Tänk er en sådan här dag...

7/29/2010

Du vaknar alldeles för sent för du har råkat stänga av alarmet istället för att snooza. Stressar iväg och kommer aldrig riktigt ifatt den dagen. Allt blir fel. Du tappar saker. Snubblar över saker. Spiller på den nya tröjan. Får skäll för saker du inte gjort. Stressar från jobbet. Får arga-blicken från dagisfröken. Upptäcker att kylen är nästan tom. Orkar inte handla. Lagar något lätt till barnen. Bränner vid maten. Välter ut sista skätten mjölk.
Okey... Kanske inte en riktigt så dålig dag, men ni vet en sådan där dag som man nästan bara vill ska ta slut. Och så äntligen är det alldeles tyst. Båda busungarna ligger i sina sängar och sover. Man sätter sig tillsammans med den man älskar ute på altanen och pustar ut. Det är alldeles lugnt och stilla. Endast lite sus i träden runt omkring. Lite rop från en avlägsen fest. Sommarkvällen känns skönt ljummen. Det är då...



...det är perfekt att frossa i skaldjur!
Vitlöksgratinerade musslor, färska räkor, kräftor i nykokt lag (se nedan), hemmagjord aioli, små västerbottenostpajer (se nedan), Marquisost, Babybelost och vitlöksbröd. Oops, höll på att glömma, så klart lite iskall rosé.

Bästa västerbottenostpajen (enl. Remsan...), 1 stor eller 12 små
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

225 g riven västerbottenost (jag använder ofta vällagrad prästost istället)
3 ägg
1 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter (den är godast lite tunn). Ställ in i kylen i 30 minuter eller i frysen 5 minuter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Blanda ihop riven ost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna något, eller gör den dagen innan och värm den något vid servering.
Pajen passar bra att toppa med crème fraiche, löjrom och hackad rödlök, men även naturell med vitlökssås och sallad är också gott. Toppa den med en massa smörstekta kantareller är smarrigt!



"Det här är livskvalitet!", sa maken. "Absolut!", sa jag. :-D


Om du ska koka färska kräftor eller bara vill koka ny lag är detta allt som behövs: 2 ½ l vatten, 1 dl grovt salt, 5 sockerbitar, 1 lättöl (styrkan har ingen betydelse) och färska dillkronor. Låt allt koka i 10 minuter. Kokar du färska kräftor kokar du dem så klart i lagen.
När lagen har svalnat tar du upp dillkronorna och lägger i nya. Förvara i kylen och om du använder färdig kokta (frysta) kräftor, låt dem gärna ligga i lagen ett dygn.

5 kommentarer:

  1. Ibland kan man nästa ta den där dåliga dan... när den slutade som din, eller vad säger du? Ni ser ut att ha haft det helt underbart mysigt! Här fullkomligt öser regnet ner och det blåser som bara sjutton Så jag hade gärna myst på er altan just nu :-) Kram Gourmetmorsan

  2. Hmmm... en sån där kväll skulle jag vilja ha här hemma snart!

  3. Ajajaj så gott, då gör det inget att hela dagen har varit blaj!

  4. Usch vilken jobbig dag!! Men härligt avslut!!

  5. hade en riktig såndär skitdag för några dagar sedan. allt gick fel, alla var sura och jag höll på att få spel. grrr.

    västerbottenostpaj är utan tvekan något av det bästa jag vet. jag har älskat den osten sedan jag var liten, stark ost är så himla gott!

    hoppas du får en fin helg!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.