Glöggmingel i bistron på radion

12/07/2010

Här kommer lite bilder från gårdagens radiosändning. Vi hann med en hel del under dessa tre timmar. Ja, nu pratade inte vi hela tiden. Det hade kanske varit lite väl bra :-) Men vi tillbringade tre timmar i mitt kök och fixade lite olika juliga saker som man kan mumsa på. Barnen lyssnade på oss hemma hos mormor och morfar. Lowe tyckte jag lät lite konstig, men ändå som en prinsessa, hur nu de låter...
Här har ni de sötaste julstämningsspridarna! Jodå, jag hade också förkläde på mig, men jag har vikt ned det i midjan som proffskockarna gör ;-)


Glögg hör så klart julen till. Vi gjorde lite olika tillbehör som kan passa bra till glöggminglet. Istället för att bjuda på den (numera) klassiska ädelosten på pepparkaka, så gjorde vi ostbollar till glöggen istället. Några med smak av chèvre och några med smak av ädelost, som vi rullade i hackade valnötter respektive krossade pepparkakor. Här är Helena i full gång.



Chèvrebollar med valnötter/Ädelostbollar med pepparkakor, 10-15 st
100 g chèvre/ädelost
50 g philadelphiaost (alt. kesella el. mascapone)
½-1 dl hackade valnötter (beror lite på hur stora bollar man gör)/krossade pepparkakor

Mosa osten med en gaffel och blanda sedan med färskosten. Rulla små bollar av smeten och rulla sedan dessa i valnötter alt. pepparkakskross.
Vi rostade nötter på två olika sätt, både i ugnen och i en stekpanna. Jag hade hittat en färdig nötmix med cashewnötter, jordnötter, mandel och macadamiennötter. Dessa nötter var redan saltade med havssalt men fick även en smak av pepparkaka, som ett tilltugg till glöggen eller drinken.



I bakgrunden kan ni skymta de rostade nötterna med smak av pepparkaka.



Rostade pepparkaksnötter
100 g valfria nötter
1 msk flytande honung
½ msk farinsocker
1 tsk pepparkakskrydda (alt 1½ krm vardera av ingefära, nejlika och kanel)
½ krm malen kardemumma

Sätt ugnen på 150°. Lägg nötterna på en pappersklädd plåt. Ringla över honungen, strö över farinsocker och kryddorna. Rosta nötterna mitt i ugnen tills de fått lite färg. Låt svalna före servering.


Jag och Mari in action. Som om jag inte gjort annat, ha ha...

Det hela avslutades med att vi tillagade glöggmarinerade kycklingvingar och serverade tillsammans med en vintrig och färgglad sallad.


Glöggmarinerad kyckling, 4 pers.
1 kg kycklingdelar med ben el. 500 g benfri kyckling
2 dl vinglögg
2 msk kinesisk soya
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor rivna
1 msk farinsocker
1 röd chili, strimlad/hackad
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg tillsammans med kycklingen i dubbla plastpåsar över natten.
Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingen i en ugnsform och tillaga i ugnen i 20-30 minuter.


I salladen hade vi strimlad rödkål, babyspenat, rödlök, apelsin, grantäpple, valnötter och chèvreost. Ringlade över lite crema di balsamico med smak av fikon.


Och med glädje har jag idag kunnat konstatera att bloggtjuven har passerat vidare till blogghimlen! Lämnade en väldigt sur kommentar igår...
Här hittar ni fler bilder och kan även lyssna på vår trevliga förmiddag. Jag ska själv försöka lägga upp resten av mina bilder imorgon med julgodiset och Helenas goda desserter. Hon kan hon...

7 kommentarer:

  1. Kaontips,älskar chevré...och vem vill inte rosa nötter till en mer smakfull upplevelse,detta ska jag noter och prova!

  2. Ni börjar väl minsann bli ett par riktigt kändisar i etern :-) Alltihop låter ju super smaskigt! Ska absolut testa den glöggmarinerade kycklingen...kanske rent av redan imorgon, då det vankas onsdagspasta här hemma :-) Kram Gourmetmorsan

  3. Så roligt ni ser ut att ha, härligt!
    Så skönt att tjuven kilat vidare!

  4. Så mycket gott! Just nu sitter jag och kopplar av efter en lång dag med en kopp te, lite julgodis och ett radioprogram med två väldigt trevliga matbloggerskor ;), såå mysigt!!!

  5. Den där vintersalladen verkar ju hur god som helst. Kul med uppmärksamhet i radion!

  6. Oj, vad mycket gott!!

  7. Vad grymt ni är och allting är gott!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.