Lunchinspiration

11/26/2014

Charlotta frågade för ett tag sedan om vi hade några mörka hemligheter i våra skafferi och kylskåp. Ni vet de där varorna som vi köper hem fast vi kanske skäms lite för att erkänna det. Bland dessa brukar många räkna in färdiga såser och pulvermixer till diverse rätter, alltså halv- eller helfabrikat. Jag brukar inte skämmas direkt för något i mina skåp, för inte gör jag min egen ketchup eller vispar ihop bea varje gång vi äter det. Många rätter blir klart mycket godare när maten görs från grunden och det tycker jag man ska testa vid något tillfälle oavsett om det gäller pesto, pasta, sylt, sås eller annat. Men... de flesta av oss har ju inte den tiden, i alla fall inte till vardags. Och därför tänkte jag komma med lite lunchinspiration på detta tema. Jag har två återkommande favoriter som jag tar till när det inte blivit någon middag över från dagen innan till en lunchlåda och det är färdiga soppor och sallader. Jag gillar verkligen Keldas soppor och köper dem ibland hur enkelt jag än kan tycka att det är att mixa ihop en egen, men nu pratar vi om lunchen som plockas ihop runt klockan sex på morgonen. I dessa kan man lägga i rester som en bit kyckling eller fisk som blivit över, lite paprika, en näve spenat, halloumibitar, grönsaker från frysen, bönor, listan kan göras lång. Min andra favorit är matiga sallader och eftersom jag inte har möjlighet att kila in till någon salladsbar på min lunch och plocka ihop min egen sallad så tar jag med mig ingredienserna till jobbet istället. Och så här kan det då se ut!


Både varmrökt och kallrökt lax (ja, även annan rökt fisk för den delen) tycker jag är perfekt att ha hemma och de håller sig ett par dagar i kylen. De rökta fiskar som går att köpa tillhör de fetare sorterna och ger på så sätt en bra mättnad. På bilden ovan ser ni laxen ihop med bladspenat, avokado, rödlök, paprika, citron, keso, sweet chilisås, lite chiliflakes och thaibasilika. Både keson och den halva röda grapefrukt som jag skurit i klyftor var "rester" från frukosten.

Här har laxen fått sällskap av sesamfrön, wasabimajonäs, rödkål, bladsallad, paprika, lime och koriander.


Ännu en finfin matlåda med lax och här spenat igen, kokta ägg, rädisor, rödlök, avokado, citron och romsås.


Visst är de färska skaldjuren alltid godast, men som nödlösning köper jag kräftstjärta och ibland även räkor på burk i lag, så pass ofta att Coop brukar ge mig personliga rabatter på dessa. Och de är perfekta att blanda ned i röror och äta i bakade potatisar (tar cirka 10 minuter att tillaga i micron) och i wraps. Men även goda att blanda i olika sallader som här med minimozzarella (funkar fint med annan ost), ruccola, rödlök, tomater och kot ägg.

När det kommer till charuterier från Italien och Spanien tycker jag faktisk att de färdigpaketerade oftast är godare än de som skivas upp i den manuella disken som man kan köpa. De håller ett bra tag, alltså veckor, i kylskåp och passar till så mycket.


Omelett är en stor lunchfavorit och äts vid en del tillfällen bara som den är, ostpanerad eller med en sallad och ibland även med något gott som blivit över från en tapaskväll som lufttorkad skinka eller ett par skivor salami. Men även den hamnar i sallader ihop med någon ostbit som blivit över, lite nötter och om jag har tur ett par fikon.


Makrill på burk i tomatsås har vi alltid hemma och det äts på knäcke när vi är sugna på något lätt eller ihop med en sallad. Jag har alltid någon burk i mitt fack på jobbet och så kan jag bara ta med mig lite ingredienser till en sallad som på bilden nedan och så vips har jag en god och mättande lunch på ett kick!




Som avslutning ska jag svara på de frågor som Malin skickade i bloggutmaningen "Fem för fem" till mig, där man ska svara på fem frågor och sedan skicka vidare till fem andra bloggare. Nu vet jag att många inte tycker om dessa kedjehistorier så jag väljer att istället tipsa om fem fina mat- och träningsbloggar

Vilket livsmedel kan du inte leva utan?
Oj, svår fråga. Det är så mycket mat som alltid finns hemma hos mig, men måste jag välja ett enda livsmedel så måste det bli ägg. Jag äter ägg varje dag i någon form; kokta, stekta, i omelett, i pannkakor, i gratänger...

