Söndagspizza

12/13/2009

Är det någon skräpmat jag kan bli sjukt sugen på så är det pizza. Och då hemgjord pizza. Det tar inte så lång tid som man tror (kanske känns så eftersom det är värt väntan). Sen beror det ju på hur man vill ha sin pizza. Hemma hos oss är det några som slåss om de tjocka kanterna, så de är ett måste. Sen får gärna botten vara rätt tunn, men med en massa fyllning.



Pizzadeg, 2 bakplåtsstora pizzor (så halva satsen kan räcka)
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
2 tsk socker
8-9 dl vetemjöl special



Lös jästen i vattnet. Rör ned övriga ingredienser och arbeta ihop tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250° och när ugnen är varm förvärmer du en plåt.
Dela degen i 2 bitar. Mjöla händerna och platta för ut varje bit på ett bakplåtspapper, tills den nästan täcker pappret.
Täck botten med tomatsås, recept finner du här (satsen räcker till 2 pizzor).
Strö sedan över ca 3 dl riven ost på varje botten.
Sedan på med valfri fyllning. Låt barnen lägga på sina favoriter - även om de känns knasiga ;-)
Och så på med lite oregano.
Dra över bakplåtspappret med pizzan på till den förvärmda plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.



Pizzasallad
1 litet vitkålshuvud (ta ett kravmärkt för de är sprödare)
½ dl rapsolja
½ dl vitvinsvinäger (eller äpplecidervinäger)
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk italiensk salladskrydda (försök hitta någon med så lite salt om möjligt)



Strimla vitkål tunnt med mandolin eller med en osthyvel. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av så du får en lagom balans mellan olja och vinäger, det är så olika mellan olika vinägersorter. Häll dressingen över och blanda runt.

1 kommentarer:

  1. Alltså, det är ju så gott med Pizza, den får vara hur onyttig som helst men den är ju så god. Tack för din kommentar i min matblogg, jättekul för då kunde jag upptäcka din :D

    Nadja

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.