Grillad lax och räkspett med asiatiska smaker

5/30/2014

I förrgår sprang jag och mina kollegor Drottning Margaretaloppet tillsammans, vilket vi har som tradition sedan flera år. Och då är vi alla i olika form, allt från de som aldrig springer till triathleter. Men eftersom loppet bara är 5 km tar sig alla runt på ett eller annat sätt och kommer i mål utan större tidsskillnad. Alla som har anmält ett lag får efter loppet hämta ut en picknickkasse och även filtar att sitta på. Hur varm våren än har varit så slår det alltid om till den dagen loppet är och vi sitter och mumsar huttrande - varje år. Från början hade vi även som tradition att hyra relaxavdelningen i simhallen och äta där, vilket jag tror vi får återuppta det till nästa år.

En annan dag när det istället var riktig sommarvärme bjöd jag på trevlig middag som kanske inte hade någon röd tråd, men som ändå blev mycket lyckad. Som fördrink blandade jag bål med Pimm´s och nu när den inte längre bara finns i Systembolagets beställningssortiment tycker jag ni ska och testa den inför sommaren. Godast tycker jag är att blanda den med lemonad, recept finner ni här.



På grund av det varma väder kändes grillning som bästa valet och till det hade jag köpt hem färsk lax och ett gäng räkor. Även om jag älskar asiatiska smaker, så brukar de inte vara första handsvalet vid grillning av någon anledning. Nu hade jag köpt hem ett stort knippe koriander och ville använda det och då hamnade laxen i foliepaket med koriander, chili, ingefära, lime och lite grönsaker. Det blev så gott! Tänk på när ni gör fisk i paket så här att grilla den lite mindre än klart för den hinner bli färdig den lilla stund den vilar på tallriken och på så vis får ni perfekt fisk som inte är torr.




Asitiska fiskpaket till grillen, 4 pers.
600-800 g lax med skinn, skuren i 4 bitar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
lite sweet chilisås
1 lime, i klyftor
1 knippe färsk koriander
1 röd chili, skivad eller finhackad
1 bit färsk ingefära, skalad och skivad
1 knippe färsk lök eller salladslök
1 knippe rädisor, klyftade

Lägg laxbitarna på varsin bit aluminiumfolie. Krydda med salt och peppar. Ringla över lite sweet chilisås och pressa över saften från limeklyftor (klyftorna kan sedan gott åka med i paketen också). Fördela koriander, chili och ingefära över fisken. Lägg lök och rädisorna vid sidan om. Förslut paketen så att folien täcker fisken.


Räkspetten gjorde jag av redan kokta räkor, fast lät skalet vara på, men det går självklart använda både råa räkor och skalade. Jag blanda chiliolja, sweet chilisås och färsk koriander till en marinad. Grillade sedan spetten mycket snabbt så inte räkorna hann bli sega. De blir lite godare med skalet kvar på, men å andra sidan kladdigare att äta.
Chiliolja gör jag egen av chili som blivit över och fått torka, som jag mortlar och blandar med rapsolja. Den använder jag sedan till en massa olika saker i matlagningen.


Tillsammans med fiskpaketen och räkspetten serverade jag en enkel sallad av bladspenat, skivade rädisor, salladslök och svarta sesamfrön. Som dressing hade vi wasabi- och ingefärsdressing från Oil & Vinegar och en kryddig äppelsalsa från Kiviks Musteri. Båda kan jag rekommendera!


Sedan min bror skänkte sin i stort sett helt oanvända fritös till oss så friterar vi en del. Visst det är lite kladd med olja, men ändå varken svårt eller tidskrävande. Vi friterade denna gång potatis så vi fick pommes och testade även kålrot som många rekommenderat. Jag älskar kålrot och äter den gärna ugnsrostad, men som pommes gillade jag den inte riktigt. Kanske om man friterar en rad olika rotfrukter och blandar, men för sig själv kändes den för söt i smaken.


Ingen riktig middag utan dessert, eller vad säger ni?! Att göra pavlova i portionsform är perfekt på sommaren och sedan fylla de små marängkorgarna med vispad grädde eller glass och färska bär. Vill ni göra en citronkräm på äggulorna som blir över så hittar ni recept på det här.
Ni har två alternativ när ni gör marängerna beroende på om ni vill ha dem spröda eller med ett lite segt inre. Vill ni ha dem spröda väljer ni den lägre temperaturen, annars den högre temperaturen och stänger sedan av ugnen.