Godaste efterrätten?
Fel fråga till mig eftersom jag hellre väljer förrätt än efterrätt. Jag är sällan sugen på något sött efter maten och ostbrickan brukar vi servera som förrätt istället för efter varmrätten. Helst tar jag nog en drink på maten, men måste jag välja en efterrätt så gärna något litet och inte för sött så en riktigt god chokladpralin räcker gott.

Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
De dagar jag har gott om tid tränar jag gärna olika saker, som gärna både kondition (en löprunda), ett intensivt styrkepass (tänk crossfit) och som avslutning yoga.

Bästa träningsredskapet?
Den egna kroppen! Jag gillar verkligen att känslan av att det går att träna inte bara kondition utan redskap utan även styrka, det gäller bara att använda fantasin eller att ta en kompis/ett barn till hjälp/tyngd. Vi tränar en hel del hemma hos oss i trädgården, i källaren eller framför TV:n med bara kroppen som redskap. Grymt kul för hela familjen!

Vad är du tacksam för just nu?
Så otroligt mycket! Jag träffar som ni vet människor dagligen som lever sina sista dagar på grund av olika sjukdomar och många av dessa är alldeles för unga, vilket gör att man får en helt annat syn på livet. Jag uppskattar idag de små sakerna i vardagen mer, sånt som vi så lätt tar för givet. Alla borde stanna upp då och då och känna in känslan "tänk om detta var min sista dag i livet" och försöka insupa allt runt omkring dem. Till exempel, tänk om detta var sista gången jag får känna regn falla mot mitt ansikte, för känslan blir då en helt annan. Sedan ska ni inte gå omkring och tänka att ni kanske dör imorgon, men sluta irritera er på småsaker som på det stora hela inte spelar någon roll.

Här kommer mina tips på bloggare som sprider en positiv känsla kring bra matvaror och hur man enkelt får in träningen i vardagen!

Hanna Göransson, Hur bra som helst
Cecilia Folkesson
Leila Söderholm, Life by Leila
Annie, Live it, Love it
Olga Rönnberg

Glutenfri nypongranola

11/22/2014

Mitt första recept här på bloggen var pepparkaksmüsli, som fortfarande är en frukostfavorit här hemma även om det rostats många olika sorter och blandningar sedan dess. Det har gått mer än 5 år sedan jag gjorde inlägget, så det har ätits sisådär 1800 frukostar under dessa år och många skålar med yoghurt, keso eller kesella toppad med müsli har slunkit ned. Den rostade müslin/granolan har också  flera gånger varvats med frukt eller bär samt yoghurt smaksatt med vaniljpulver i glas och ätits som en enkelt dessert eller mellanmål. Och som om det inte vore nog har jag använt den i smuldeg till paj och som crumble på toppen av muffins, så det går hela tiden åt en massa müsli hemma hos oss! Denna gång testade jag att göra en müsli/granola med smak av nypon som inte innehåller några gryner alls (glutenfri mao) och den blev riktigt god den också. Passa på och gör en laddning imorgon om ni är lediga och har tid. Ha en fortsatt skön helg!


Nypongranola
200 g hasselnötter och/eller mandel, hackade
2 dl riven kokos
2 dl hela linfrön
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
1 dl nyponskalmjöl
1 dl ljummet vatten
½ dl kokosolja eller rapsolja
Sätt ugnen på 175º. Hacka nötterna och blanda med kokosflingor alla frön och nyponskalmjöl på en pappersklädd plåt. Blanda vatten och kokosolja så att oljan smälter. Blanda sedan vattnet med nöt- och fröblandningen. Sprid ut det i ett jämt lager. Rosta i ugnen i 20-30 minuter så att granolan torkar, men rör om 2 gånger under tiden så att den inte bränns. Låt svalna och blanda ned torkad frukt och/eller kokoschips om så önskas.

