Gissa vad vi har ätit?

9/28/2010


Vad tror ni detta är för sorts kött? Jag lät några på jobbet smaka på min matlåda och gissa när det var tillagat. Min make trodde det var fläskkött... Då har vi ändå ätit detta flera gånger, men i annan form. Jag tror till och med vi skulle kunna lura någon som inte äter fisk ;-) För vi har ätit tonfisk!


Tonfiskbiffar i tomatsås, 4 pers.
500 g färsk tonfisk, mycket fint strimlat
2 msk ströbröd el. 1 skiva ljust bröd i smulor
2 msk mjölk
1 liten röd lök, finhackad
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
125 g mozzarella
1 msk finhackad oregano

Tomatsås:
500 g tomater, klyftade/halverade
2+1 msk olivolja
½ tsk socker
salt & svartpeppar
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk finhackad oregano



Sätt ugnen på 200°. Lägg tomatbitarna med snittytan uppåt i en ugnsform. Ringla över 2 msk av oljan, krydda med socker, salt och peppar. Stek i ugnen i 30 minuter. Har du tid så sänk temperaturen till hälften och låt tomaterna gå i ugnen i 1½-2 timmar istället.
Hetta upp 1 msk olivolja i en gryta och stek försiktigt den gula löken mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt vitlöken och låt steka med någon minut. Tillsätt de ugnsstekta tomaterna och mixa såsen slät med stavmixer (rekommenderar inte blender då det kan spruta ned hela köket). Tillsätt oregano och smaka av med salt och peppar.

Stek rödlöken mjuk någon minut. Blanda ströbröd/brödsmulor i en skål. Tillsätt löken och tonfiskstrimlorna. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till 8 biffar. Bryn dem snabbt på båda sidor och lägg dem i en ugnsfast form. Skär mozzarellan i skivor och fördela över biffarna. Häll tomatsåsen runt biffarna (blir det över servera resterade sås till), strö över oregano och tillaga i ca 20 minuter.

7 kommentarer:

  1. Vilket spännande recept på tonfisk, bra med nya idéer för vi har haft lite svårt att hitta recept med just färsk tonfisk. PÅ vår veckomeny står det att vi ska ha tonfisk på fredag och då blir det oxå ett nytt recept för vår del.

  2. Du göra alltid gott och nyttig mat !!
    de ser riktigt smarrigt ut ;d gillar mycket ditt recept många av ditt recept som jag prova är top och jätte bra recept.

  3. Jag gissade faktiskt på tonfisk innan jag såg att du skrivit det. :-)

  4. Fytti rackarnas vad gott det låter... hade gärna slagit mig ner vid ert bord när detta bjöds på... men tack för receptet, för det här måste testas...vi älskar färsk tonfisk! Kram Gourmetmorsan

  5. Färsk tonfisk är ju helt underbart gott!

  6. Å så gott! Det var länge sedan vi åt färsk tonfisk, men nu blev jag sugen!

    /Åsa

  7. Det är till och med så att jag vill testa tonfisk! Blev jättenyfiken nu!

    Bra tips med crunchmüslin, att blöta linfröna, det ska jag göra nästa gång det är müsli-dags.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.