Minipavlova med valnötter, grädde och bär, 8 st
2 äggvitor
1 nypa salt
1 dl strösocker, kokossocker eller sockerersättning
½ msk maizena stärkelse
1 tsk vaniljsocker
½ tsk vitvinsvinäger
ev. hackade valnötter

3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
halvtinade eller färska lite syrligare röda bär (lingon, röda vinbär eller hallon)

Sätt ugnen på 125° ELLER 225° (se ovan).
Vispa äggvitor och salt till fast skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är fast. Vispa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.
Sätt stora muffins- eller bullformar på en plåt och fördela smeten i dem. Gör en liten fördjupning mitt i marängen. (Här valde jag att strö över hackade valnötter).
Har du satt ugnen på 125° gräddar du marängerna mitt i ugnen i en 1 timme. Stäng sedan av värmen och låt de stå kvar tills ugnen svalnat.
Har du valt att sätta ugnen på 225° sätter du in marängerna mitt i den varma ugnen och stänger sedan av ugnen. Låt marängerna stå i ugnen i minst 4 timmar eller över natten, utan att ugnsluckan öppnas!
Vid servering toppas marängerna med citronkräm, lättvispad grädde och bär eller glass och bär.

Saffransdoftande fiskgryta med grönsaker

5/27/2014

Eftersom jag har blivit utmanad på Facebook att säga tre positiva saker varje dag i en vecka, så tänker jag inte nämna något negativt om den kallare luften som svept in. Dessutom har jag nyligen lyssnat på Kaj Pollaks bok "Att välja glädje", så här är det bara (hrm...) positiva tankar som flödar omkring. Just nu är jag är lite som Lisabet (Madickens lillasyster) som bara svär i garderoben. Nja, kanske inte riktigt, men jag tror att vi alla skulle må bättre av att försöka vända ett par av våra negativa tankar.
Om jag nu ska se på saker och ting positivt så är det ibland tur att jag inte hinner blogga allt samma dag vi äter maten, för just denna rätt passar bättre en kallare dag som denna. Jag hade köpt hem saffran för att jag var sugen på fisk- och skaldjurssoppa, men så kom värmen och plötsligt kändes det knasigt att äta varm soppa. Jag valde då att göra en grytvariant med allt i och servera kalla kräftor till. På något vis värmer inte grytor kroppen fullt lika mycket inifrån som just soppor gör och det funkade faktiskt mycket bra trots värmen. Vill ni att det ska vara en soppa späder ni bara grytan.



Saffransdoftande fiskgryta med grönsaker, 4 pers.
4 potatisar, tärnade
2 morötter, skurna i slantar
1 fänkål, tunt skivad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 tsk torkad oregano
1-2 krm cayennepeppar
1 kuvert saffran
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
1 msk hummerfond
1 liter vatten
300 g torsk eller sej, tärnad
300 g lax, tärnad
färsk dill

Fräs grönsaker och lök i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt cayennpeppar, saffran, vin, fond och vatten så att det täcker grönsakerna. Låt koka 10-15 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Lägg i fisken och låt sedan grytan inte koka mer utan låt fisken bli klar av värmen från den. Klipp över dill.

Vi provade en knaprig nyhet (som de själva uttrycker det) från Leksands Knäckebröd, knäckesticks med smak av nässlor och bovete som följde med i boxen med godsaker från The Healthy Box jag testade. Vi bredde färskost med smak av vitlök på och det blir upp från oss allihop!


Imorgon är det dags för mig och mina kolleror att följa vår tradition och springa Drottning Margaretaloppet i Kalmar. Vad gör man inte för att få en picknickkorg att njuta av tillsammans?! I år har vi dessutom fått nya snygga funktionströjor från Landstinget i härlig blodröd färg. Heja heja kirurgkliniken!!!