Currydoftande morotsbiffar med kokosraita

11/19/2014

Ni som brukar läsa olika matbloggar vet att det ibland dyker upp recept som blir populära och vandrar från blogg till blogg. Ibland testas de rakt av, men oftast justeras receptet efter näste bloggares tycke och smak. Först dök dessa biffar upp hos Sofie och jag tänkte att jag måste testa dessa. Och när sedan även Kim lagade dem och då tillsammans med kokosraita var det inget att hålla på längre! Jag tyckte dock att biffarna blev aningen mesiga när jag först smakade av grönsaksrivet och tillsatte lite mer kryddor. Ja, ni känner ju mig... Jag gjorde dem också glutenfria, men ni ser i receptet vad jag har bytt ut om ni inte vill göra detsamma. Jag gjorde Kims kokosraita till biffarna, men tillsatte ett tärnat äpple för lite textur, vilket passade riktigt bra till. Nästa gång äter jag nog biffarna i ett krispigt salladsblad eller steker dem för lite mer frasighet. Jag har tidigare försökt vispa kokosmjölk för att få en krämig kokosgrädde, men inte lyckats så bra. Men om ni brukar göra det med lyckat resultat tycker jag ni ska testa att använda den kokosgrädden istället för yoghurt till raitan och uteslut kokosflingorna för det måste bli mycket gott till. Testa vet ja'!


Currydoftande morotsbiffar, 4 pers.
400 g morötter, fint rivna
250 g rotselleri, fint riven
2 små gula lökar, finhackade
(1-)2 msk curry, gärna hälften vanlig och hälften stark
1 msk spiskummin
1 tsk ingefära
0,75 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1/2 dl kokosnötsmjöl alt. vetemjöl
2 ägg
riven kokos alt. pankoströbröd (finns i asiatiska hyllan)

Fräs löken mjuk i lite olja och tillsätt sedan curry, spiskummin och ingefära som får fräsa med en stund. Vänd ned morötter och rotselleri samt slå över vattnet. Låt grönsakerna koka mjuka på svag värme. Smaka av med salt och peppar samt tillsätt vitlöken. Sätt ugnen på 225°. Låt grönsakerna svalna en aning och blanda sedan med kokosnötsmjöl och äggen. Forma till 8 platta biffar och lägg dem på en papperskläddplåt. Strö över riven kokos. Tillaga biffarna 20 minuter i ugnen. Vänd biffarna efter halva tiden.

Kokosraita, 4 pers.
2 dl valfri yoghurt
1 äpple, fint tärnat
1 dl kokosflingor
limejuice
färsk mynta
salt och vitpeppar

Blanda yoghurt med äppeltärningar och kokosflingor. Smaksätt med färskpressad lime, finhackad mynta samt salt och peppar.

Rostad pumpasoppa

11/17/2014

Jag tillhör dem som inte är så glad i kalla soppor, men gillar varma soppor desto mer. Och visst smakar de så mycket bättre nu när det dagligen hänger regn i luften och solen aldrig tycks gå upp. Hade jag bara kunnat springa med min stukade fot så hade jag gjort det i duggregnet för det ger en sådan härligt uppfriskande känsla. Men jag får nöja mig med promenader och andra utomhusaktiviteter på ett tag till. Fast soppa det smakar alltid gott denna tiden på året oavsett vad man pysslat med!
Jag såg en bild på Instagram för ett tag sedan med halvor av ugnsrostad butternutpumpa där det låg vitlökshalvor i hålen där pumpaskärnorna suttit som skulle bli pumpapuré som tillbehör. Jag blev sugen på att rosta pumpa och vitlök på samma vis med att istället göra soppa på det. Sagt och gjort! När grönsaker rostas sakta under lite längre tid i ugnen kommer smakerna fram på ett underbart sätt och så även denna gång. Det kan tyckas vara mycket vitlök i receptet, men den blir mild och fin när den rostas och inte alls som om du skulle pressa i vitlöksklyftor från en hel färsk vitlök i soppan. Jag som fortfarande håller på att återhämta mig från min otäcka förkylning smaksatte soppan med ingefära, lime och chili för att riktigt skrämma bort de sista basiluskerna.


