Glad Mors Dag imorgon alla braiga mammor!

5/29/2010

Ikväll firade vi Morsdag tillsammans med mina föräldrar och grillade. Då gjorde jag Annas Avokadocheesecake med fetaost & potatis, så här är receptet på den och lite annat gott!


Annas avokadocheesecake med fetaost & potatis, 8-10 pers.
125 g kavring
50 g smält smör
500 g kokt kall potatis
2 avokado
200 g fetaost
1 dl kesella (inte lätt)
1 dl crème fraiche franska örter
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek

Mixa brödet i matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant och ställ in i kylen. Mosa/hacka potatis, avokado och 2/3 fetaosten. Blanda med resten av ingredienserna. Fördela över kavringsbotten och släta till ytan. Täck med plastfolie. Låt stelna i kyl minst 2 timmar. Garnera med färsk timjan och smula över resterande fetaost.


Hade köpt svenska jordgubbar, som tyvärr var lite vattniga och inte så smakrika. Och så åt vi bruschetta med svart tapenade och färsk oregano samt potatiskroketter och barnen fick pasta. Och liljekonvaljerna blommar nu i vår skog så min dotter hade fått hjälp av mormor att plocka några. Doftar helt underbart!


Sallad är ju bara ett måste! Ruccolasallad, basilika, prosciutto skinka, parmensan och lite crema al balsamico.


Teriyakimarinerade biffspett, 4 pers.
600 g lövbiff, i 2-3 cm breda strimlor
3 msk färsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk sesamolja
2 msk rapsolja ½ dl japansk soya
½ dl kinesisk soya

Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i köttet och låt ligga kallt minst 1 h, gärna längre. Trä inte upp köttet på spetten innan det läggs i marinaden! Innan grillning - vecka och trä upp köttstrimlorna på grillspett.

Kycklingspett med sötad dijonsenap, 4 pers.
600 g benfritt kycklingkött i ca 4 cm breda och tjocka strimlor
3/4 dl fransk senap
1/4 dl honung
1/4 dl rapsolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan (mer om du tar färsk)
½ tsk salt
3 pressade vitlöksklyftor
ev 1 msk jalapeño i lag

Mixa ihop allt eller vispa ihop marinaden. Marinera i minst 1 h, gärna längre. (Smakerna blir helt annorlunda när kycklingen sedan grillats)


Hade köpt blandade cocktailtomater. De brukar finnas i alla möjliga former och färger. En del var nästan lila! Så söta och smaskiga precis som de är.



Ett hungrigt och otåligt gäng väntar på mat. Busungarna och världens bästa mamma.


Och så drack vi gott så klart :-) Jodå, hon har ett glas av glas i handen. Har några ljusblå på fot som barnen brukar få ha när vi använder vinglas. Men de har varit hela hittills och de brukar hanteras rätt ovarsamt...


Grillat och rödvin... I Like :-)

6 kommentarer:

  1. Vad fint du dukat! Det är så snyggt med vit duk under.

  2. Åh vilken morsdag uppvaktning, så mysigt! ... och en hel buffé med smarriga saker uppdukat! Det blir inga problem att få till en buffe på ert kalas. de ser jag! :-) Kram Gourmetmorsan

  3. Det ser himla härligt ut. Och bra väder verkar ni ha haft :) Jättefin dukning i blått. Lycka till med kalasplaneringen till din man. Det är så himla roligt att fixa fest. :)

  4. Anonym sa...

    Vad fint och fräscht det ser ut med maten och dukningen! Jag hade gärna slagit mig ner där på terassen med ett glas rödvin... :):)

  5. Grillat och rödvin, det är livet... :-)! Vilken dag, vilken middag, vilken mat!! Tack för receptet på avocado-cheescaken, det har jag längtat efter!

  6. Å va allt ser underbart fint ut, maten yummie, dukningen supersnygg o det ser allmänt trevligt ut! Så himla fina bilder!!!! Kramar / Anna

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.