Tapas och jag, vi har en speciell relation

5/25/2014

Ni som följt mig en tid vet ju att det finns vissa saker jag älskar lite mer i matväg. Som till exempel tapas. Finns det något bättre än att sitta och plocka i sig olika godsaker och sippa lite vin till det?! Nu behöver det inte nödvändigtvis vara vin till, för vi tar gärna med oss olika tapas i picknickkorgen när vi ska på utflykt eller till stranden. De andra barnfamiljerna brukar snegla lite trånande när de sitter och knaprar ballerinakex på strandfiltarna. Vår familj är rörande överens om att det är perfekt lunch varma dagar. Vad vi dukar upp för tapas brukar variera, dels beroende på vilka som ska äta och vad vi har hemma. Oftast finns där olika sorters charkuterier, både kryddstarka och milda korvar/salami och olika sorters lufttorkat fläskkött (skinka, karrè, kotlett/fläskytterfilé) eller nötkött. Har vi tur får vi tag på rökt viltkött. Äter vi hela familjen blir det oftast mer frukt och grönt att plocka och även gärna färskt bröd. Sommaren är bästa årstiden på så vis, när det finns jordgubbar, späda morötter, rädisor och annat gott. Oliver, marinerade kronärtskockshjärtan, soltorkade tomater, cornichons
är exempel på färdiga tapas som och som brukar gillas av de flesta och dessutom är smidiga att ta med sig. Ost är ett måste på tapasbrickan! Allt från mjuka dessertostar, minimozzarella, babybell, färskostar, skivor av parmesan (barn trycker lätt i sig 100 g var...) machego eller gruyère.

Tapasbrickor kräver ju några recept direkt utan kika under fliken tapas i receptskafferiet ifall ni vill ha mer inspiration. Där finner ni gratinerade musslor, både lax- och se4rranorullar med goda fyllningar, smördegsnittar och en massa andra goda små rätter som till viss del har recept.


Angående jordgubbarna så brukar vi inte tjuvstarta jordgubbssäsongen förrän den drar igång på riktigt framåt midsommar, men jag föll till föga när barnen önskade jordgubbar. Vi har testat svenska växthusodlade och spanska ekologiska. Barnen tyckte att de svenska var helt klart godast, även om jag personligen faktiskt inte tyckte det var så stor skillnad. Jag blev förvånad hur goda de spanska var eftersom jag brukar tycka att de utländska smakar mindre, sedan om det var för att de var ekologiska låter jag vara osagt. Våra egna jordgubbar blommar för fullt just nu i trädgårdslandet, så det är tveksamt om vi kan ha egenodlade (ekologiska) på midsommartårtan.

Chokladfondue och fruktspett

5/21/2014

I lördags när vi hade främmat (jag älskar uttrycket!), hm... gäster, så bestämde barnen att vi skulle ha chokladfondue till efterrätt och det var väl ingen av oss vuxna som opponerade sig mot det direkt. Men istället för en stor gryta med choklad som alla doppar i så serverade vi smält mörk choklad (70 %-ig med lite kallpressad kokosolja) i små skålar tillsammans med fruktspett. Sedan får gästerna välja om de vill doppa frukten eller ringla chokladen över frukten. Frukt är bara att variera utifrån tycke och smak; banan, apelsin, mango, jordgubbar, kiwi, ananas... och vill man går det att servera blandad frukt på ett stort fat så var och en plocka sina favoriter.
Vad vi dessutom åt till som däremot inte finns med på min bild är glass och minicookies. För när barnen är med och ska planera efterrätt finns det inga begränsningar, de vill alltid gå all-in. Fruktspett, chokladfondue, glass och chokladcookies blev det!
De söta skålarna har jag för länge sedan fått i present och hittade nu likande på Coop så jag kunde fylla på upp till ett dussin. De är perfekta att servera allt möjligt trevligt i!


Till efterrätten testade vi ett mousserat sötare vin, Platino Pink Moscato (77072). Ni blir väl inte direkt förvånade om jag säger att jag hellre dricker ett sötare mousserat vin till efterrätter än ett vanligt dessertvin? Jag har generellt svårt för sötare viner, även mousserade om de inte dricks tillsammans med sötare rätter. Detta vinet var inte så där överdrivet sött utan mer fräscht och med lite somrig smak av röda bär. Gillar ni sötare bubbel kan jag tänka mig att ni gillar vinet som mingelvin.
Det roliga var att min lillasyster som ska på cykelfest på lördag frågade mig om ett dessertvin som passar till vit chokladmousse (receptet sist i detta inlägg). Jag sa att hon skulle fråga på Systembolaget efter ett sötare mousserat vin istället och då tipsade de om detta! Ska bli kul att höra hur de tyckte vinet passade till chokladmoussen.