Rostad pumpasoppa, 2 port. eller 4 förrätter
1 butternutpumpa/-squash
1 hel vitlök
1 lime, rivet och pressad saft
2 msk riven färsk ingefära
salt och svartpeppar
5-7 dl grönsaksbuljong
1 chili, strimlad (jag tog hot lemon)
1 paprika, fint tärnad
thaibasilika (hittar du inte det så ta bladpersilja hellre än vanlig basilika)

Sätt ugnen på 175°. Dela pumpan på längden till två halvor och gröp ur alla kärnor med en sked. Dela även vitlöken (utan att skal den) på mitten så att klyftorna kalveras och lägg en halva i varje grop i pumpahalorna. Lägg pumpa- och vitlökshalvorna på en ugnsplåt och ställ in i ugnen i ca 1 timme. Pumpaköttet ska vara riktigt mjukt innan du tar ut den.
Gröp ur pumpaköttet och tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet. Släng allt skal och mixa resten till en puré i en gryta. Tillsätt limeskal, ingefära, salt, svartpeppar samt buljong och fortsätt mixa. Späd med buljong tills soppan har den koncistens du önskar och låt sedan koka upp. Tillsätt limesaft, chili, paprika och thaibasilika. Låt sedan soppa småkoka bara någon minut till. Toppamed lite mer thaibasilika och om ni önskar kanske en klick matyoghurt eller crème fraiche. Skalade räkor eller kräftstjärtar kan jag tänka mig smakar gott i soppan.

Caribbean coffee

11/14/2014

Jippi! Det är fredag! Och jag är ledig i helgen, så hurra för det. Igår var jag, en väninna och ett hundratal andra kvinnor (tror vi såg två män) på Må Bras inspirationskväll i Kalmarsalen. Jag gick där ifrån så positiv att jag knappt brydde mig att någon snott min cykel under tiden. Leila Söderholms föreläsning om främst träning (vi fick dessutom köra ett minipass där vi stod) var bäst tyckte jag och jag blev blev mer peppad att kanske rent av satsa på min dröm. Efter det gav Katarina Althin oss tips på hur vi skulle hitta vår klädstil och piffa till vår basgarderob. Sedan var det paus med nyttiga wraps och bubbel, men nja... Och då är inte jag så kräsen när det gäller mat, i och för sig lite när det kommer till bubbel. Vi hann även kolla igenom den goodiebag vi alla fick. Avslutade kvällen gjorde Mia Törnblom med många skratt och sin enorma förmåga till att peppa. Och ska jag sammanfatta kvällen så handlade den mycket om att alla livets pusselbitar måste vi få ihop för att bi ska må bra.



Om man ska vara tråkig och prata om vädret så har det just varit galet grått och tråkigt i vår lilla stad. Det gäller att passa på och tanka energi från dagsljus de få timmar det är ljust. Men det är ändå en helt underbar tid nu. Jag älskar känslan när man släpar fram fötterna genom stora lövhögar. I våra krokar får man dock se upp så man inte kickar till någon igelkott i rumpan. Det är lite skönt att gå sig riktigt varm när man är frusen och få lite duggregn i ansiktet för att sedan gå in tända ljus och dricka något värmande. Eller passa på att njuta av det utomhus.
Något som jag, tja både jag och maken, gillar är Lumumba och Caribbean coffee. För er som inte vet är det kall eller varm choklad alternativt kaffe toppad med grädde som är spetsad med mörk rom. Jag vet att en del vill ha annan sprit i sin Lumumba, men vårt hjärta klappar för den karibiska romen. Vill ni ha en härligt höstig värmande fredagsdrink - this is it!
Ha nu en riktigt härlig helg, för det ska jag! Puss på er!

Flygande favorit som fått sig ett dopp

11/11/2014

Rätten Flygande Jacob vars recept dök upp första gången i Allt om Mat på 70-talet är en favorit från min ungdom (det får man lova att säga när man har passerat 40 år, ho ho...). Många tycker att det är en konstig blandning med kyckling, chilisås, banan, bacon och jordnötter, men jag tycker det blir så gott ihop. I originalreceptet kryddas kycklingen även med italiensk salladskrydda vilket också är en lite märklig smaksättning på gratängen. Kanske just därför finns det många varianter av denna rätt. Det fyndiga namnet har rätten fått från receptets påhittige upphovsman Ove Jacobsson. Och inte bara det att han använder kyckling i receptet utan han arbetade även inom flygfrakt. Nu hittade jag en annan variant hos Coop med fisk istället som då passande hade fått namnet simmande Jacob. Och tänka sig att det blev gott det med!


