Koreansk eldbiff

11/10/2010

När vi hade så mycket att göra på jobbet i lördags, var det extra skönt att få gå bort och bli bjuden på middag. Få ett glas gott rött vin i handen och bara njuta. Sitta på en stol medan någon annan fixar middagen. Underbart! Therese och Christos hade bjudit hem oss på middag och de träffade mitt i prick när det gällde valet av mat. Det var sååå gott! Helt i vår smak. Köttet var helt underbart mört. Nu bjöd de på extra fint kött dessutom, som kom från Wirbladhs gårdshandel(som ligger en liten bit utan för Kalmar). Jag fick lov att dela med mig av receptet till er, nu när jag var så fräck och plåtade maten med mobilen... ;-) Testa detta!


Kyung-Hyons Bulgogi
(Koreansk eldbiff), 4 pers.
800 g entrecôte, i tunna skivor
1-2 mjuka päron
2 dl japansk el. koreansk soya
½ dl sesamolja
5-6 vitlöksklyftor
1 purjolök
3 gula lökar
½ msk riven färsk ingefära
3 msk socker
2 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk sesamfrön
isbergssallad el. annan storbladig sallad
gochoo-jangsås (stark chilipasta) el. chili-vitlökssås

Lägg ut de tunna köttskivorna på ett stort fat. Skala, kärna ur och mosa päronen och bred ut moset som en första marinad (som ska göra köttet mjukare och lite sötare).
Häll soyan och sesamoljan i en skål. Finhacka en lök, halva purjolöken och vitlöksklyftorna och häll i skålen. Tillsätt sedan ingefära, socker och peppar och rör ihop till en marinad. Blanda marinaden med köttet och päronmoset i en stor plastpåse. Låt ligga i kylen i ett par timmar.
Skiva två lökar och resten av purjolöken i tunna skivor. Fräs lökblandningen lätt i en stekpanna så att den blir mjuk. Häll upp på ett stort uppläggningsfat. Stek därefter köttet snabbt, men inte för hårt (i omgångar), det marinerade köttet tillsammans med alla marinadingredienserna.


Lägg upp på uppläggningsfatet och blanda samman med den frästa löken och strö över sesamfröna.

Vid servering, ta ett stort salladsblad, lägg på kött- och lökblandningen, tillsätt någon av de föreslagna såserna. Rulla ihop till ett paket och avnjut tillsammans med jasminris (valfritt förstås). Therese och Christos bjöd istället på råris och en sallad med bönor, paprika, gurka och pumpakärnor. Mycket gott!
Det är tackvare dessa två små prinsessor som vi har lärt känna varandra. Det tog en stund innan vi förstod varför Ellen inte ville ha sitt nattlinne på sig... Hon hade ju en likadan pyjamas som Milia! Klart de skulle ha likadana pyjamaser!

6 kommentarer:

  1. håller med - det är härligt att kunna sätta sig vid ett dukat bord. love it! önskar jag gjorde det lite oftare bara :)

  2. Ujuj... riktigt smarrigt! Känner hur det vattnas i munnen!

  3. WOW! Helt i min smak...Det här ska ABSOLUT TESTAS :-) Ser fantastiskt ut! Kram Gourmetmorsan

  4. ungefär den här har vi också testat att laga en gång, fast då var det vietnamesiskt och det ingick inga päron, men gott var det :)

    gulliga jamisar de små sessorna hade , jag vill också ha en rosa-prickig pyjamas!

  5. Koreansk är så gott, var på bimpibap-kväll hos några vänner för ett tag sen. Den korenska chili-pastan är ju så god!

  6. Ja men så klart de ska ha likadana pyjamaser :) Så söta flickor. Jag vill också ha en pyjamas att mysa omkring i. Jag kanske ska skriva till tomten :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.