En liten sommarbuffé

5/18/2014

Igår blev en helt fantastisk dag i Kalmar och det verkade vara samma ljuvliga väder på flera håll i landet. Det kändes som en riktig sommardag och jag började på allvar längta efter semester. Så nu kan nedräkningen börja, fem veckor kvar att jobba innan jag lugnt kan softa omkring.
Valet av meny inför gårdagens middag blev därför med en känsla av sommar. Vi började med att bjuda på lite olika tapas (vilket jag inte tog något kort på); chorizo, italiensk salami, prosciutto, lufttorkad både karré och kotlett, hyvlad parmesan, färskost med smak av vitlök, kex, cocktailtomater, jordgubbar och kiwibitar. Till detta testade vi ett rosébubbel som var nytt för oss, Gardo & Morris (7732), som var mycket gott. Barnen drack Herrljungas jordgubbsdryck, Bubbliz,  som är en favorit hos dem.

Att vi sedan skulle äta grillat kändes självklart denna dag och då fick det bli ett par fräscha tillbehör till de grillspett jag gjorde. Till vänster är det en kall yoghurtsås och till höger en citronmarinerad sparris sallad.


Citronsås, 6-8 pers.
5 dl matyoghurt
½ citron, pressad saft och finrivet skal
1-2 msk honung
salt & vitpeppar
eventuellt någon färsk örtkrydda, tex timjan eller basilika
 
Blanda samtliga ingredienser och låt dra fram till servering.
 
Citronmarinerad sparrissallad, 6-8 pers.
2-3 knippen sparris (beror lite på storlek/antal)
1 knippe rädisor. i klyftor
½ citron, pressad saft och finrivet skal
2 msk olivolja
100 g babyspenat
2 avokado, i bitar
ärtskott
 
Koka upp vatten och låt sparrisen koka i endast 1 minut. De ska fortfarande vara krispiga. Skölj dem under kallt vatten. Skär sparrisstjälkarna i mindre bitar och lägg dem tillsammans med rädisorna i en skål. Blanda dem med citronsaft, citronskal och olivolja. Före servering varvar du spenat, sparris, rädisor, avokado och ärtskott på ett stort fat. Häll över resten av citronmarinaden. Salta och peppra lite. Dekorera gärna med ätbara blommor (jag använder penséer).
 
 
Här ser ni en favoritsalsa som jag föll för när jag gjorde den förra sommaren. Mozzarella- och jordgubbssalsa, ja ni hör ju själva hur gott det är! Salsan passar till all grillad mat och på nästan vilken buffé som helst skulle jag vilja säga.

Mozzarella- och jordgubbssalsa, 4-6 pers.
2 askar med minimozzarella, halvera ostkulorna
1 liter jordgubbar, mosa ett par och tärna resten
jordgubbs- eller hallonbalsamvinäger
olivolja
svartpeppar, gärna grövre malen
ett par kvistar färsk basilika

Blanda osten med jordgubbshacket. Smaksätt med vinäger, olivolja och svartpeppar. Vänd ned strimlad basilika.


Jag hade gjort två sorters grillspett med samma marinad, kyckling och lövbiff. Det var retsen av familjen som tyckte vi skulle köra på denna marinaden och den gör köttet mycket gott, så jag gjorde dem till viljes.



 
Teriyakimarinerade spett, 8 pers.
600 g lövbiff, i 2-3 cm breda strimlor
600 g kycklingfilé, i 3 cm breda bitar
½ + ½ dl japansk soya
½ + ½ dl kinesisk soya
3 + 3 msk färsk riven ingefära
2 + 2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
2 + 2 msk rapsolja
1 + 1 msk sesamolja
1 + 1 tsk sambal oelek

Blanda ingredienserna till marinaden i två skålar. Lägg i köttet och låt det marinera uppåt en timme. Trä inte upp köttet på spetten innan det läggs i marinaden! Innan grillning - vecka och trä upp lövbiffsstrimlorna på grillspett och trä upp kycklingbitarna på längden på spetten. Grilla runt om.