Simmande Jacob, 4 pers.
600 g vit fiskfilé, tex sej
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk italiensk salladskrydda
2 bananer, delade på mitten och på längden (i 4 bitar vardera)
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås
1 pkt bacon, strimlat och knaperstekt
1 dl salta jordnötter

Sätt ugnen på 225°. Krydda fisken med salt, peppar och italiensk salladskrydda och lägg den i en ugnsform. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden och blanda med chilisås. Bred över fisk och bananer. Gratinera i ugnen i 20 minuter. Knaperstek under tiden baconbitarna och låt rinna av på hushållspapper. Strö över bacon och jordnötter vid servering. Servera tillsammans med ris och/eller någon grönsak.

Indisk middag

11/08/2014

När vi hade gäster förra helgen visste jag först inte vad jag skulle bjuda på, men när det kom önskemål och både glutenfritt och mejerifritt tänkte jag att indiskt skulle passa bra. Eftersom vi var många vid middagsbordet satte jag ihop en middag med blandade rätter, varav en med kött, en med kyckling och en vegetarisk. När jag här på bloggen efterlyste tips på indiska recept så var det flera läsare som rekommenderade Jamie Olivers recept, bland annat Charlotta. Hon hade testat ett av Jamies recept på lammcurry, men gjort en variant med blomkål. Jag valde att leta upp originalreceptet, men Charlottas vegetariska med blomkål finner ni här. I vår familj är vi vana vid ganska kryddstark mat, men för att inte chocka mina gäster fullständigt halverade jag mängden chili Jamie använde och fick en lagom het curry (som en del ändå tyckte var stark), men det beror självklart på vilken sorts chili ni använder. Jag tog olika sorter av den chili jag har odlat själv och styrkan på dem är som rysk roulette...
Utöver lammcurryn (som jag valde att göra på fläskkarré för att jag inte hittade passande bit lamm och trodde jag hade nötkött hemma...) lagade jag varianter av recept vi testat tidigare, men bytte ut alla mejeriprodukter och så även den halloumi jag brukar ha istället för paneer. Denna gång använde jag tofu, men nja, tofu är verkligen inte min grej. Nu har jag testat flera gånger och tycker mest att det inte smakar något, men ni får välja det ni tycker om. Kokade både vanligt ris och blomkålsris, men däremot bakade jag inte naan själv för det fanns det inte tid till. Så här såg det ut!


Rogan Josh - lammcurry, 4 pers.
1 kg grytbitar av lamm, nöt eller fläskkött (jag använde karré)
1 stor bit färsk ingefära, skalad och riven
5 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk gurkmeja
1 tsk grovt krossad svartpeppar

½ dl yoghurt (jag uteslöt det)
5 medelstora rödlök, klyftade
2 röda paprikor, halverade och urkärnade
2(-4) färska röda chilifrukter, urkärnade
2 msk korianderfrön

1 msk hela kardemummakärnor
½ matsked hela kryddnejlikor
1 kanelstång

2(-4) torkade röda chilifrukter
2 tsk paprikapulver
500 g krossade tomater 

5 dl vatten
1 tsk salt

färsk koriander och gärna lite mynta

Blanda ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar  och eventuellt yoghurt en skål. Lägg i grytbitarna och blanda ihop. Täck över och låt stå i kylen över natten i kylen för att marinera.
Sätt ugnen175º.
Lägg rödlök, paprika och färsk chili i en matberedare och mixa till en pasta.
Värm en stor gryta, med tillhörande lock där allt tål att sättas in i ugnen, på medelvärme. Rosta korianderfrön, kardemumma, kryddnejlikor och kanel tills de får en mörkare nyans. Ta upp kryfddorna och lägg dem i en mortel tillsammans med de torkade röda chilifrukter.
Tillsätt en skvätt olja i grytan och tillsätt den mixade pastan av rödlök, paprika och chili samt de mortlade rostade kryddorna och paprikapulver. Låt koka på svag värme i 10 minuter.
Tillsätt krossade tomater, det marinerade köttet och vattnet. När curryn börjar koka tillsätt salt, sätt på locket på grytan och sätt in den i din förvärmda ugn. Låt grytan puttra i ugnen i 2 timmar.
Strö över hackad färsk koriander och mynta vid servering.

