försvinnande gott.

Eftersom jag försökte få pappa att inte servera några köttbullar och prinskorvar till barnen så hade jag köpt en bit varmrökt lax och gjort en romsås till den, för lax äter alla barnen. Men när en av barnens kusiner efterfrågade just köttbullar och prinskorvar så fixade självklart deras snälla morfar det på ett kick.

Pappa brukar göra en god örtbakad skinka till påsk och servera tillsammans med hans variant av mimosasallad (som ni skymtar bakom i skålen) och som är betydligt godare än den man köper färdig i butik. Bakom ses även pappas inlagda sill och strömming.



Pappas påskskinka, 15 bufféport.
2 kg rimmad, benfri skinka
1 msk torkad timjan

Griljering:
1 msk rapsolja
1 msk kinesisk soya
1 msk osötad senap
2 msk finhackad färsk/fryst persilja
1 tsk torkad timjan

Sätt ugnen på 175°. Skölj skinkan i rinnande vatten. Torka av den. Lägg skinkan på ett stort ark aluminiumfolie och stick en köttermometer i den tjockaste delen. Strö över timjan och svep om folien så att du kan se termometern. Lägg skinkan i en långpanna och sätt in den mitt i ugnen. Tag ut den när termometern visar 70°. Beräkna 70-85 minuter per kilo skinka. Låt skinkan svalna lite. Tag bort folien och nätet sedan. Låt skinkan bli riktigt kall.
Sätt ugnen på 250°. Skär bort allt fettet från den kalla skinkan. Blanda alla ingredienserna till griljeringen och bred det över skinkan. Sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Mimosasallad, 10-15 bufféport.
1 dl majonäs
1 dl vispgrädde, vispas
några ananasskivor, fint tärnade
1 äpple, fint tärnat
2 hårdkokta ägg, (se nedan)
1 dl tinade gröna ärtor
1 stjälk blekselleri, strimlad

Blanda majonäsen med den vispade grädden. Dela äggen och hacka vitan. Rör ned äggvitebitarna, frukten, ärtorna och sellerin. Passera äggulorna genom en sil över salladen.

Den färdiga smördegen jag nämnde i förra inlägget att jag hade köpt gjorde jag snittar av som jag toppade med vitlöksost och kallrökt lax. Perfekta både som här på en buffé och tillsammans med ett glas bubbel före maten.


Smördegssnittar med vitlöksost och rökt lax, 16 st.
1 rulle kyld färdig smördeg
150-200 g cream cheese med smak av vitlök och örter
100 g kallrökt lax
lite färskpressad citron
ev. rädisor och gräslök

Sätt ugnen på 200°.  Rulla ut smördegen och skär i bitar, cirka 16 rutor. Fördela osten i mitten på rutorna och inte ända ut till kanterna. Grädda snittarna i ugnen i 15 minuter tills smördegen fått fin färg. Pressa lite citron över laxen och fördela den på snittarna och garnera eventuellt med lite grönt.

Jag gjorde även små kavringssnittar som jag toppade med en kräftröra som fått smak av pepparrot och citron. Även de goda som drinktilltugg tillsammans med ett glas bubbel.

Och på tal om bubbel så får ni här ett tips på en nyhet på Systembolaget, en god ekologisk cava, Privat (7904), som är klart prisvärd om ni tycker om torrare mousserade viner.

Kavringssnittar med kräftröra, ca 16 st.
300 g kräftstjärtar (avrunnen vikt)
1 dl majonäs
2-3 msk riven pepparrot
2-3 msk hackad dill
1 msk pressad citron
salt och svartpeppar
ca 8 skivor rågbröd/kavring (jag använde bröd gjord på denna mix från Bagerina)

Dela eventuellt kräftstjärtarna något och blanda sedan med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna röran gotta till sig en stund i kylen innan du toppar små brödbitar med den. Stansa ut två små rundlar ur varje brödskiva med tex ett snapsglas. Lägg kräftröra på brödbitarna och garnera med lite dill.