Eftersom jag sprang på svensk färskpotatis kokade jag ett gäng som jag sedan rostade i ugnen så de fick lite krispig yta. Jag hade dessutom fått ett infall och bakat kvällen till ära. Ett ljust bröd som lurat många gäster att tro att jag varit förbi ett surdegsbageri och handlat. Alla älskar brödet som påminner om ett levain bröd och det är enklare att baka än man först tror när man ser receptet (som ni finner i detta inlägg). Testa!, jag lovar. Jag vet att bland annat min vän Malin också har det som en återkommande favorit på sina middagar.

Efterrätten får ni en annan dag för nu ska jag sträcka ut mig i soffan och njuta av det sista helgen har att bjuda på. Ha en fin start på veckan! Kram.

Fredagslyx

5/16/2014

Just nu är det extra tungt då en vän till mig är svårt sjuk. Det finns inte ord för hur sorgligt det är. Ibland känns det som om jag bara omges av det orättvisa och tråkiga i livet eftersom jag träffar så många svårt sjuka människor i mitt jobb. Varför ska barn behöva förlora sina föräldrar alldeles för tidigt? Varför ska föräldrar behöva överleva sina barn? Det kan inte finnas någon mening med detta...

Så när jag cyklade hem i solen idag insöp jag verkligen allt underbart som omger oss hela tiden, men som vi ofta stressar förbi utan att njuta av. Därför tänkte jag att vi skulle njuta lite extra när jag kom hem. Lowe hade bestämt middagen och det kände väldigt skönt att låta någon annan stå för matlagningen så jag kunde koppla av lite i solen tillsammans med familjen.


En mix av sushi och sashimi plus lite annat gott, lite misosoppa och en riktigt god champagne i glasen! Första gången jag testade Alexandre Bonnets rosé champagne var på den stora vinprovningen vi var på i höstas. Både Berra och jag föll pladask för vinet. Personligen tycker jag rosén är snäppet godare än den vita champagnen, även om både är mycket goda och helt klart prisvärda. Runt 250:- för en god champagne är riktigt bra! Rosén är torr och härligt frisk, helt i min och Berras smak.


Från och med i vår kan ni köpa Alexandre Bonnets champagne i snygga presentförpackningar till samma pris. Förpackningarna är designade av Ida Sjöstedt och den rosén kommer i ser ni ovan och den med vitt vin är i en snygg cremefärgad ton. Perfekta som födelsedagspresent till någon som uppskattar ett gott bubbel. Till detta priset tycker jag att ni gott kan unna er själva en flaska eller om ni får en i present så se till att njuta av den. Livet är alladeles för kort för att spara på en massa gott vin i källaren!

En doft från Mellanöstern

5/14/2014

Det kanske är helt fel av mig att få associationer till mat från Mellanöstern, men så var det i alla fall. Jag har tidigare gjort liknade färsbiffar i tomatsås, men denna gången blev det ännu bättre och riktigt gott ihop med det gula blomkålsriset. Gillar ni inte blomkål så byt ut det mot bulgur och blanda gärna ned lite russin. Middagen fick tummen upp av samtliga runt bordet. Det var till och med så jag funderade på hur det kommer bli när barnen blir större så mycket som de ibland äter idag. Lowe kommer äta oss ur huset, ha ha...

Vet ni att bistron kommer bli som i Råttatouille (filmen alltså)! Okej, jag överdrev kanske lite men vi har blivit med tamråttor. Nu är de inte så tama ännu så att de hjälper till att laga mat, men vem vet. De ska vara lätta att dressera. Så nästa år i Mästerkocken är det jag och två råttor innanför kockmössan!
Även om råttor låter otäckt så är middagen allt annat än det.


Spiskumminbiffar i chilihet sås, 4 pers.
600 g köttfärs, gärna av lamm
1 ½ tsk spiskummin
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
½ dl finhackad färsk bladpersilja

1 gul lök, finhackad
1 burk krossade tomater
1 ½ msk köttfond
2 tsk chipotlepasta
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 lite squash, i bitar
1 paprika, i bitar
½ dl finhackad bladpersilja

Blanda färsen med kryddorna och forma till avlånga biffar. Stek dem i olja i en panna och när de har fått färg tillsätter du den hackade löken. Häll efter en stund i de krossade tomaterna och till sätt chipotlepasta, vitlök, squash och paprika. Låt allt småkoka en liten stund. Strö över bladpersilja vid servering.