Kyckling- och blomkålscurry, 6 pers.
1 kg benfri kyckling
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
½ tsk chilipeppar
4 dl kokosmjölk
2 msk mango chutney
1 litet blomkålshuvud, delat i mindre buketter
2 röda paprikor, i mindre bitar
färsk koriander

Bryn kycklingen runt om i en gryta. Tillsätt vitlöken, tomatpurén samt de torkade kryddorna och låt dem steka med ett par minuter. Häll i kokosmjölk och mango chutney. Rör om och låt grytan småputtra i 15 minuter. Tillsätt grönsakerna och låt dem koka med 5 minuter. Klipp över färsk koriander vid servering.

Paneer butter masala, 4 pers.
1 msk malen koriander
½ msk garam masala
1 tsk chilipulver
1 msk tomatketchup
1-2 msk tomatpuré
1 ½-2 dl koksmjölk
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 schalottenlök, finhackad
1 msk rostad lök (den färdiga på burk)
300-400 g indisk paneer, tofu eller halloumi
200 g kokta gröna bönor/haricots verts

Blanda koriander, garam masala chilipulver, tomatketchup och tomatpuré med kokosmjölken. Fräs ingefära, vitlök, schalottenlök och rostad lök i en stekpanna. Lägg i tomat/mjölkblandningen och låt småkoka i 5-7 minuter. Smaka av med salt. Häll i mer kokosmjölk om så önskas. Lägg i tärnad paneer/tofu/halloumi samt bönorna och låt allt bli varmt.

Lök- och tomatchutney, 4 pers.
200 g tomater, hackade
1 gul lök, finhackad
½ dl färsk koriander, hackad
2 msk limesaft
1 krm malen spiskummin
1 krm salt
1 krm cayennepeppar

Lägg hackad lök och tomat i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Blanda väl och låt stå och dra en bra stund så att smakerna gifter sig.
Gurkraita, 4 pers.
2 dl matyoghurt
½ gurka, fint tärnad
½ dl hackad mynta
1 vitlöksklyfta, riven
salt & peppar
spiskummin eller cayennepeppar efter smak

Blanda gurka med yoghurt, mynta samt vitlök. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt spiskummin eller cayennepeppar.

Rödbetsbiffar

11/06/2014

Hej på er! Jag börjar så smått återvända från de döda. Det är ungefär så det har känts. Jag vill vara frisk och full av energi, men det är inte så mycket annat att göra än ta det lugnt och låta kroppen  läka. Och det var nog egentligen vad jag behövde, ta det lugnt alltså. Jag tror att vi blir sjuka när våra kroppar är i obalans och det inte är en slump att vissa åker på infektion på infektion. Självklart måste det till ett virus eller en bakterie, men en mängd olika faktorer gör oss mer eller mindre mottagliga. Stress, dålig sömn och annat påverkar oss mer än vad vi många gånger vill tro och inte bara det faktum att vi exempelvis utsätts för "dagissjukdomar" hela tiden. Så sköt om inte bara kroppen utan även också själen. Nog om sjukdom och elände och över till ett härligt sätt att vitaminboosta er.
På sommaren känns det som maten är färggladare och det är lättare att få i sig mat i olika kulörer, men det behöver inte vara så. Jag gillar regnbågstänkandet när det kommer till mat och även om man inte lyckas pricka in alla färger varje dag så gör det att maten blir aningen mer färgglad. Det är superkul att göra det till en utmaning inom familjen att få i sig så många färger som möjligt per dag och vinnaren varje vecka kanske kan få vinna något. Barn älskar ju tävlingar och ja en hel del vuxna också. Och bland annat rödbetor är en härlig rotfrukt att färgsätta middagen med. Jag älskar rödbetor i alla former! De är galet goda nykokta med bara smör och salt på, men de är även perfekta att använda rårivna i såser och röror, i sallader, gratinerade tillsammans med ost, till jul kan ni nu använda dem till att grava laxen med eller hyvla tunt och servera i en laxcarpaccio. Eller varför inte mixa ned dem i en smoothie eller ha i lite när ni pressar juice!