Hur mätt man än är efter en middag så efter en liten stund brukar det finnas plats för lite dessert i alla fall. Jag valde att göra dem mycket små, men det blev ändå lagom efter buffén. Receptet som är Paolo Robertos är beräknat till fyra personer, men det skulle blir på tok för stora portioner tycker jag, men tillhör ni dem som hellre äter mer dessert än middag så kanske ni ska beräkna att receptet räcker till färre än vad jag har angett... Paolo serverade sin mascarponecreme tillsammans med en bärsås, men jag gjorde det både enkelt för mig och fick en påskgul dessert när jag valde en persikopuré till istället.


Mascarpone- och citroncreme med persikopurè, 8-12 mindre desserter (jag gjorde 12 små)
2 dl vispgrädde
200 g mascarpone alt. cream cheese
1 citron, rivet skal och pressad saft
½ dl florsocker eller annan sötning

2 burkar à 190 g persikopuré (för bebisar)
physalis

Vispa grädden ganska hårt. Rör samman hälften av ingredienserna till en slät smet, tillsätt sedan resten och rör igen till en slät smet. Smaka av så du har en lagom balans mellan citronens syra och sötningen. Spritsa eller skeda ned mascarponecremen i portionsglas. Fördela fruktpurén i glasen och ställ allt kallt i ett par timmar före servering. Garnera med physalis.


Barnen och jag har påsklov i ytterligare ett par dagar så jag hoppas på en lika stor och gul sol på himlen som hela påsken. För jag tänker vara ute så mycket det bara går och njuta av våren. Måste plantera om mina tomater bland annat som jag aldrig fick ändan ur och gjorde i helgen...

Fyllda kycklingfiléer med citronmarinerade grönsaker

4/18/2014

Jag har sett att många av er är inne på bloggen och söker efter påskrecept och det dyker inte upp några nya här förrän i påskhelgen eller efter. Men det finns en hel del godingar från tidigare år under fliken Påsk i receptskafferiet, så jag hoppas att det inte ska gå någon nöd på er. Jag kommer främst ägna mig åt matsurfing och njuta av andras påskmat, men ska bidra lite själv också och där har jag inte riktigt bestämt mig ännu vad det blir. Det är så typiskt mig att bestämma vad det ska bli i sista minuten. Jag har laddat upp med bland annat kallrökt lax, sparris och lite andra fräscha grönsaker, Västerbottenost, både smaksatt och naturell cream cheese, smördeg, skaldjur och lite annat. Sedan får vi se vad jag blir sugen på att laga. Målet är att det ska kännas vårfräscht och inte likna julmaten.

Därför får ni här mat som ni kan njuta av när ni ätit så många ägg att ni längtar efter något annat. Bilden gör inte rätten riktig rättvisa, men kycklingen blev både saftig och fantastiskt god av fyllningen. De citronmarinerade grönsakerna som är en återkommande favorit passade perfekt till, men går självklart byta ut mot ris eller kokt potatis om ni så önskar. Till detta åt vi även capresesallad fast jag hade även i avokado vilket gjorde den ännu godare.


Fyllda kycklinglår med smak av parmesan, soltorkade tomater och basilika, 4 pers.
700 g urbenad kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 ½ krm vitpeppar
50 g riven parmesanost
5-6 soltorkade tomater i olja, hackade
ett par kvistar färsk basilika
1 vitlöksklyfta, finhackad

2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
1 tsk fransk senap

200 g cocktailtomater

Sätt ugnen på 225°.  Vik upp kycklinglårfiléerna och krydda dem med salt samt peppar. Blanda den rivna parmesanosten med soltorkade tomater, vitlök och basilika. Fyll kycklingen med blandningen och lägg den i en ugnsform. Blanda grädde med vitt vin, fond samt fransk senap och slå det runt kycklingen. Lägg gärna cocktailtomater runt kycklingen. Tillaga i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills kycklingen är genomstekt.