Blomkålsris med gurkmeja, 4 pers.
1 blomkålshuvud
1-2 tsk gurkmeja
½-1 dl finhackad bladpersilja
ev. russin

Koka upp vatten i en gryta. Jag brukar inte salta, men det gör ni som ni vill. Mixa blomkål fint och häll i det kokande vattnet. Låt koka ett par minuter. Slå av lite av vattnet och blanda ned gurkmejan. Låt sedan blomkålsriset rinna av i en sil. Blanda med bladpersiljan. Tycker ni om torkad frukt i mat så blandar ni ned lite russin i riset.

Vegetarisk soppa med halloumi och bönor

5/11/2014

Även om vi fick bra mat på konferensen i Båstad och inte bara en massa sötsaker, så blir det nästan alltid mer mat och mindre aktivitet (trots en del dans på kvällen...) än vad jag är van vid på sådana här resor. Bara det att sitta still större delen av dagarna och lyssna på föredrag jämfört med att springa i sjukhusets korridorer gör att det efter två dagar fullständigt kryper i kroppen på mig. I helgen har jag därför sett till att få utlopp för min rastlöshet och ägnat mig åt en del träning. Jag undrar om jag skulle kunna ha ett kontorsjobb och nästan bara sitta still utan att bli tokig. Så det allra bästa med att åka bort är ju ändå att komma hem och vara med familjen igen. Hur skön den där hotellsängen än är, där man slipper både kuddtjuvar och trängsel i sängen, så är det ändå det som är charmen med att sova hemma hur ledbruten man än må bli på kuppen.

Vädret som mötte mig hemma kunde jag dock varit utan, för nu vill jag inte ha mer regn. Mina plantor tycker något helt annat, men jag vattnar dem mer än gärna bara solen kikar fram. Därför kändes det som soppa var passade. Gjorde enklast möjliga vegetariska variant med lite blandade grönsaker, bönor (jag tog sojabönor) och tärnad halloumi. Klart på nästan mindre än en kvart!



Grönsakssoppa med halloumi och bönor, 4 pers.
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, tärnade
2 selleristjälkar, i mindre bitar
1 burk krossade tomater
1 l grönsaksbuljong
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad timjan
salt & svartpeppar
1 nypa socker
1 burk valfria bönor
200 g halloumi, tärnad

Hetta upp olja i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. Häll i krossade tomater och buljong. Krydda med sambal oelek, timjan, salt och peppar. Låt soppan småkoka tills grönsakerna är mjuka, 10-15 minuter. Smaka av soppan och krydda mer om så behövs (tänk dock på att halloumiosten är lite salt) samt tillsätt lite socker. Häll av spadet från bönorna och lägg i dem i soppan tillsammans med halloumin. Strö över lite färsk timjan eller klipp över lite basilika vid servering. Smaklig måltid!

Grönsakswok med mörad kyckling

5/07/2014

Idag har vi varit på drop-in fika på Lowe skola och sedan fått kika på deras musikföreställning om rymden och alla planeter. Jag blir alltid helt tårögd och lika överraskad varje gång så fantastiskt duktiga barnen är på att uppträda. Visst någon liten replik glöms bort men det mesta sitter klockrent och ändå är det mycket sångtexter och repliker de ska komma ihåg. Och så tuffa de är allihop som ställer sig upp och uppträder inför alla dessa föräldrar och andra släktingar. Jag önskar att allas självförtroende kunde följa med dem hela livet.

Själv håller jag på att packa weekendväskan för att åka bort ett par dagar och som alltid är det lika svårt att packa lagom. Men om jag fyller väskan ordentligt så ligger kläderna mer still och blir mindre skrynkliga, inte sant? Jag kommer säker behöva minst tre par skor dessa dagar...

Något som är betydligt enklare än att packa lagom är wokat. Det som tar längst tid är att skära alla grönsaker, så det gör du medans kyckling gottar till sig i marinaden som kommer göra den mör och galet god. Sedan ska nästa allt bara studsa snabbt i pannan för att vara krispigt och smakrikt. Inga mjuka wokade grönsaker här inte! Enkel mat som är perfekt middag mitt i veckan!


