Jag har köpt guld

7/24/2010

Norrland har sitt gula guld och jag tycker vi har vårt gula guld i skogen. Jag pratar så klart om gula kantareller. Brukar ni gå i skogen och leta svamp? Det brukar jag, men i år har jag bara inte kommit iväg. Vet inte vad jag ska skylla på. Kanske för att det varit så hemskt mycket mygg och är det mycket mygg i trädgården så är skogen invaderad. Nu ska man inte låta sig bli ivägskrämd av dessa små blodtörstiga flygfän, men de formligen älskar mig och mitt blod :-(
Hur som helst så sprang jag förbi billiga och jättefina (!) kantareller i min matbutik. Och då fick en liten påse med detta gula guld följa med mig hem, eller rättare sagt två påsar... Den ena påsens innehåll smörstekte vi och den andra påsens svamp fick vara med och smaksätta en god kycklingpasta. Oj, så gott!


Och ni som gästar eller bor på Öland, där har de en blekare sorts gula kantareller, men de är minst lika goda som de vanliga gula, men svårare att hitta dessvärre. Men sen är det ju det där svampögat som ska fram...
Jag som är inte överförtjust i pasta som ni kanske vet och bjuder i stort sett aldrig på det om man räknar bort det pastatokiga småfolkets vänner. Men detta blev till och med så gott så jag tycker det passar som bjudrätt.


Kycklingpasta med kantareller, bacon och soltorkade tomater, 8 pers.
4 vitlöksklyftor, finhackade
100 g babyspenat el ruccola (jag tog en blandad påse)
10 marinerade soltorkade tomater, strimlade
5 dl vispgrädde
färsk basilika, strimlad

500 g fullkorns tagliatelle
1 kg benfritt kycklingkött, i mindre bitar
1 ½ tsk salt (beror på hur salt baconet är)
2 krm svartpeppar
200-300 g färska kantareller
140 g/1 pkt (bättre) bacon, strimlat

Koka pastan. Stek kycklingen nästan klar i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Krydda med salt och peppar. Stek kantarellerna i smör, lägg i vitlök och spenat och låt steka med någon minut. Lägg över i grytan tillsammans med tomaterna. Slå över grädde och låt allt koka ihop några minuter. Tillsätt lite färsk basilika. Servera kycklingen tillsammans med kokt pasta.

6 kommentarer:

  1. Nu vattnas det i munnen ska du veta! :-)
    Det här måste jag bara testa!
    Ha en härlig lördagkväll!
    Kram Gourmetmorsan

  2. Ååååå...........gud, vad gott!!!

  3. Åh vad gott, nu blev jag lite avundsjuk. Kantareller är bland det bästa jag vet!!!GOTT

  4. Oj har det redan börjat dyka upp kantareller! Riktigt gött er det ut :)

    Ja men popcorn är ju så gott! Bra val han gör :D

  5. I love kantareller! Men jag har aldrig hittat några på Öland... Däremot hittade mormor och jag jättemånga kantareller på sommarstugan en gång när jag var liten, vi hade ingen korg med oss, så hon tog av sig underkjolen, så plockade vi i den. Men jag har aldrig hittat några kantareller där igen... Men kanske efter den här neverending regnskuren att några små kantareller behagar poppa upp?

  6. Oh, I love! Men jag måste allt plocka dem själv - tror det är den allra mest "harmoniska" aktivitet jag känner till. Har bara alltid träningsvärk i mina spanarögon efteråt.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.