Dessa grönsaker är som sagt en återkommande favorit och passar till det mesta. De är helt ljuvliga tillsammans med grillat kött eller kanske rent av påskens lammstek.


Citronmarinerade grönsaker, 4 pers.
1 fänkål, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
2 morötter, i slantar
2 olika paprikor, i mindre bitar
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Marinad:
1 citron, rivet skal och pressad saft (är den liten så ta 1 ½)
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
25-50 g finriven parmesan
salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 225°. Sprid ut grönsakerna i en ugnsform. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen i 20-25 minuter. Blanda ihop ingredienserna till marinader. Häll marinaden över de varma grönsakerna.


Egentligen är det inte bästa tiden nu att göra caprese eftersom tomaterna inte är så smakrika som längre fram i sommar då salladen är ljuvlig. Det är även gott att byta ut tomaterna mot skivade jordgubbar! Så komihåg det när de svenska jordgubbarna kommer, men oavsett om du använder tomater eller jordgubbar satsa på en riktigt god mozzarella.


Ha nu en riktigt härlig och god påskhelg! Jag vakar av från nattjobb idag, långfredag, och ska sedan ha påsklov! Det ska bli hur skönt som helst. Barnen och jag ska passa på att träffa en del vänner, men jag hoppas också på fint väder så jag kan ägna mig åt en del både trädgårdsfix och trädgårdshäng.

Kanel- och vaniljdoftande glutenfri granola

4/14/2014

Vilken lurig helg det har varit. Ena stunden har vi hållit på med trädgårdsfix och planering inför sommaren och så rätt vad det är har himlen öppnat sig och regnet har ös ned. Vi har åkt runt och kikat på lite nytt till trädgården och vi lyckades till och med att handla mer på Ikea än vad vi fick in i bilen. Jag har råkat ut för detta en gång tidigare, fast då låg närmsta Ikea i Älmhult och det slutade med att min väninnas mamma fick sitta intryckt i ena rutan i baksätet och en snäll anställd på Ikea hjälpte oss att fylla taket på bilen... Nu kunde som tur var Berra åka hem och hämta släpet medan jag väntade. Så nu är det pyntat i trädgården med nya stolar för avkopplande häng i solen och dessa färgglada underbara lyktor som ger en skön folkparkskänsla. Så en regnig semester göre sig icke besväret för du är inte välkommen!

Ledig helg innebär även långfrukost med hela familjen. Det är inte för inte som mina frukostbilder emellanåt dominerar mitt Instagramkonto, men jag ääälskar frukost och de dagar jag börjar jobba före klockan sju äter jag två frukostar, en hemma och en lite senare på jobbet. De dagar det blir ett för långt hopp mellan måltiderna för att jag klämt in träning så äter jag ett frukostliknande mellanmål. Och då äter jag gärna rostad müsli, granola. Här är en som är helt utan gryner och enbart gjord på nötter och frön, som fått smak av kanel och vanilj. Ljuvlig i en skål yoghurt tillsammans med lite färsk frukt eller bär.



Kanel- och vaniljdoftande glutenfri granola
4 dl blandade valfria nötter, jag tog pekannötter, hasselnötter, mandel och valnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
½ dl rapsolja
½ dl vatten

ev. 1 dl kokoschips

Sätt ugnen på 200°. Dela nötterna i mindre bitar om du önskar. Blanda nötterna med frön, kanel och vaniljpulver. Bred ut på en plåt. Blanda vatten och olja och ringla över blandningen. Krama in vätskan något i nöt- och fröblandningen. Rosta mitt i ugnen i 15 minuter, men vänd runt var 5:e minut så det inte bränns. Låt svalna. Blanda om du önskar med kokoschips och torkad frukt.