Kycklingwok med krispiga grönsaker och jordnötter, 4 pers.
600 g kycklingfilé, skuren i strimlor
3 kiwi, skalade och mosade
1 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kinesisk soja
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk sambal oelek alt. finhackad färsk chili

200 g sugarsnaps
2 morötter, i slantar
1 paprika, i mindre bitar
1 broccoli, buketterna
1 klyfta av ett vitkålshuvud
1 bit purjolök
1 liten bit finhackad ingefära

hackade jordnötter
sweet chilisås

Blanda kycklingbitarna med kiwimoset, olja och kryddorna. Låt marinera cirka 30-45 minuter.
Stek först grönsakerna på hög värme så de får lite färg och blir lite mjuka, men ändå har kvar lite krispighet. Lägg grönsakerna år sidan och stek sedan kycklingen. Blanda ned grönsakerna i pannan med kycklingen. Strö över hackade jordnötter vid servering och bjud eventuellt lite sweet chilisås till.

Pestosallad

5/04/2014

Idag har en fantastisk skara med människor över hela världen sprungit till förmån för ryggmärgsforskning i loppet Wings for Life World Run. I närmaste bestämt 40 olika städer runt om i världen startade tusentals människor klockan 12 idag och där 100% av anmälningsavgiften går till forskning inriktad på att bota ryggmärgsskador. Här i Kalmar gick loppet över Ölandsbron och sedan beroende på hur snabb löparen är en bit nedåt på södra Öland. Alla deltagare sprang alltså olika sträckor beroende på hur långt de hunnit innan följebilen som var som en rörlig mållinje hann upp dem och loppet var över för deras del. Jag hade själv tänkt vara med, men nu blev det inte så av olika skäl. Jag kan bara tänka mig hur häftigt det måste ha varit att vara en av alla dessa som sprang på bron idag. Ett grymt lopp för en bra sak!

Vi har haft fortsatt fint väder i Kalmar om än aningen kallare än tidigare veckor, men det hindrar inte oss från att fira helg med lite cava och grillad middag. När vi i helgen skulle grilla och jag funderade på vad vi skulle äta till de kycklingspett jag förberett, så kom jag och tänka på ett recept på potatissallad som jag hittat hos Lotta med italienska smaker och en massa gott i. Så till kycklingspetten gjorde jag min egen variant av Lottas potatissallad. Lägg den på minnet och gör den till någon av sommarens grillmiddagar.



Jag köper sällan färdig pesto eftersom det oftast endast går åt lite i taget och för att det är enkelt att svänga ihop en liten mängd egen. Parmesan, basilika, vitlök och olivolja finns alltid hemma hos mig och sedan väljer jag nötter utifrån vad jag har, denna gång tog jag rostade pinjenötter. Här finner ni receptet på en större sats pesto.

Pestosallad, 4 pers.
1 pkt bacon, strimlat
1 squash, i mindre bitar
ev. ett par kokta kalla potatisar, i mindre bitar
1 knippe grön sparris
2 stora tomater eller 200 g cocktailtomater, i mindre bitar
1 rödlök, i smala klyftor
2-3 msk grön pesto
extra riven parmesan

Stek baconstrimlorna i en panna och när de är nästan klara låter du squashbitarna steka med någon minut. Bryt av den nedersta torra biten på sparrisen och stek även dem och skär sedan i bitar. Blanda sedan alla grönsakerna och vände försiktigt runt dem tillsammans med peston. Riv över extra parmesan.


















Tillsammans med pestosalladen åt vi grillade kycklingspett som jag hade marienrat i en marinad som är återkommande hos oss. Köttet blir alltid mört, oavsett vilken sort du väljer, av marinaden om du ger det lite tid att vila i den innan det grillas. Kycklingen blev perfekt och nästan föll av spetten!

Kycklingspett, 4 pers.
600 g benfri kyckling, skuren i 2-3 cm breda strimlor
½ dl japansk soya
½ dl kinesisk soya
2 msk rapsolja
1 msk sesamolja
3 msk färsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk sambal oelek

Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i kycklingbitarna och låt ligga i marinaden gärna i uppåt en timme. Trä upp kycklingen på spett och grilla.

Nu har jag ett gäng nätter på jobbet framför mig. Tyvärr får jag säga... Jag vänjer mig aldrig vid att vara vaken på natten, särskilt framåt fyra-fem på morgonen då är jag ganska nöjd och sugen på att gå hem. Men det får gå. Sedan väntar två dagar i Båstad med jobbet och förhoppningsvis en massa god mat! Ha en fortsatt skön söndag, så ses vi i veckan!