Dessa rödbetsbiffar är en riktig favorit och kan serveras på en mängd olika sätt. Rödbetor är ju aningen söta så en kall sås med smulad fetaost eller getost i som ger lite sälta är mycket gott. Biffarna går att äta bröd eller tillsammans som sallad som det ser ut som på bilden att vi gjorde, men jag åt mina tillsammans med stekt ägg (med lite chiliflakes på), bönsalsan och kålen i salladsbladen. Det blev en blandning av sötma, sälta, chilihetta samt både mjukt och med en krispighet.

Rödbetsbiffar, 4 pers.
500 g rödbetor, skalade och mellangrovt rivna
1 gul lök, riven
2 ägg
2 msk maizena mjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda rivna rödbetor och riven lök med ägg, maizena och kryddor. Klicka ut smeten i en stekpanna och stek biffarna i smör. Klitteriklart!

Glutenfria saffranspannkakor

11/04/2014

Vi åkte till Polen ett par dagar på höstlovet om med mig hem verkar jag ha fått någon otäck förkylningsbacill. Jag vet inte när jag var så här sjuk senast. Känner mig som killen i den gamla reklamen för Echinagard som jämför det med att föda barn. Och just Echinagard är vad jag försöker återfå hälsan med igen. Inte mycket mat som jag är sugen på så det blir mest smoothies och lättare mat som pannkakor.
Gillar ni Gotlandspannkaka eller gotländsk saffranspannkaka som det också heter? Jag tycker det påminner om ostkaka fast med smak av saffran. Nu stötte jag på en bild på saffranspannaka och blev sugen på att göra en variant i plättform som kunde passa bra till frukost. Jag tycker inte om när saffransmaken tar över helt, men kanske snålade jag en aning när jag bara använde ett halvt kuvert med saffran. Ni får prova er fram hur mycket ni tycker blir lagom. Det är som en liten smygstart av julen och dess smaker.


Saffranspannkakor, ca 8 plättar/2 pers.
2 ägg
250 g keso
1 msk fiberhusk
½-1 kuvert saffran
1-2 msk finhackad mandel
ev. lite sötning (jag tog lite kokossocker)

Mixa eller vispa ihop äggen med keso och fiberhusk. Smaksätt med saffran och blanda ned mandelhacket. Söta om ni önskar. Klicka ut smeten i en plättlagg eller i omgångar i en vanlig stekpanna och stek som vanliga plättar/pannkakor.

Till plättarna gjorde jag chiasylt som är tinade frysta bär (denna gång använde jag hallon och röda vinbär) blandade med chiafrön till en syltliknande konsistens. Även här får ni söta sylten om ni så önksar. Lite vaniljpulver brukar jag ha i istället.

Naturfrisk läsk

11/01/2014

Igår gav sig barnen ut för att skrämma grannarna. I år hade vi pratat med ett par andra familjer och bestämt att barnen skulle spöka hemma hos varandra, dels för att alla inte vill ha besök av några barn som hojtar "Bus eller godis?" och dels för att de som fick besök skulle kunna vara förberedda. Nu slank dock barnen in på ett par andra ställen också, men som tur var möttes de enbart av glada miner. En äldre dam hade dessutom inrett hela sitt hem i Halloween-kostym och bjöd på en massa läskig mat, godis och dryck. Knasigast tyckte de att skelettet som satt på toaletten och läste tidningen var.

Innan de gav sig ut hade minstingen i familjen bestämt att de skulle äta spökmiddag och till den dracks det fladdermusblod. Fast så klart inte på riktigt. Jag har nämligen hittat en ekologisk läsk utan färgämnen och onaturliga tillsatser som vi har fallit för. Visst den innehåller socker som all annan läsk, men är mycket godare än vanlig. Märket heter Naturfrisk och finns i flera olika smaker. Jag hittade dem i den Coopbutik jag brukar handla.