Serranolindad torsk med ärtskum

4/08/2014

Det är som vanligt att jag inte kan fatta vart dagarna tar vägen för plötsligt har det gått flera dagar sedan jag gjorde något inlägg här. Eller egentligen vet jag vart dagarna har tagit vägen, en full jobbhelg och en middag med vänner och så plötsligt är det tisdag. I Kalmar har helgen varit härligt ljummen, så pass att jag fick rycket och sprang till och från jobbet i helgen. Det är bara enkel tur drygt tre kilometer, men så mycket mer hade jag inte pallat straxt efter sex på morgonen. På något vis är det alltid lättare att springa hem från jobbet på kvällen än dit tidigt på morgonen, men fördelen är att jag var tvungen att fortsätta springa för att hinna i tid.

För att riktigt känna hur våren som är på intåg så kommer här lite våraktig mat! Det här är en vardagsfavorit bland fiskrätterna, som är enklare än vad det ser ut. Ärtskum låter dessutom så mycket trevligare än ärtsås, även om såsen denna gången inte blev så värst skummig. Jag varierar tillbehören utifrån vad vi har hemma och rätten är lika god tillsammans med kokt potatis, smörslungade kokta morötter och ugnsrostade cocktailtomater som så här med blomkålsmos, grön sparris, edamamebönor och rädisor.


 
Serranolindad torsk med ärtskum(sås), 4 pers.
600 g torsk(rygg), delad i fyra bitar
½-1 tsk salt (beroende på hur salt skinkan är)
1 krm vitpeppar
8 skivor Serranoskinka

Ärtskum:
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 dl gröna ärtor

Sätt ugnen på 200º. Salta och peppra fisken och och linda sedan skinkan runtom. Lägg den i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i cirka 15 minuter.
Fräs löken glansig i lite smör. Tillsätt grädde, ärtor och buljongtärning. Låt koka en liten stund och mixa sedan såsen slät. Servera fisken tillsammans med grönsaker, såsen, kokt potatis eller mos.

Vill ni göra mina tillbehör enligt bilden så beräkna till fyra personer cirka 1,5 kg blomkål (2 små eko-huvuden) till moset, 2 knippen sparris, 500 g frysta edamamebönor (som kokas och spritsas) och ett knippe rädisor. Blomkålsmoset gör jag på enklaste vis genom att koka blomkålsbuketterna mjuka och sedan mixa dem med lite smör, krydda med salt och svartpeppar.

Pannkaksfrossa i Laggen går

4/04/2014

Älskar ni pannkakor? Då hoppas jag inte att ni har missat bloggen Det blir bara pannkaka! Ja, det är precis som namnet säger en blogg fylld med pannkakor av alla dess slag. Helt underbart. Som om inte detta vore nog, har Annika som driver bloggen dessutom bjudit in bloggare till en bloggstafett som hon kallar "Laggen går" där olika bloggare bjuder på ett pannkaksrecept och skickar sedan laggen vidare.



Jag bjöd på en favorit - kokospannkakor. Här har jag serverat pannkakorna/plättarna med kesella smaksatt med vaniljpulver och rivet limeskal samt färsk mango. Ett otroligt fräscht mellanmål. Helt ljuvligt gott! Pannkakorna är goda att servera på flera olika sätt, så även på klassiskt vis med sylt eller bär och kanske en klick grädde om ni hellre föredrar det.


Jag har också skickat laggen vidare till en bloggare som jag hoppas tar den och bjuder på flera goda pannkakor! I väntan på det får ni testa alla (!) pannkaksrecept som finns hos Det blir bara pannkaka .


Finfint firande!

4/03/2014

Igår firade jag och min man 10 år som gifta! Tennbröllop minsann. Det får mig att känna mig aningen gammal, men mest är det att jag inte kan fatta att det är 10 år sedan vi vigdes i Thailand. Här hittar ni bilder från den fantastiska dagen. Vi hade så gärna åkt tillbaka till vårt jubileum, men just nu fanns det ingen möjlighet för oss att åka någonstans. Nu hängde vi inte läpp för det utan firade på bästa vis ändå med skaldjur och gott bubbel i glasen.


Nabbens Rökeri & Fisk har flyttat in sin butik in i den Coopbutik jag brukar handla så där var jag och shoppade en hel del godsaker, som både vanliga räkor och rökta räkor samt ett nät musslor. Räkorna åt vi som de var och musslorna vinkokte jag. Hummer hade jag fyndat vid ett tidigare tillfälle och den valde jag att gratinera med vitlöks- och örtsmör som bland annat fick smak av ramslök. Fantastiskt gott! Tillsammans med skaldjuren bjöd jag aioli, avokado och lite citron. Vi blev verkligen tokmätta så jag kanske hade tagit i lite per person. Jag hade köpt 1 kg musslor, 500 g räkor, 200 g rökta räkor samt varsin hummerhalva. Här får ni recept för att ni också ska kunna ha er egen skaldjursfrossa.

Vinkokta musslor
1 nät musslor (1 kg)
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe persilja, finhackad
1 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
½ krm cayennepeppar
½ krm vitpeppar
1 dl vispgrädde

Borsta musslorna under rinnande vatten med hjälp av en borste eller svamp. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar dem mot bänken.
Smält smör och olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök lite glansiga utan att de får färg. Strö över persilja och häll på vinet och krydda. Låt sjuda en stund, tillsätt sedan musslorna och koka cirka 5 minuter under lock tills alla musslor öppnat sig. Lägg upp musslorna på ett djupt fat eller i djupa tallrikar. Häll grädden i grytan och låt sjuda ett par minuter. Smaka av och slå sedan över musslorna.
Servera genast tillsammans med aioli, lite bröd och eventuellt citron att pressa över. 


Så här ser mitt grundrecept ut på majonäs/aioli och det är enklast att göra en hel sats för att lyckas. Det du inte använder får du spara. Jag gör alltid min med stavmixer och har aldrig misslyckats oavsett vad de säger om temperaturer på ingredienserna. Någon skulle säkert säga att det bästa är att vispa den för hand med ballongvisp, men jag får den då inte tillräckligt tjock.
Har du lite citron hemma så byt ut häften av vinägern mot citronjuice och få en fräsch tvist på den.

Aioli
, 4 pers.

2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 dl rapsolja alt. byt ut en del mot olivolja
salt & vitpeppar

Vispa ihop äggulor, vinäger, senap och vitlök antingen med stavmixer eller för hand. Tillsätt oljan, till en början droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning. Var noga med att majonnäsen tjocknar innan du har i mer olja. Smaka av med salt och vitpeppar. Smaksätt gärna med chili, någon örtkrydda eller rivet citronskal.

Hummer är inget vi äter direkt ofta, men när vi gör det så örtgratinerar vi den i stort sett alltid för det är så gott. Bjud gärna lite bröd till hummern som kan suga upp det goda smöret som smälter och rinner ut från hummern.

Örtgratinerad hummer
1 kokt hummer färsk el. tinad fryst
50 g smör, rumsvarmt
½ dl finhackade örter, tex gräslök och persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
½ krm cayennepeppar

Sätt ugnen på 250°. Dela hummern på längden genom att sätta kniven mellan ögonen och sedan räta ut stjärten och dela den. Ta bort magen som sitter straxt bakom ögonen. Knäck klorna och tag bort skalet på ovansidan. Lägg humrarna i en ugnsform. Blanda övriga ingredienser och fördela över hummerhalvorna. Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera i 10 minuter. Servera med sallad, citronklyftor och eventuellt lite bröd.

Vi hade sparat en flaska champagne som vi nu njöt av. Ja, för den var verkligen god, det tyckte vi båda två. Billecart-Salmon Brut Réserve (7454) som inte är hutlös dyr, men ändå kanske något man bara unnar sig när något fint ska firas. Som denna dag!